BAKA, Sağlık Turizminde Saha Çalışmaları Tamamladı
Sağlık turizmi kümelenmesinde çalıştayla yol haritası belirlenecek
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Valiliği önderliğinde Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğiyle başlattığı turizmin çeşitlendirilip 12 aya yayılmasında büyük önem taşıyan 'Sağlık Turizmi Kümelenmesi'nde saha çalışmalarını tamamladı. Sağlık kuruluşları, seyahat acenteleri, sigortacılar, hava yolu şirketleri, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve ilgili diğer paydaşlarla ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmelerde, sağlık turizmi ile ilgili görüş, değerlendirme ve önerilerini alan BAKA, ihtiyaç analizi bulgularının duyurulacağı ve mevcut durum analizinin paylaşılacağı çalıştay gerçekleştirerek yol haritasını belirleyecek.
Bölgede ekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla kümelenme potansiyeli olan sektörleri tespit edip, kümelenme potansiyeli olan sektörlerde ulusal ve uluslararası işbirliği ağları oluşturmaya çalışan BAKA, Antalya ile Isparta ve Burdur'u da kapsayan sağlık turizmi kümelenmesindeki saha çalışmalarında ilgili sağlık turizmi sektörünün önemli paydaşlarının yöneticileri biraraya geldi. Kümelenme çalışmasında, sağlık sektöründe tüm kurum ve kuruluşlarla birebir görüşmelerle sorunlar ilk ağızdan tespit edildi. 27 Kasım 2012'de Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ın başkanlığındaki toplantıyla başlayan 'Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmaları'nda saha çalışmalarında: BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi uzmanları Sadettin Dikmen, Esra Alagöz Kaya ve Selin Şen sağlık turizmi sektöründe söz sahibi kamu ve özel kuruluşları ile görüşmeler yaptı.
THY'DEN REFAKATÇİYE İNDİRİM VE FAZLA BAGAJ HAKKI
BAKA. sağlık turizmi saha çalışmalarının son etabında THY Akdeniz Bölge Müdürü Ömer Durna'yı ziyaret etti. THY olarak sağlık turizminin geliştirilmesi için her türlü katkıya hazır olduklarını belirten Ömer Durna, bu amaçla ulaşım sektöründe en büyük desteği sağlayarak hasta refakatçisine % 50 indirim ve fazla bagaj hakkı gibi ayrıcalıklar tanındığını söyledi.
Medisu Hastanesi Genel Müdürü Dr. Seyfettin Yahşi de, hastanelerin birbirlerini desteklemeleri gerektiğini, her alanda rekabetin yanlış olduğunu ve kalkınmanın beraber hareket ederek gerçekleşeceğini vurgulayıp hastanelerin iyi oldukları alanda uzmanlaşmalarının faydalı olacağını söyledi. Talya Tıp Merkezi Genel Müdürü Op.Dr. Mehmet Abay ise, sağlık turizminde spesifik alanlarda yoğunlaşarak pazarlama yapmanın faydalı olacağı önerisinde bulundu.
Akdeniz Şifa Hastanesi Genel Müdürü Ebubekir Aktaş da, Antalya'nın 'Sağlık Serbest Şehri' ilan edilmesinin, Sağlık Serbest Bölgesi kurulmasından daha önemli olduğunu ve bundan hem bölgenin hem de ülkenin faydalanabileceğini ifade etti. Almanya'da özellikle yaşlılara yönelik rehabilitasyon ve yaşlı bakımı konusunda büyük eksiklik ile ihtiyaç olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda çalışması gerektiğini ifade eden OFM Antalya Hastanesi Medikal Direktörü Op.Dr. Ahmet Arslantaş, her ülkenin ihtiyacına göre sağlık turizmi yapılması gerektiğini, örnek olarak da Araplar'ın check-up talep ettiklerini ve bu ülkeye yönelik olarak bu alandaki hizmetin pazarlanması gerektiğini söyledi.
"KÜMELENME İLE SEKTÖRDE GÜÇBİRLİĞİ SAĞLANABİLİR"
Sağlık turizminin önemli paydaşlarından olan Antalya Sigorta Acenteleri Derneği (ANSAD) üyesi Adnan Semerci, hastanın başına gelebilecek komplikasyonların garantiye alınması ve hastanın Türkiye'ye geldiğinde muhatabının güvenli kuruluşlar olması gerektiğini ifade etti. Sağlık turizminde en büyük güçbirliğinin kümelenmeyle sağlanacağına dikkat çeken Semerci, sektördeki en büyük problemin tanıtım ile etik problemler olduğunu, ortak fiyat politikası belirleyerek ortak tanıtım yapılmasının gerekliliğini belirtti.
Sağlık turizmini geliştirmek amacıyla kurulan Antalya Sağlık Turizmi Derneği (ANSAT) Direktörü A. Cengiz Yılmaz ise, Antalya'da öncelikle marka olabilecek alanların belirlenmesi gerektiğini ve Antalya'nın kanser tedavisi, organ nakli, plastik cerrahi ile tüp bebek alanlarında başarılı olduğuna dikkat çekti.
Mevcut durumdan yola çıkarak oluşturulacak olan ihtiyaç analizi raporunun yazım çalışmalarını sürdüren BAKA, konu hakkındaki raporunu sunmak ve katılımcıların raporla ilgili fikir ve görüşlerini almak amacıyla Nisan ayında gerçekleştirmeyi planladığı çalıştayta; veriler ile eksik noktalar belirlenerek mevcut durum raporu ile yol haritası oluşturulacak.