Haberler

Bakan Günay'dan Kaçırılan Eserler İçin İşbirliği Çağrısı

Abone Ol

Bakan Ertuğrul Günay, Türkiye'nin onur konuğu olduğu, İtalya'nın Paestum kentinde düzenlenen 14.Akdeniz Arkeoloji Turizmi Fuarı'nın açılışını yaptı.

Türkiye'nin onur konuğu olduğu, İtalya'nın Paestum kentinde düzenlenen 14. Akdeniz Arkeoloji Turizmi Fuarı'nın açılışını yapan Bakan Günay, her iki ülkenin ortak sorununun da bazı tarihi eserlerin illegal yollarla başka ülkelere götürülmesi olduğunu belirterek, "Bu konuda Yunanistan'la işbirliği yaptığımız gibi İtalya ve Mısır'la da yapalım"çağrısında bulundu.

Salerno yakınlarındaki Paestum kentinde düzenlenen ve Türkiye'nin ilk kez katıldığı 14. Akdeniz Arkeoloji Turizmi Fuarı'nda tam bir Türkiye çıkarması yaşandı. Onur konuğu olan Türkiye'ye geniş bir stant ayrılırken, fuarın açılışını da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Salerno Valisi Edmondo Cirielli'yle birlikte yaptı. Bakan'a eşi Gülten Günay, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ile onların eşleri ve Roma Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Melda Araz eşlik etti.

Bakan Günay, burada yaptığı konuşmada, kaçırılan tarihi eserlerin yurda geri getirilmesiyle ilgili Türkiye'nin çabalarından bahsederken, "Bu her iki ülkenin de ortak sorunudur. Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa'daki gibi dünyadaki büyük müzelere gittiğiniz zaman, buradaki eserlerin büyük bir çoğunluğu Türkiye, İtalya, Yunanistan ve hatta Mısır'dan gidenler. Yunanistan'la işbirliği anlaşması yaptığımız gibi Mısır ve İtalya'yla da yapalım" diye konuştu.

Bakan Günay, kaçırılan eserlerin elbet bir gün kendi topraklarına geri döneceğine inandığını da ekledi.

İTALYAN EKİBE AYRICALIK

Konuşmasında İtalya-Türkiye arasındaki turizm rakamlarına da değinen Ertuğrul Günay, "Türkiye'den yurtdışına çıkanların en fazla tercih ettiği ülkelerin başında İtalya geliyor. Yılda 500 bine yakın İtalyan ise Türkiye'yi ziyaret ediyor. Bu az bir rakam değil ama şu anki Türkiye'nin turizm potansiyeli içinde az bir rakam" dedi.

Türkiye'nin son yıllarda kazılara önemli kaynaklar ayırdığının altını çizen Bakan, "2000 yılında 1 milyon Euro'nun altındaydı ayrılmış olan kaynaklar, bulunduğumuz yılda ise 16 milyon Euro'nun üzerine çıktı" bilgisini verdi.

"Yabancı kazılara Türkiye olarak aslında kaynak ayırmıyoruz ama bir ayrıcalıklı tutum takındık ve Hiyerapolis'teki antik yapının restorasyonu için İtalyan kazı başkanlığına önceki yıl 1 milyon Euro ayırdık" diye sözlerine devam eden Bakan Günay, Türkiye'de şu anda 46'sı yabancı toplam 168 kazı yapıldığını, bunlardan 9'unda İtalyanların yer aldığını vurguladı. Ertuğrul Günay ayrıca Türkiye'deki kazı çalışmalarının, Pagan, İslam ya da Hıristiyanlık dönemi diye ayrım yapılmadan gerçekleştirildiğini ekledi.

POMPEI'DE İZMİRLİ KADIN ESPRİSİ

Konuşmasının ardından Türk standını gezen Bakan Günay, daha sonra bir rehber eşliğinde Pompei antik kentini gezdi. Yanardağ felaketinin ardından 2 bin yıl sonra gün ışığına çıkarılan kenti ve alçıyla forma sokulmuş insan bedenlerini dikkatle inceleyen Bakan, cep telefonuyla da bol bol fotoğraf çekti.

Bu arada rehberin, antik kentte seçim merkezi olarak kullanılan bir yapının duvarında "Smryna" yani günümüzde İzmir olarak kullanılan adında bir kadınla ilgili anlattığı," O dönemde kadınlar oy kullanamadığı için sadece parti propagandaları yapabiliyorlardı. Smryna da o kadınlardan biriydi" hikayesi Bakan'ın ilgisini çekti. Günay, İzmir Milletvekili olmasına atıfta bulunarak, " Yani Smryna beni destekliyordu" diyerek yanındakileri güldürdü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Politika Güncel Kültür Sanat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title