Bakan Eroğlu: "İlk Milli Köstebek Ergene Projesinde Kullanılacak"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Kameralı takip sistemimiz var, ilk defa Türkiye'de.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Kameralı takip sistemimiz var, ilk defa Türkiye'de. Dumanı gördüğü anda ikaz ediyor. Uzay üssü gibi yangın harekat merkezimiz var." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Eroğlu, orman köylülerine destekleri artırdıklarını, koyun, süt sığırı, manda gibi hayvan desteklerinde bulunduklarını anlattı.
Ormandan ağaç kesilmemesi için güneş enerjili sistemler kurduklarını, arıcılık, seracılık gibi konularda da orman köylülerine tam destek verdiklerini ifade eden Eroğlu, "Süt sığıcılığı için 33 bin 43 aileye, süt koyunculuğu için 10 bin 504 aileye destek vermişiz. Ayrıca orman köylülerini özellikle yaptığı işlerden dolayı istihdam ediyoruz. 15 yılda yaklaşık 14,5 milyar lira, yani her yıl yaklaşık 1 milyar lira destek veriyoruz." diye konuştu.
Ömrünü doldurmuş ağaçları keserek ekonomiye kazandırdıklarını belirten Eroğlu, bu yıl 21 milyon metreküp odun hammadde ihtiyacının karşılandığını, orman ürünleri gelirlerinin yaklaşık 3 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
Baraj havzalarının ağaçlandırılması
Eroğlu, "Baraj Havzası Yeşil Kuşak Ağaçlandırma" projesini başlattıklarını da aktararak, şimdiye kadar 353 baraj havzasını ağaçlandırdıklarını, zaman içerisinde bütün baraj havzalarını ağaçlandıracaklarını söyledi.
Çölleşmeyle mücadelede etkin bir çalışma başlattıklarını vurgulayan Veysel Eroğlu, bu çalışmalarının dünyada takdir topladığına dikkati çekti.
Dağları "terasladıklarını ve oya gibi işlediklerinin" altını çizen Eroğlu, "Eskiden teraslarken bütün alan tamamen düzeltiliyordu, biz bunu yasakladık. Şimdi tamamen teraslanacak alanı düzeltiyoruz, diğer alanlardaki biyolojik çeşitliliğe dokunmuyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Eroğlu, Türkiye'nin, erozyonla mücadelede dünya lideri olduğunu vurgulayarak, "Aşağı yukarı bütün dağları erozyonla mücadele kapsamında işliyoruz. Ayak basmadığımız dağ yok. Eskiden, 'Kıbrıs adası kadar araziyi kaybediyoruz' denirdi. Bu şekilde 500 milyon ton toprak dağlardan ovalara, ovalardan nehirlere, oradan denizlere göllere akarken, biz bunu 168 milyon tona indirdik. Hedefimiz bunu da daha da aşağıya çekmektir." dedi.
Bu amaçla "Yukarı Havza Taşkın Koruma Sistemi" diye yeni bir eylem planı hazırladıklarını dile getiren Eroğlu, dere ve nehirlerin üst havzalarında erozyonun kontrol edildiğinde taşkınların ve erozyonun önlenebileceğini belirtti.
Eroğlu, söz konusu eylem planı kapsamında Devlet Su İşleri, Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün taşkın ve erozyonu önlemek üzere çalışmalar yaptığını anlattı.
Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12.Taraflar Konferansı'nın (COP12) 2015'te Türkiye'de yapıldığını anımsatan Bakan Eroğlu, 2015'ten bu yılın Ekim ayına kadar dönem başkanlığını Türkiye'nin yaptığını, bu kapsamda sadece Türkiye değil, çölleşmeye maruz kalan bütün ülkelerin ilgili elemanlarına eğitimler verdiklerini bildirdi.
PAN Afrika Büyük Yeşil Duvar Projesi'ne de en büyük desteği kendilerinin verdiğini ifade eden Eroğlu, bu kapsamda Moritanya, Sudan ve Eritre'de projeler yaptıklarını, çölleşmeye ilişkin 60 ülkeden 600 kişiye eğitimler verdiklerini hatırlattı.
Heyelan ve çığa karşı aldıkları önlemler hakkında da bilgi veren Eroğlu, Heyelan Kontrol Uygulama Projesi ile 15 adet Çığ Kontrol Projesi yapıldığını, bu konuda seferberlik başlattıklarını söyledi.
"Çok iddialıyız"
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, orman yangınlarına ilişkin aldıkları önlemlere de değinerek, "Dünyanın en ileri teknolojisi bizde. Çok iddialıyız." ifadesini kullandı.
Eroğlu'nun, yangına karşı hızlı önlem aldıklarına ilişkin ifadeleri üzerine bazı milletvekilleri, "Yangınlar 5-10 gün sürüyor." diye itiraz etti.
