Bağımsız Aday Haşimi, Seçime İtiraz İçin Anayasa Mahkemesi'ne Gidiyor
Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Seyyit Haşim Haşimi, bağımsızların oy alamaması için isimlerinin oy pusulasında üst üste ve oldukça küçük yazıldığını ileri sürdü.
Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Seyyit Haşim Haşimi, bağımsızların oy alamaması için isimlerinin oy pusulasında üst üste ve oldukça küçük yazıldığını ileri sürdü. Haşimi, "Kibrit kutusu bile oy pusulasında yer alan isimlerimizden daha büyüktü. Üstelik bağımsızların fotoğrafı yoktu ve isimler üst üsteydi. YSK bunu bilinçli bir şekilde yaptı. Ayrıca geçersiz oyların tekrar sayılması için yaptığımız başvuruyu da reddetti. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağım" dedi.
Diyarbakır'da 1 Kasım seçimlerinde Bağımsız Milletvekili adayı olan ve aldığı 9 bin 980 oyla seçilmeyen Seyyit Haşim Haşimi, basın toplantısı düzenledi. Çözüm sürecine katkı sunmak, sağduyulu bir çizgiyi siyasetin geliştirmek ve Kürt temsili noktasında bağımsız aday olduğunu belirten Haşimi, başta YSK olmak üzere güçlü partilerle yarıştığını, resmi verilere göre ise 9 bin 980 oy aldıklarını, kendi hesaplamalarına göre ise 15 bine yakın oy aldığını söyledi. Oy pusulasındaki yerlerinin kibrit kutusundan bile daha küçük olduğunu belirten Haşimi, 3-4 gün boyunca okuma-yazma bilmeyen seçmenlerine oy pusulasında mührü nereye vuracaklarını tarifle geçirdiklerini söyledi. Haşimi, şunları söyledi:
"Sandıklarda aldığımız oyu topladık ve bize sunulan toplam oyla ciddi farklılık olduğun gördük. Bunu bazı sandıklarla teyit ederek itirazda bulunduk. Ama itirazım reddedildi. Ben geçersiz oyların bir kez daha sayılmasını isteme hakkına sahibim. Büyük bir adaletsizlik ve eşitsizlik yaşandı. Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde 3 adayın fotoğrafı oy pusulasında yer almıştı. Ancak son seçimde özellikle bağımsız adayların yan yana olması ve mührün basılacağı kutucukların da hemen altında olması gerekirken, iki bağımsız adayı üst üste koymuşlar. Üstelik isimlerde oldukça küçük yazılmış. Zamanımızın büyük bölümünü oylarımızın yanmaması için pusuladaki yerimizi tarifle geçti. Bunu YSK bilinçli bir şekilde yaptı. Bu hukuka sığmaz, vicdanla bağdaşmaz. Binlerce oyumuz bu şekilde yandı. 3500'e yakın sandık var. Her sandıkta 1 oyumuz geçersiz sayılırsa 3500 oy yapıyor. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağım. Buradan sonuç alamazsam ucu nereye kadar giderse gitsin hakkımızı arayacağım." - Diyarbakır