Bakan Fakıbaba, 8.tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı Açılış Törenine Katıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, "Son 3 yılda 103 milyar hibe desteği sağlamışız. 2018'de 15 milyar Türk lirası tarımsal destek bütçe ayırdık.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, "Son 3 yılda 103 milyar hibe desteği sağlamışız. 2018'de 15 milyar Türk lirası tarımsal destek bütçe ayırdık. Hayvancılık desteğini 45 kat arttırdık. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık." dedi.
Fakıbaba, Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) düzenlenen 8.Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı'nda tarım ve hayvancılığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Et ithal eden bir ülkeden ihraç eden ülke konumuna geleceklerini belirten Fakıbaba, "İthalatı kaldıracak olan biz değil sizsiniz. Bizim de imkanlarımız var. Bu imkanları kardeşiniz sizin ayaklarınız altına serecektir. Birlikte başaracağız." ifadesini kullandı.
İnsan neslinin devamı için "tarımın"olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Fakıbaba, şöyle devam etti:
"Dünyada ülkeler arası müthiş mücadeleler olmaktadır. Sudan'a gidiyorsun, Çin, Vietnam Amerika orada. Hani ambargo uyguluyordunuz? menfaatiniz olunca nasıl değişiyor. Sudan'ın topraklarını görünce Bizde oraya gidelim diyorlar, küresel ısınmanın nereye gideceğini de hesap ediyorlar. Biz sanayicilerimize inanıyoruz, yapacak çok işimiz var. Yapmak zorundayız. Büyük bir ülke olmak istiyorsak tarım, gıda, su enerji gibi stratejik sektörlerde önemli rol almak zorundayız. Bu yüzden öncelikle bu değerlere sahip çıkmalıyız. Sonrasında Ar-Ge ve yenilikçi anlayışla bu değerlerimizi geliştirmeliyiz. Yıllarca daha fazla ürün alabilmek için toprağımıza zehir verdik hala da devam ediyoruz . Ben ilk geldiğim günden beri şunu söyledim, çiftçi kardeşlerimizi bilgiyle buluşturmamız lazım. Çok gübre vermenin faydalı olmadığını anlatıyoruz. Çay bahçeleri artık betonlaşmış."
Tarımsal desteklerimiz artarak devam ediyor
Fakıbaba, hükümet olarak tarıma verdikleri desteklerle birlikte tarımsal hasılatın 4,5 kat arttığını bildirdi.
Fakıbaba, şu görüşlere yer verdi:
"2002'de 37 milyarken 2016'da 161 milyara çıkmış. Son 3 yılda 103 milyar hibe desteği sağlamışız. 2018'de 15 milyar Türk lirası tarımsal destek bütçe ayırdık. Hayvancılık desteğini 45 kat arttırdık. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık. En yeni uygulamayla mazot maliyetinin yüzde 50'sini destek olarak üreticilerimize ödeyeceğiz. Yem bitkileri desteği 430 milyon civarındayken bunu yüzde 50 arttırdık. Yem ve mazot desteğini özellikle belirtmek istiyorum. Çiftçilerimizin uygun koşullarda kredi desteğini sağladık poliçe bedellerinin yüzde 50'sini tarım bakanlığı olarak karşılıyoruz Toplam 3,5 milyar prim desteği 4,5 milyar hasar tazminatı ödemişiz. Sulama desteği veriyoruz. Tarımsal Ar-Ge faaliyetlerine önem veriyoruz. Uluslararası son teknolojiye sahip ileri araştırma merkezleri kuruyoruz. Gen bankası kurarak çeşitliliğimizi koruma altına aldık."
Gaziantep'te tarımsal desteklerde artış olduğunu belirten Fakıbaba, fuarın da en güzel buluşlarla şenlendiğini kaydetti.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da fuarın en büyük amacının yapılan sistemlerin teknoloji ile tanışması, verimliliğin arttırılması ve en az 2-3 ürün alabilmenin yollarını araştırmak için ürünlerin çiftçilerle buluşması olduğunu söyledi.
Bölge çiftçisine ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını vurgulayan Konukoğlu, şunları ifade etti:
"Gaziantep Büyükşehir Belediyesi damızlık, tohum konusunda desteğini sağlıyor. Belediye başkanımızda, valimizde elinden geleni yapıyor. Bakanım siz şimdi tarım makinası üreten firmaları gezeceksiniz. KDV'yi dile getirecek. Üreticilerimizin hepsi yüzde 18 hammaddesini alıyor yüzde 8 satışını gerçekleştiriyor. ya bu firmaların yüzde 8 ile hammaddesini almasına direkt yerli üreticiye aylık ödenmesi konusunda yardımcı olmamız gerekiyor. Şu anda ki firmalarımızın milyonlarca TL birikmiş KDV alacakları var. Yerli üretmeyip ithal ederseniz çok basit yüzde 8 ithal ediyorsunuz, yüzde 8 satıyorsunuz. Bu yerli üretimi mi ithalatı mı desteklemek biz bunu çözemiyoruz. Sizin desteklerinizi bekliyoruz. Bizim önerimiz şuydu, yüzde 18 direkt çiftçinin cebine konulsun, yüzde 8 olarak değil yüzde 18 olarak KDV'yi keselim, çiftçi faturayı alsın ziraat bankasına götürüsün. Yüzde 18'i cebine koysun. Diğer tarafta kredilendirilir. Hem çiftçimiz nakit almış olur hem de bu konuda yerli imalatçılarımızın teknolojilerini geliştirmelerinin daha çok ürün satmalarının önünü açmış oluruz."
Konukoğlu, kuraklık konusunda damlama sulamanın arttırılmasını istedi. Konukoğlu, et ithalatına da değinerek, Türkiye'nin eski güzel günlerine dönmesi için el birliğiyle çalışılması gerektiğini kaydetti.