Bunun üzerine Eroğlu, "Öyle bir şey yok. Bir sabredin, anlatayım. Gururla ifade ediyorum; orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülke Türkiye'dir. Kameralı takip sistemimiz var, ilk defa Türkiye'de. Dumanı gördüğü anda ikaz ediyor. Uzay üssü gibi yangın harekat merkezimiz var. Bir gün lütfen, teşrif buyurun, Plan Bütçe Komisyonundaki üyelere göstereyim." şeklinde konuştu.
Orman yangınının başlaması sonucu çıkan dumanın 15 saniye içerisinde yangın harekat merkezlerine bildirildiğini anlatan Eroğlu, 35 hava aracı, 2 bin 300 kara aracı ve 19 bin personel ile yangınla mücadele edildiğini, yangına ilk müdahale süresinin 15 dakikaya indirildiğini vurguladı.
Dünyadaki orman yangınlarından örnekler veren Eroğlu, "Şunu gururla ifade edeyim. Yanan alanları başka maksatla tahsis etmiyoruz, bir yıl içinde ağaçlandırıyoruz. Ayvalık ve İzmir'de yangın çıkan alanlara bizzat kendim gideceğim ve orada fidan dikeceğiz." dedi.
Ormanların tapularının alındığını da hatırlatan Eroğlu, tescil işlemlerinin 2019'da tamamlanacağını söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, tabiatı koruma ve biyoçeşitlilik alanında yapılan faaliyetlere değinerek, korunan alanların sayısının 175'ten 553'e yükseldiğini, milli park sayısının arttığını dile getirdi.
Tabiat parklarının sayısının 222'ye yükseldiğini ifade eden Eroğlu, sulak alanları koruduklarını, Kayseri'de kuruyan Sultan Sazlığını başka bölgeden su getirerek kurtardıklarını aktardı.
Kurdukları şehir ormanı sayısının 144'e ulaştığını anlatan Eroğlu, Tabiat Turizmi Master ve Uygulama Eylem planlarını hazırladıklarını, bu kapsamda ziyaretçi sayısının 18 milyona ulaştığını belirtti.
Eroğlu, korunan 70 alandan 41'ine mükemmellik sertifikası aldığının altını çizerek, tarihi ve milli parklar konusunda yapılanların detaylarını paylaştı.
Biyolojik çeşitliliğe ilişkin 45 adet Tür Koruma Eylem Planı hazırlandığını dile getiren Eroğlu, Nuhun Gemisi veri tabanına da 1 milyon 200 bin türün işlendiğini söyledi.
Elektrik üretiminde HES'ler ilk sıraya yükseldi
Su işleriyle ilgili 7 bin 200 tesisi tamamlayarak, milletin hizmetine sunduklarına işaret eden Eroğlu, 508 baraj, 513 HES, 327 gölet, bin 171 sulama tesisi, 193 içme suyu temini tesisi, 17 atıksu arıtma tesisi ve 4 bin 471 taşkın koruma tesisini tamamladıklarını aktardı.
Veysel Eroğlu, 1994 kuraklığında her tarafın susuz kaldığını, 2017'de çok daha büyük bir kuraklık yaşanmasına rağmen hiçbir yerde sıkıntı çekilmediğini söyledi.
Baraj inşaatı konusunda da Türkiye'nin dünyada ilk üçe girdiğini vurgulayan Eroğlu, barajların son durumları ve yapımı devam eden göletlere ilişkin bilgi verdi.
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu belirten Eroğlu, "Enerji üretiminde 27 bin 107 megavatla HES'ler bir numara, doğalgaz birinci sıradan ikinci sıraya düştü; 23 bin150. Kömürde 17 bin 346 megavat." diye konuştu.
Eroğlu, içme suyunda 2040, 2050 ve İstanbul için 2071 yılına kadar köklü çözümler ürettiklerini de dile getirerek, 193 içmesuyu tesisini tamamlayıp 42 milyon insana ilave su verdiklerini söyledi.
KKTC İçme Suyu Temini Projesini de tamamladıklarını hatırlatan Eroğlu, "Şu anda Kıbrıs'ta Torosların memba suyu akıyor." dedi.
İlk milli köstebek Ergene Projesinde kullanılacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, ilk milli köstebeğin Ergene Projesi'nde kullanılacağının altını çizdi.
Edirne'yi taşkınlardan koruyacak 50 metre genişliğinde, yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda "Kanal Edirne" projesinin de yüzde 97'sinin tamamlandığını açıklayan Eroğlu, çalışmanın yıl sonuna kadar bitirileceğini ifade etti.
Eroğlu, bakanlık olarak yapılan sulama tesisleri, kanallar, Suruç Ovası'ndaki çalışmalar, taşkınlarla mücadele ve dere ıslah çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Bu sene 81 ilin tamamını gezeceğini belirten Eroğlu, "Bizim hedefimiz var. 2023 yılında bakanlık olarak, bakanlıklar arasında dünyada ilk 7'ye girmek." diye konuştu.
Veysel Eroğlu, Plan Bütçe Komisyonu üyeleri için Menderes'te başlayan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında fidan dikileceğini kaydetti.