Bakan Eker: "Türkiye Birçok Avrupa Ülkesini Tarımsal Üretim Açısından Geride Bıraktı"
Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (SÜGAV) tarafından Swissotel'de düzenlenen 2. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi'nin "Bilim Ödül Töreni", bu yıl "Her şey daha iyi bir yaşam için" temasıyla, bilim insanları, siyasiler, akademi ve spor camiasından birçok ismi buluşturdu.
Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (SÜGAV) tarafından Swissotel'de düzenlenen 2. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi'nin "Bilim Ödül Töreni", bu yıl "Her şey daha iyi bir yaşam için" temasıyla, bilim insanları, siyasiler, akademi ve spor camiasından birçok ismi buluşturdu. Sabri Ülker Bilim Ödülü'nün de sahibini bulduğu programa, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, eski bakanlardan Oltan Sungurlu, Fenerbahçeli futbolcu Dirk Kuyt ve çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
"BAŞKALARININ ÜRETTİĞİ GIDALARI TÜKETMEK"
Törende konuşan Bakan Mehdi Eker, "Modern insanın birçok sorunu var ama, temel sorunlarından bir tanesi, başkalarının hazırladığı, başkalarının ürettiği gıdaları tüketmektir. Bu, insanı bir yol ayrımına getiriyor. Çünkü bir bilinç gerektiriyor. Bilgi gerektiriyor. Enformasyon gerektiriyor. Enformasyon sağlayan birçok araç, birçok mekanizma, modern toplumda bazen bilgi yerine sadece enformasyonla kalıyor. Bu enformasyon, bilgi yerine geçme hevesiyle enformatik kirlilik yaratabiliyor. Enformatik kirlilik, modern bireyin temel sorunlarından birisi. Eskiden insanlar kendi ürettikleri, kendi yetiştirdikleri, kendi pişirdikleri yiyecekleri tüketirlerdi. Ama modern hayatla birlikte bu imkan ortadan kalktı. Artık başkalarının ürettiği, başkalarının pişirdiği, başkalarının hazırladığı gıdalar tüketiliyor. Bu, beraberinde bir dizi yeni mesele getiriyor. Yeni sorun getiriyor. Hangisi sağlıklı, hangisi değil, hangisinin içinde ne var, bunun raf ömrünün uzatılması, rekabet içerisinde bulunduğu diğer ürünlere fark atması, maliyet vs. birçok mesele geliyor. İşte bu vazgeçemediğimiz; çünkü hayatımızın, varlığımızın temel ihtiyaçlarından birisidir. Dünyada her şeyin modası geçer. 50 sene önce kullanmadığımız birçok elektronik aygıtı bugün kullanıyoruz. 50 sene sonra kullanmayacağımız birçok elektronik aygıtı da bugün kullanıyoruz. Ama 100 sene önce de, 200 sene önce de, bin sene önce de insan yaşamak ve bedensel ihtiyaçlarını giderebilmek için gıda tüketiyordu ve gıdaya ihtiyacı vardı" dedi.
"TÜRKİYE AVRUPA'NIN DÖRDÜNCÜSÜYDÜ, ŞU ANDA BİRİNCİSİ KONUMUNDA"
Türkiye'nin tarımsal üretim miktarı itibariyle Fransa, İtalya ve İspanya'yı geride bıraktığını söyleyen Eker, şöyle devam etti:
"Bir ülkede gıdanın temin edilmiş olması, o ülkede ya orada üretilmiş veya tedarik edilmiş gıdanın herkese yetecek kadar, herkesin ulaşabileceği şekilde ve sağlık açısından güvenilir olması önemli. Birinci husus bu. Sonra, bunun elbette denetim mekanizması, toplum sağlığı açısından bunun faydasının yüksek olması arzu ediliyor. Bu, bir dizi düzenleme, bir dizi mekanizma gerektiriyor. Biz de bakanlık olarak, Türkiye'nin hem üretim kapasitesini, hem gıda sanayii altyapısını hem de toplum sağlığını dikkate alacak şekilde regülasyonlarını, çağdaş standartlarla, örneğin Avrupa Birliği'nin kabul ettiği standartlar çerçevesinde biz de bunu Türkiye'de temin ediyoruz. Türkiye, tarımsal üretimi itibariyle, üretim değeri itibariyle dünyanın şu anda 62 milyar dolarlık yaklaşık, tarımsal üretim hasılasıyla dünya ülkeleri içerisinde 7. sıraya yükselmiş durumda. 10 sene önce 11. sıradaydı. Avrupa'nın dördüncüsüydü, şu anda Avrupa'nın birincisi konumunda. Önümüzdeki Fransa'nın da, İtalya'nın da, İspanya'nın da tarımsal üretim değerlerini miktar itibariyle aştık."
Zirvenin sonunda açıklanan Sabri Ülker Bilim Ödülü'nü ise, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülay Bayramoğlu aldı. Gıda güvenliği alanında uygulanabilir projesiyle birinci olan Bayramoğlu, 100 bin liralık ödülün sahibi oldu.
(GK) - İstanbul