Haberler

Bakan Bayraktar: Afet Riski Taşıyan Binaların Dönüştürülmesi Kaçınılmaz

Abone Ol

Van'da 'Kentsel dönüşümde sektörler buluşuyor' toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi kaçınılmazdır."

Van'da 'Kentsel dönüşümde sektörler buluşuyor' toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi kaçınılmazdır. Kalkınmayı engelleyen, hayat standardını bozan, enerjiyi savuran, yoksulluğu artıran bu eskimiş yapılardan, depreme dayanaksız yapılardan bu ülke artık kurtulmak zorundadır" dedi.

Van'ın beş yıldızlı Elit World otelinde yapılan toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Van milletvekilleri Mustafa Bilici ile Burhan Kayatürk, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Van Belediye Başkan Vekili Abdurrahman Doğar ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Erdoğan Bayraktar, depremin can ve mal kaybına yol açtığı gibi fırsatları da doğurduğunu, bu fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Marmara Depremi hafızalardan silinmemişken geçen yıl da Van'da depremlerin meydana geldiğini ifade eden Bayraktar, bina stoğunun ve teknik altyapının bir ülke için medeniyetinin göstergisi olduğunu, Türkiye'de kentsel dönüşümün gerekli olduğunu vurguladı. Bayraktar, afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesinin kaçınılmaz olduğunu, kalkınmayı engelleyen, hayat standardını bozan, enerjiyi savuran, yoksulluğu artıran, eskimiş ve depreme dayanaksız yapılardan ülkenin artık kurtulmak zorunda olduğunu vurguladı.

17 BİN KONUT BİTME AŞAMASINDA

Bayraktar, "Van'da 17 bin konut bitme aşamasına geldi. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir başarı yok, ne Amerika'da ne de Japonya'da. Japonya deprem konusunda bizden çok önde ama böyle konuşlanabilen, mobilize olabilen bir ülke değil. Ama depremden sonra hemen konuşlanarak 17 bin konutu bir sene içinde bitirmek noktasına gelen, emeği geçen herkese tüm aktörlere, tüm sektörlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Van'ın önemine dikkat çeken Bayraktar, "Van'da Edremit'te başlayan kuşaklama yolu en kısa yolda bitecek. Van Gölü'nün etrafı sadece Van'ı ilgilendirmiyor. Buraları kurtarmak için yeni bir oluşum içerisindeyiz. Van Belediyesi'nin imkanları yetmediği için su şebekesini biz yapıyoruz. Diğer konularda da gerek Van Belediyesi gerekse Van Valiliği ile birlikte çalışmaya gayret ediyoruz. Van, Türkiye içinde bölge için de dünya için de önemli bir şehir" dedi.

'VALİLİKLERDEN İSTEDİĞİMİZ TEPKİYİ ALAMADIK'

Afet riski altındaki yerlerin dönüştürülmesi için çıkardıkları yasayı da hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mevzuatı düzenleyip, 81 ilin valliklerine neler yapılabileceği konusunda yazı yazdıklarını ancak istedikleri tepkiyi alamadıklarını yine hükümetten beklenti olduğunu söyledi. Yapacakları çalışmaları anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Deprem riski olan şehirleri artık biz kendimiz tetiklemek zorundayız. Bunların hem yakasına yapışacağız hem de elinden tutacağız. Hangi belediye çalışıyorsa, hangi belediye bu konuda kafa yoruyorsa, onlarla birlikte yürümek durumundayız. Vatandaşın hem büyük beklentisi var hem de destek içinde. Biz şimdi bakanlık olarak kendi rızasıyla riskli olan evini yıkacaklara, ihtiyaç sahibi olanlara, kiracı da olsa kira yardımı yapacağız. Niye? Gönül rızasıyla, riskli evinden çıksın diye."

Bayraktar, riskli evlerini boşaltan ya da yıkan ve TOKİ ile belediyelerin yaptığı konutlardan alanlara, banka kredisi faizlerini öderken destek olacaklarını söyledi. Bayraktar, "Evi afet riskindeyse eğer onun, elektriğini, suyunu doğalgazını keseceğiz. Vatandaşı incitmeden yapacağız. İstanbul'da yeni binalar yapılıyor. Eski binalara da kırsaldan gelenler taşınıyor. Bunun engellememiz lazım. Mutlaka onların da elektriğini, suyunu kesmemiz lazım."

'DEVLET 500 BİN KONUT YAPTI'

Türkiye'de devlet eli ile 500 bin konut yapıldığını ve devlet ciddi bir tecrübe ve ciddi bir portföy kazandığını kaydeden Bayraktar, "Türkiye'nin çok çeşitli illerinde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. 145 noktada TOKİ'nin yaptığı konutlar aralıksız sürüyor. Türkiye'nin konut stoğu yenilenecek" dedi.

'FELAKETTEN ÖNCE DÖNÜŞÜM SAĞLANMALI'

Van Belediye Başkan Vekili BDP'li Abdurrahman Doğar ise kentin medeniyetlere beşiklik yapmış bir kent olduğunu, ancak büyük acılar yaşadığını söyledi. Göç ile birlikte yaşanan sosyal problemlere değinen Doğar, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı çalışmaları önemsediklerini söyledi.

Koceeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise hoşa gitmeyen her şeyi değiştirmeyi arzu ettiklerini vurguladı. Karaosmanoğlu, hep felaketlerden sonra düşünüldüğünü ancak felaketi yaşamadan akılla, tecrübeyle o dönüşümün sağlanması gerektiğini ifade etti.

Van Valisi Münir Karaloğlu ise sadece depremlerin can ve mal kayıplarına neden olmadığını dile getirerek, "Zeminlerin sorunlu olması, konutlarda malzeme eksikliğinin oluşu, çarpık kentleşme gibi ciddi sorunların da can mal kaybına neden oluyor" dedi. - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri İbrahim Karaosmanoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title