Haberler

Bahçıvan: "Ekonominin Asya'ya Kayması, Trabzon'un Lojistik Gücünü Artıracak"

Güncelleme:
Abone Ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, her yıl düzenlediği geleneksel Anadolu illeri ziyaretleri kapsamında Trabzon'u ziyaret etti.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile Meclis Üyeleri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile iş birliği fırsatlarını araştırdı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: "Karadeniz'in en büyük ekonomik gücü Trabzon için de turizm ile birleşen bir ekosistem, Orta Doğu turist akışının doğru yönlendirilmesi ve nitelikli turist çekilmesi avantajlı olur. Dünya ekonomisinin Asya'ya kayması da Trabzon'un geçmişteki lojistik önemini yeniden artıracak."

İSO Meclisi Başkanı Zeynep Bodur Okyay: "Şehrin gücünü koruması için beyin göçünü tersine çevirmesi gerekiyor. Beşeri sermaye açısından bu şehri cazip kılmak gerekli."

TTSO Başkanı Hacısalihoğlu: "Trabzon, Endüstri Yatırım Adası projesi ile özellikle orta ve yüksek teknoloji üretimi konusunda bir merkez olacak. Yatırımcılar burayı hem Türkiye hem de çevre pazarlar için kullanabilir."

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, her yıl düzenlediği geleneksel Anadolu illeri ziyaretleri kapsamında Trabzon'u ziyaret etti. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile İSO Meclisi Üyeleri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile ortak toplantı yaparak iş birliği fırsatlarını araştırdı. Toplantıya, TTSO Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, TTSO Meclisi Başkanı Şadan Eren ile oda üyeleri de katıldı.

İSO ve TTSO ortak toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin lider ve öncü şehirlerinden olan Trabzon'un, Karadeniz Bölgesinin de en büyük ekonomik gücü olduğunu söyledi. Şehrin tarih, eğitim, sanat ve kültür gibi alanlarda kendine has olan gücünü doğru kullandıkça gerek Türkiye gerekse dünya liginde hak ettiği noktalarda olacağına dikkat çeken Bahçıvan, "Yabancılara gayrimenkul satışında Türkiye'nin üçüncü büyük ili olması kolay elde edilebilir bir başarı değil. Bugün Orta Doğu yatırımcıların bu şehirden konut alması, Trabzon'un marka gücünden kaynaklanıyor. Trabzon elindeki bu özel durumu çok daha güçlü bir şekilde kullanmalı" dedi.

"HER ŞEHIR SANAYILEŞEMEZ"

Türkiye'nin her şehrinin bir sanayi şehri olamayacağının da altını çizen Bahçıvan, şunları söyledi:
"Sanayileşme konusunda ölçüsü kaçmış bir hırs içinde olmamalı. Trabzon'un da potansiyelinin doğru kullanımı ile ekonomisi daha da güçlü olabilir. Bu bölge için de turizm ile birleşen bir ekosistem, Orta Doğu turist akışının doğru yönlendirilmesi ve nitelikli turist çekilmesine yönelik hizmetler çok avantajlı olacaktır. Dünya ekonomik gücünün Asya'ya kayması da Trabzon'un geçmişteki lojistik önemini yeniden artıracak" dedi.

Bahçıvan, ziyaret sırasında onarım çalışmaları nedeniyle yaklaşık bir yıldır ziyarete kapalı olan Sümela Manastırını görmeyi de arzu ettiklerini belirterek "Sümela Manastırının bu kadar uzun dönemdir süregelen bir onarım içinde olmasının, artık hızlı bir şekilde halledilmesi gerekiyor. Bu durum bu bölgenin ekonomisine olumsuz bir etki yaratıyor. Bu tip yatırımların özellikle turizm açısından daha hızlı hayata geçmesi gerekiyor" dedi.

Bodur Okyay: "Kaldıraç şehirler yaratmalıyız"
İSO Meclisi Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise "Küresel rekabet açısından Türkiye olarak yeni kaldıraç şehirler yaratmamız gerekiyor. Trabzon bu coğrafyada böyle bir şehir. Beşeri sermaye bence her şeyden önemli. Trabzon da buna katkı yapan bir şehir. TÜİK verilerine göre 2023 yılında bu şehrin nüfus artışına katkısı yüzde 0 olacak. Dolayısıyla şehrin gücünü koruması için beyin göçünü tersine çevirmesi gerekiyor. Trabzon, bölgesine öncülük etmeye müsait bir şehir. Beşeri sermaye açısından bu şehri cazip kılmak, güçlü olduğu alanlarda daha da öne çıkartmak lazım. Trabzon'un beklediğimiz Türkiye'nin büyümesine katkı sağlaması gerekiyor" diye konuştu.

Hacısalihoğlu: "Trabzon, yüksek teknoloji üretim merkezi olacak"
TTSO Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu da Trabzon'un ticaret ve sanayi yapısını anlattığı konuşmasında şunları söyledi: Dört bin yıllık bir tarihe sahip Trabzon, içinde bulunduğu bölgenin ticaret merkezi ve Rusya Federasyonu, Kafkaslar, Türki Cumhuriyetler, İran, Irak gibi bölgeler açısından en güvenilir yatırım yeridir. Şehrimizdeki 1.400 firma toplam 20 bin kişiye istihdam sağlıyor. Dört OSB var ve bunların üçü tamamen dolu. Bir tanesinde ise altyapı çalışmaları devam ediyor. Trabzon'da yasal düzenlemeleri yapılan Endüstri Yatırım Adası projesine de başladık. İki bin 500 dönümlük bir alan üzerine özellikle orta ve yüksek teknoloji üretimi konusunda bir merkez oluşturulacak. Buraya yatırımcıları davet ediyoruz. Hem Türkiye'yi hem de çevre coğrafyayı pazar olarak kullanabilirsiniz. Trabzon'a ayrıca Körfez ülkelerinden önemli miktarda Arap turist geliyor ve yaz dönemini ayakta tutuyor."

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Sanayi Odası Suat Hacısalihoğlu Trabzon Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title