Bakan Günay'a "Şemsiyeli" Koruma
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Üniversitesi Kültür Merkezi'nde panele katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Üniversitesi Kültür Merkezi'nde panele katıldı.
Bakanlık korumalarının olası bir protestoya karşı şemsiye ile önlem alması dikkat çekti.
Haber: Pınar ÇITAK KOYGUN - Kamera: Ozan URAL / İSTANBUL DHA
İktisatçı ve düşünür İdris Küçükömer, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti tarafından düzenlenen bir panelle anıldı. Panele Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. İstanbul Üniversitesi Kültür Merkezi'nden düzenlenen panelde birçok koltuk boş kaldı. Herhangi bir protestoya karşı Bakanlık korumalarından bir kişinin elindeki şemsiye dikkat çekti. Şemşiyeli koruma Günay'ın konuşması sırasında sahneye yakın bir yerde durdu.
"SİYASİ BÖLÜNMELERE YUKARIDAN BAKAN BİR GÖZDÜ"
Panelde konuşan Bakan Günay, 'İdris Hoca, iktisada giriş dersimize gelmişti. Daha sonraki yıllar kendisini çeşitli vesilelerle tanıma fırsatı bulduk. Bir kere hemşeriydik zaten. O Giresunluydu ben de Orduluydum. İdris Hoca bize derse geldiğinde 40' lı yaşların başında gencecik bir hocaydı. Mezun olduğum yıl o tarihlerde Türk düşünce dünyasını allak bulak eden bir kitap yazmıştı. Küçücük bir kitapçık. Düzene yabancılaşmayla ilgili makaleler yazmıştı. Türkiye'nin düşünce dünyasına, ayrışmalarına yukarıdan bakan bir bakış açısıyla yazılmış bir kitaptı. Ben İdris Hocayı hala bu yönleriyle hatırlıyorum. Siyasi bölünmelere yukarıdan bakan bir gözdü. Marksizmi sınıfsal anlamda anlayan ender Türk entellektüellerinden biriydi İdris Hoca. Türkiye'deki kutuplaşmaların yanlış yöne oturduğunu düzeni değiştirmek sorgulamak ve irdelemek isteyenlerin hitap edecekleri kitlenin şimdi hitap ettikleri kitle olmadıklarını vurgulamaya çalışıyordu ? dedi.
"ONLARDAN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR"
Bakan Günay, 'Türkiye'de siyasi bölünmelerin derin irdelemeler yapılmasının ve onun üzerinde siyasetin kurulmasına işaret ediyordu. Siyah beyaz ayrımları reddettiği için de dışlandı bir dönem. Sivil toplum üzerine önemli tezler geliştirdi ' diye konuştu. Ertuğrul Günay, İdris Küçükömer, Cemil Meriç gibi isimlerin önemli isimler olduğuna dikkat çekerek, ' Cemil Meriç, İdris Küçükömer bunları tanımanız Türkiye'nin demokrasi yolunda yol almasını kolaylaştıracaktır. Bunlar herhangi bir kalıba sığamayan farklı isimler. Yaşamlarında onlar bunun sıkıntısını çektiler. Onlardan öğreneceğimiz çok şey var ' dedi. Günay konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından basılan İdris Küçükömer'in yazdığı ' Düzene Yabanacılaşma ' adlı kitabı İktisat Fakültesi Düşünce Cemiyetine hediye etti.