Baka'ya Eğitim İçin Teşekkür Ziyareti
ANSİAD'ın 'İş Modeli Yarışması'nda 10 finalist içinde yeralıp büyük başarıya imza atan 7 projenin sahibi SDÜ'lü genç girişimciler, sağladığı eğitim desteğine teşekkür için BAKA'ya geldi.
BAKA ile Göller Bölgesi Teknokenti'nin 'teknogirişim eğitimi'nin başarılarından büyük önem taşıdığını söyleyen SDÜ'lü öğrenciler, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin'e projelerinin amaçlar ve hedefleri ile ilgili bilgi verip, görüş ve önerilerini aldı. Başarılı projeler içinde, tarımsal atıkları değerlendirilip üretim maliyeti düşük katma değeri yüksek ürünler elde edilmesinden engelliler için tekerlekli sandalyeye asansör sistemine, tarımsal suyun otomasyon sistemiyle kullanımından yerli istiridye mantarı ve su yerine peynir altı suyunun değerlendirilmesiyle güllü proteince zengin ekmek üretimi bulunuyor.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 11. Girişimcilik Haftası'nda 'İş Modeli Yarışması'nda 46 proje arasından belirlenen 10 finalistten 7 projenin sahibi olan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencileri, BAKA'yı ziyaret etti. Göller Bölgesi Teknokent Müdürü Yrd.Doç.Dr İrfan Ateşoğlu, Teknoloji Transfer Ofisi Sorumlu Şükrü Toydemir ile finalist SDÜ'lü öğrenciler, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin'e başarılarında büyük etkisi olan 'Teknogirişim Sermaye Desteği Eğitimi' için teşekkür etti. SDÜ'lü öğrenciler, kendilerini tanıtıp, buluşları için ortak aradıkları yarışmadaki projelerle ilgili bilgi verdi.
TARIMSAL ATIKLARDAN MİKROSKOBİK CANLILAR
Melek yatırımcılar tarafından birinci seçilen projenin sahibi Önder Uysal, GreenPowerAlgae adını verdiği projesiyle tek hücreli mikroskobik canlılar olarak bilinen mikroalgler ve tarımsal atıkları değerlendirilip üretim maliyeti düşük katma değeri yüksek ürünler elde ettiğini anlattı. Uysal, atıklardan elde edeceği mikrobiyal gübre, (güçlü antioksidan) Astaksantin ve (doğal A-vitamini) Beta-Karoten'in çok değerli olduğunu söyledi.
Yarışmada ikinci olan Emre Kuzugüdenli ise, Sandalift adlı projesinde engelliler için yapılan tekerlekli sandalyeye monteli bir asansör sistemi tasarlamış. Kuzugüdenli, engelliler için büyük sıkıntı olan hareket özgürlüğü kısıtlanmasını azaltmak için kolaylıkla sandalyelerini alçaltıp yükseltebilecek sistem geliştirdiğini anlattı. Finale kalanlardan SDÜ'lü F.Özge Uysal da, tarımsal suyun etkin kullanımı için teknoloji geliştirerek otomasyon sistemi oluşturacak projesiyle bitki, toprak ve suya ilişkin bilgilerin online takip ederek üreticinin istediği değil toprağın ihtiyacı olan kadar suyun kullanılacağını söyledi.
Dr. Mantar projesiyle finalist olan Gökhan Gülşen ise, steril ortamda yerli istiridye mantarı ile misel (mantar tohumu) üreteceğini ve anahtar teslim mantarhane satışı yapacağını anlattı. Tülin Yılmaz ise, projesiyle ekmek üretiminde su yerine peynir altı suyunun değerlendirilmesini sağlayıp proteince zengin ve yöreye özgü gül karıştırılarak ekmek üretilecek.
Finalistlerden Orhun Çankaya da, GreenTech adını verdiği projesiyle kolayca takılıp sökülebilen bir yeşil enerji sistemi geliştirdiğini, bunun da elektrik maliyetini azaltacak her eve özel pratik, kurulumu kolay teknoloji uygulaması olduğunu anlattı. SDÜ'lü öğrencilerden Şeref Korkmaz ise, Thermoface adlı projesinde Isparta bölgesinde çıkan köfke taşını değerlendirerek dayanıklı ısı yalıtım sıvası üretmeyi hedeflediğini anlattı.
'PROJELER SEKTÖR İHTİYAÇLARINA CEVAP VERİYOR'
SDÜ'lü başarılı lisans ve yüksek lisans öğrencileriyle tanışıp projeleri hakkında bilgi alan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Isparta, Burdur ile Antalya'daki üniversitelerden 46 iş modeli projesi başvurusunun yapıldığı yarışmada finale kalıp melek yatırımcıların değerlendirmesi sonucu birincilik, ikincilik kazanan ve finale kalan öğrencileri tebrik etti. Projelerin hepsinin başarılı ve firmaların sektörlerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek projeler olmasını takdir ettiğini belirten Tuncay Engin, "Hepinizi kutluyorum. Projeleriniz gurur verici. Eğitim çalışmalarımızın ürünlerini görmek bizleri sevindiriyor. BAKA, tarıma dayalı sanayiye, inovasyon ve Ar-ge çalışmalarına destek veriyor. Her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz" dedi.
Öğrencilerin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Göller Bölgesi Teknokent Müdürü Yrd.Doç.Dr İrfan Ateşoğlu da, akademik danışmanlık sistemi oluşturacaklarını TÜBİTAK ve bakanlıkların destekleri için çalışma yapacaklarını söyledi.