Bakan Güllüce: Türkiye'deki Her Kesimin Milliliğe ve Yerliliğe Dönüş Çabası Harcaması Lazım
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ülke genelindeki yerel yönetimler arasında hızlı ve sağlıklı bilgi paylaşımını hedefleyen Bulut Kent Bilgi Sistemi'nin açılışı ve imza töreninde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ülke genelindeki yerel yönetimler arasında hızlı ve sağlıklı bilgi paylaşımını hedefleyen Bulut Kent Bilgi Sistemi'nin açılışı ve imza töreninde konuştu.
Güllüce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yerlilik" ve "millilik" sözlerine işaret ederek, "Son günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın da bir çok kez tekrarladığı yerllik ve millilik kavramı, aslında topyekün bir hamleye ihtiyacı olan bir kavram. Türkiye'deki her kesimin, bir şahlanış hareketi yapıp yerelliğe, milliliğe ve yerliliğe dönüş çabası harcaması lazım. Tükettiği gıdadan, tekstilden, bilgisayar sistemine kadar bir yerlilik hamlesine ihtiyaç var" dedi.
"AKILLI KENTLERİN OLUŞTURULMASI İÇİN YETERLİ DÜZEYDE VERİYE İHTİYAÇ VAR"
Kentlerde çevrenin korunması, kaynakların düzgün kullanılması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için akılcı stratejilerin geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Güllüce, "Akıllı kentlere doğru, Türkiye 2023'lerde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olacak iddiasındayız. Türkiye, nüfus büyüklüğü ve coğrafi büyüklüğü ele alındığında, dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri. İnşallah ekonomide de 10 büyük ülkeden biri olacağız. Ekonomide böyle büyüyen şehirlerin yönetilmesi de çok farklı olacaktır. Kentlerimizin mevcut durumunu analiz etmek, geleceğini planlamak ve yönetimini iyileştirmek için bu sistemi kuruyoruz. Tabii sistemi değiştirmedikçe, durağanlaştırdıkça, gelişmenin de mümkün olmadığı ve siyaseten sistemle oynamak da bir şey değiştirmediği için belediye başkanlarımız ve siyasilerimiz, sistemle ilgili değişime pek fazla zaman ayırmazlar" diye konuştu.
"YERLİLİKLE BESLEMEK LAZIM İNSANLARI"
İdris Güllüce sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın da bir çok kez tekrarladığı yerllik ve millik kavramı, aslında topyekün bir hamleye ihtiyacı olan bir kavram. Türkiye'deki her kesim, bir şahlanış hareketi yapıp yerelliğe, milliliğe ve yerliliğe dönüş çabası harcaması lazım. Tükettiği gıdadan, tekstilden, bilgisayar sistemine kadar bir yerlilik hamlesine ihtiyaç var. Bu yerli ve millilik hareketi her ferdin başlattığı ve devam ettiği bir hale dönüştürülebilirse, 2023 hedeflerini yakalayabiliriz. Yoksa biraz zor, bunu da itiraf etmek lazım. Bunun için kültürel yerliliğe de ihtiyaç var. 200 yıldır kültürel soykırıma uğratılmak istenen, kısmen de başarılı olan, kültürel soykırımda sevinç içinde olan karşımızdaki ülkelere rağmen, Anadolu mayasıyla kendisini yine de önemli bir miktarda koruyan milletimizin, kültürel soykırıma karşı da yerlilik hamlesi yapması gerekir. 'Biz olarak kalacağız, Türkiye olarak kalacağız, yerli olarak kalacağız' kampanyasında, önce kendi evinde tükettiği her şeyde, tükettiği bilgide bile yerlilikle ilgili çaba harcaması lazım. Tükettiği bilginin yerlisi yabancısı olur mu? Olur. Çünkü Türkiye'ye karşı bilgiler üretilmiştir. Eğer siz o menfi bilgilerden beslenirseniz, tarihte diyelim birisi İstanbul'un fethini bir çağın açılması, bir çağın kapanması olarak anlatırken, birisi de 'Zulüm 1453'tür' diye başlar ve gider Taksim'in göbeğine bunu yazar. O yüzden yerlilikle beslemek lazım insanları."
Tören, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. - İstanbul