Bağdat Halkı, IŞİD'in Şehre Ulaşmasından Korkuyor
IŞİD'in Bağdat'a ulaşmasından endişe eden halkın orduya olan güveni de azaldı. Kriz, fiyatlarda patlama yaparken halkın endişesi giderek artıyor.
Irak'ın başkentinde halkın bir bölümü IŞİD'in başkente kadar ulaşması ihtimalinden korkuyor, bazıları mezhep çatışmasından endişe ediyor. Kriz başkentte hayat pahalılığını da beraberinde getirdi.
ORDUYA GÜVEN SARSILDI
Bağdat halkının Irak ordusuna olan güveni, Musul, Tikrit ve diğer bazı bölgelerdeki olaylardan sonra ciddi anlamda sarsılmış durumda.
Çünkü halkın bir kısmı ordunun bir anda bozguna uğradığına inanıyor. Bir başka kesim ise Şii lider Ayetullah Ali Sistani’nin fetvası üzerine silahlanıyor, binlerce kişi orduya katılıyor. Hepsi de savaşmaya hazır.
HALK ENDİŞELİ VE KORKUYOR
Bağdatlıların diğer bir kesimi ise Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) bağlı silahlı kişilerin kente ulaşmasından korkuyor. Bu durumda meydana gelebilecek bir mezhep savaşı korkularını arttırıyor. Şii milislerin de faaliyete geçmesiyle mezhep savaşının patlamasından korkuyorlar.
Saddam’ın devrilmesinden sonra ülkede büyük bir mezhep ayrışması başlarken geçmişte yaşanan olaylar insanların hafızasındaki yerini hala koruyor. O günlerin tekrar geri gelmesinden korkuluyor.
FİYATLAR PATLADI
Yaşanan IŞİD krizi Bağdat’ta gıda fiyatlarını çok yükseltti. Daha önce 40 cent (85 kuruş) olan domatesin kilosunun, 1 dolara (2 liranın üzerinde) çıktı.
Yumurta kolisinin fiyatı arttı. Un ve bazı temel maddelerin fiyatları da artmaya başladı. Bu gıda, sebze ve meyvelerin çoğu kuzey bölgesinden, savaşın yaşandığı bölgelerden geliyor. Araçlar bu bölgelere giremediği için de fiyatlar artmış durumda.
MALİKİ: GÜVEN BUNALIMINA SOKTULAR
Nuri Maliki çarşamba günü yaptığı aylık konuşmasında, bölgesel bir komplo ile karşı karşıya olduklarını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
Bu yıkıcı komploda Baas partisi ve IŞİD arasında bir birliktelik oluştu. Bazı Iraklı siyasiler de kendilerine yardımcı oldu. Bazı ordu yetkilileri ile işbirliği yaparak Irak ordusunun moralini çökertip, güven bunalımının yaşanmasına neden oldular.
"HALK DİRENİŞİ YOK"
Maliki konuşmasında, Irak’ın durumu lehine çevirmeyi başardığını ve komploya karşı zafer kazandığını söylüyor. Maliki, Irak’ta yaşananların bazı basın organlarının gösterdiği gibi bir halk direnişi olmadığını da ifade etti.
Maliki, "Bağdat’ta çok yoğun bir askeri hareketlilik var. Ordu birlikleri çok geniş bir alana yayılmış durumda. Askeri kontrol noktalarının sayısı arttırıldı." diye konuştu.
"GÜVENLİK ARTTIRILDI"
Maliki, "Özellikle Bağdat’ın bazı kavşak noktalarında bulunan kontrol noktaları takviye edildi. Bu bölgelerden silahlı kişilerin iç kısımlara girmesinden endişe edildiği için kavşaklarda güvenlik arttırıldı. Parlamento da şu anda faaliyette değil. Büyük ihtimalle yeni parlamentonun ilk oturumu önümüzdeki ayın ilk gününde yapılacak." ifadelerini kullandı.
Maliki, "Oturumda ilk olarak parlamento başkanı ve iki yardımcının seçimi yapılacak. Ardından cumhurbaşkanı ve başkan belirlenecek. Tabii bunların hepsi tek bir oturumda seçilmeyecek. Çünkü buralara seçilecek isimler üzerinde parlamentoda uzlaşma sağlanması gerekiyor. Bu birkaç oturum veya daha fazla sürebilir." dedi.