Bakan Çavuşoğlu: ?libya?da Çözüme İlişkin Konsensüs Sağlandı?
Bakan Çavuşoğlu: 'Libya'da çözüme ilişkin konsensüs sağlandı' İTALYA'nın başkenti Roma'daki Uluslararası Libya Konferansı'nın ardından konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da siyasi çözüme destek için katılımcı ülkeler arasında konsensüs sağlandığını açıkladı.
Bakan Çavuşoğlu: ' Libya'da çözüme ilişkin konsensüs sağlandı'
İTALYA'nın başkenti Roma'daki Uluslararası Libya Konferansı'nın ardından konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da siyasi çözüme destek için katılımcı ülkeler arasında konsensüs sağlandığını açıkladı.
Konferans, Libya'da yaşanan krizde siyasi uzlaşma sağlanması amacıyla, 17 ülkenin dışişleri bakanları ya da bakan yardımcıları ile Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Arap Birliği ve Afrika Birliği'nin temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Türkiye'yi, Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler'le birlikte temsil eden Bakan Çavuşoğlu, Libya'daki iki ayrı yönetimin; Trablus'taki Milli Genel Kongre ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi temsilcilerinin de katıldığı konferansın ardından Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Buradaki tüm konuşmalarda ve ortak deklarasyonda, Libya'ya bugüne kadar verdikleri desteği ve bundan sonra verecekleri destekte hangi aşamada neler yapılacak, tüm bunları değerlendirme fırsatları olduğunu belirten Çavuşoğlu, 'Memnuniyetle söyleyebilirim ki katılan 17 ülke arasında konsensüs var tüm bu konularda. Libya'nın istikrarı, güvenliği ve sınır bütünlüğü bizim için her zaman öncelik olmuştur. Bugüne kadar maalesef Libya'da meydana gelen çatışmalar, kamplaşmalar, ülkenin birlik-beraberliğini tehlikeye atan gelişmelerden biz de hep üzüntü duymuştuk' diye konuştu.
Türk diplomasisinin lideri, bu süreçte Libya'daki tüm olumlu girişimlere hep destek verdiklerini ve tarafları bir araya getirmek için sürekli çaba sarf ettiklerini dile getirerek, 'Özellikle özel temsilcimiz Emrullah İşler'in ve yine bakanlığımızın gayretleriyle tüm taraflarla da temaslarda bulunmuştuk. O günden bu yana devam eden siyasi süreci, diyalog sürecini de güçlü bir şekilde destekledik' diye sözlerini sürdürdü.
'ANLAŞMA ÖNEMLİ, AMA BUNDAN SONRASI DAHA ÖNEMLİ'
Öğleden sonraki ikinci oturuma Libyalıların da katıldığını aktaran Bakan Çavuşoğlu, 'Yani siyasi konuda anlaşan tüm tarafların katıldığı toplantıda da kendilerine bundan sonraki süreçte de destek vereceğimizi bir kere daha vurguladık. Tabii ki anlaşma önemli, ama bundan sonrası daha önemli. Her şeyden önce Libya'nın güvenliğinin tesis edilmesi çok önemli. O nedenle Birleşmiş Milletler'e ve destek veren ülkelere çok önemli görev düşmektedir. Yine Libya'nın içinde bulunduğu kaostan kurtulması için demokratik kurumların kurulması, var olan kurumların güçlendirilmesi için her türlü desteği vermemiz lazım' şeklinde konuştu.
'DAEŞ'İN LİBYA'DAN TEMİZLENMESİ LAZIM'
'Libya'da da maalesef DAEŞ (IŞİD) var' ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
'Bunun için de kararlı adımlar atmamız, bir stratejimizin olması lazım. Bu anlamda özellikle Irak ve Suriye de yaptığımız hatalardan ders almamız gerektiğini bugün bir kere daha vurguladık. Tüm ülkeler gücünü birleştirmeli ve belli bir strateji içinde DAEŞ'in de Libya'dan temizlenmesi gerektiğini bir kere daha vurguladık.'
'EKONOMİK ANLAMDA DA LİBYA DESTEKLENMELİ'
Ekonomik olarak da Libya'nın mutlaka desteklenmesinin gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, 'Çünkü Libya için son yıllar kayıp yıllar oldu ve kaybettiği diğer değerlerin yanında gerçekten ekonomik olarak da ciddi kaybı oldu. Bunları telafi etmemiz lazım. Libya'nın ekonomik olarak da desteğe ihtiyacı var' dedi.
'İNŞALLAH 16 ARALIK'TA ANLAŞMA İMZALANACAK'
Libya krizinin taraflarının, ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması için nihai anlaşmayı 16 Aralık'ta imzalayacaklarını da hatırlatan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, bu konuya ilişkin ise şunları kaydetti:
'İnşallah 16'sında bir anlaşma imzalanacak. Hemen hemen 16'sında olduğu kesinleşti teknik bir engel çıkmazsa, siyasi bir engel yok. Bu anlaşmaya katılmayan her iki taraftan da gruplar var. Bu grupların da dahil olması için biz, ikna edici çabalarımızı devam ettireceğiz. Aynı şekilde ateşkesin tüm ülkede sağlanması gerekiyor. Trablus'ta bazı milisler arasında çatışmalar var. Biz özellikle milisler arasında güveni tesis etmek için onları daha önce bir araya getirmiştik. Yine böyle bir insiyatifte bulunabileceğimizi ve bunları bir araya getirebileceğimizi de burada vurguladık.'
'SÜRECE DAHİL OLMAYANLARI İKNA ETMEK İÇİN ÇALIŞMA GRUBUNUN KURULMASINI TEKLİF ETTİK'
Diğer taraftan bugüne kadar sürece dahil olmayanları ikna etmek için bir çalışma grubunun kurulmasını teklif ettiklerini de belirten Çavuşoğlu, 'Özellikle komşu ülkelerin özel temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu.
Libya'ya giderek hem Tobruk'ta hem de Trablus'ta, bölgede, Bingazi'de iki taraftaki gruplarla, katılmayan gruplarla görüşerek bunları ikna edebilir. Dolayısıyla biz Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her aşamada ve her konuda Libyalı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz? diye konuştu.
'ARABULUCULUK ROLÜMÜZÜ ÇOK İYİ YERİNE GETİRDİK'
Türkiye'nin rolünün, arabuluculuktan çok, kolaylaştırıcı bir rol olup olmadığı sorulan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
'Arabuluculuk rolümüzü de bugüne kadar çok iyi yerine getirdik. Gerek Emrullah Bey (İşler), gerekse bizim temaslarımız, yine büyükelçimiz, bakanlığımız, sayın cumhurbaşkanımız, sayın başbakanımız özellikle her iki tarafla da görüştüler, çağrıda bulundular. İkna edici çabalarımız da oldu, ama bundan sonraki süreçte de kolaylaştırıcı adımları da, güven artırıcı adımları da atmamız lazım, ama Libya'da istikrarın ve güvenin tesis edilmesi için de ve insani yardımların da oraya ulaştırılmasında her zaman Türkiye en önde olacak.?