Haberler

Bakan Eroğlu: Ormanlar Artık Kırsal Kalkınma İçin Lokomotif Olsun (2)

Abone Ol

Toplu TEMEL ATMA VE AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kahramanmaraş'ta Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından toplam 52 milyon lira yatırım bedelli 6 tesisin temelini attı, 3 tesisin de açılış törenine katıldı.

Toplu TEMEL ATMA VE AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kahramanmaraş'ta Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından toplam 52 milyon lira yatırım bedelli 6 tesisin temelini attı, 3 tesisin de açılış törenine katıldı. Bakan Eroğlu, 41 milyon kişinin yaşadığı 77 kentin susuzluk problemini çözdüklerini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Bakan Veysel Eroğlu, Türkiye'deki en büyük barajların AK Parti hükümeti döneminde inşa edildiğini söyledi. Bakan Eroğlu, 30-40 yıl sonrasını düşünerek şehirlerin su problemini kökünden çözdüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak gerçekten büyük bir destanlar yazdık. Neler yaptık? Dünyada tabi ki Türkiye'de zaman zaman, belli periyotlarda kuraklık olur, genelde bir yılda bir kurak dönem olur. Böyle durumlarda şehirlere su vermek fevkalade zordur, hele de büyük şehirlere. İstanbul bizden önce 50-60 yıl önce susuzluğu yaşadı. Kerbela gibi denildi, karikatürlere mevzu olmuştu. Ama biz 77 şehrin bütün susuzluk problemini çözdük ve aşağı yukarı 41 milyon vatandaşımıza 10-12 yılda ilave su temin ettik. Bunun dışında, İstanbul, Ankara ve İzmir dışında; Mardin'den Edirne'ye, Kars'tan İzmir'e, Sinop'tan Mersin'e kadar, her yere suyu götüren biziz ve büyük düşündük. Yani günübirlik çözüm yerine biz, en az 30-40 yıl sonrasının ihtiyaçlarını belirledik. Büyük eylem planı yaparak, zamanla yarışarak, şehirlerin su problemini kökünden çözdük."

'BARAJLARA KARŞI ÇIKMAK CİNNETTİR'

Türkiye'deki en yüksek barajları inşa ettiklerini kaydederek, bunu kimsenin geçemeyeceğini savunan Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de baraj ve göletler yapılması iklimin getirdiği bir zarurettir. Bazıları barajlara karşı çıkıyor. Barajlara karşı çıkmak cinnettir. Neden? Çünkü Türkiye'de iklim, yarı kurak iklim bölgesidir. Dolayısıyla burada suyun en çok ihtiyacı olduğu zamanlarda nehirlerde su olmaz, neredeyse kurur. Dolayısıyla kışın biriktirdiğimiz suyu yazın kullanmazsak su veremeyiz. Dolayısıyla mutlaka bunun manası, baraj ve göletler yapacaksın ki biriktirme tesisleri kışın barajlara yağan yağmuru yazın kullanacaksın. Aksi takdirde kışın sulama yok, yazın sulama var. Yazın insanların su ihtiyacı daha fazladır, en azından kışa göre bir buçuk misli daha fazladır ve aynı zamanda sanayinin ihtiyacı daha fazladır. Dolayısıyla bunu dikkate aldık baraj ve göletler yaptık. Şuana kadar 276 tane dev barajı inşaat ettik. Allah'a şükürler olsun Türkiye'nin en yüksek barajını biz inşa ettik. Önce Ermenek barajı 218 metre, daha yüksek olan 249 metre yükseklikteki Devler barajını, şimdi daha da yüksek olan 284 metre yükseklikteki Hasköy barajı ile daha da yüksek hiçbir kimse baraj yapamayacak. En yüksek barajları biz yapma şerefine sahip olduk."

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte kentte 52 milyon lira yatırım bedelli 6 tesisin temelini, 3 tesisin de toplu açılışını gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen törenle, merkez Ağabeyli, Elbistan Sarp, Nurhak Kullar ve Göksun Büyükkızılcık gölet sulamaları ile Türkoğlu Şekeroba ve Nurhak Tatlar taşkın koruma projelerinin toplu temeli atıldı. Ayrıca yapımı tamamlanan merkez Yenicekale Göleti sulaması ile Andırın Camuzlu ve Andırın Kızık taşkın koruma tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. Bakan Eroğlu, açılışın ardından temaslarda bulunmak üzere karayoluyla Adıyaman'a gitti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Veysel Eroğlu Kahramanmaraş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title