Bakan Işık: Türkiye Zaman Kaybetmeden Elektrikli Otomobil Üretimine Geçmesi Gerekiyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Türkiye'nin zaman kaybetmeden elektrikli otomobil üretimine geçmesi gerektiğini söyledi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Türkiye'nin zaman kaybetmeden elektrikli otomobil üretimine geçmesi gerektiğini söyledi.
İzmit'in Alikahya Bölgesinde 50 milyon dolarlık yatırımla Hyundai Assan Hanil plastik tampon boyahanesi, plastik enjeksiyon, boyalı tampon, kapı paneli ve koltuk üretim hatları yatırımlarının açılışı törenle yapıldı. Törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kibar Holding Onursal Başkanı Asım Kibar, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kibar, Assan Hanil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Yangseok Ryu, sanayici ve işadamları katıldı.
'HİBRİTLE BAŞLAYIP ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETİMİNE GEÇMEMİZ GEREKİYOR'
Türkiye'nin ileri teknolojiye geçmesi gerektiğini söyleyen Bakan Işık şunları söyledi:
"Türkiye 36 milyar dolar ihracattan 150 milyar dolar ihracata ilerledi. 3-4 yıldır 150 milyar dolar ihracattan fazlasını geliştiremedik. Artık bizim Türkiye'nin orta ve ileri teknoloji düzeyine geçmesi gerekiyor. Teknolojinizi ya üretecek ya da hızlı bir şekilde transferi gerçekleştireceksiniz. Eğer ileri teknoloji sahibi ürünler üretirsek 500 milyar dolarlık ihracat hedefi kolay bir ihracat hedefi olacak. Artık sadece teknoloji transferi ile kendi teknolojimizi kendimizin geliştirmesine yönelik çalışmalar sonucunda şu anda 157 Ar-ge merkezi oluşmasına neden oldu. Bunlardan 46 tanesi otomobil Ar-ge merkezi. Türkiye zaman kaybetmeden hibrit otomobille başlayıp elektrikli otomobil üretimine geçmesi gerekiyor."
'İHRACATIMIZA 150 MİLYON DOLARLIK İLAVE GELİYOR'
Yeni yatırımla 500 kişiye daha yeni istihdam oluşturulduğunu söyleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye ve Güney Kore ilişkileri sadece devletler arası ilişkiler değildir. İki ülke arasında halklar arasında da ilişkiler vardır. Türkiye'nin bir çok ülkeyle işbirliği var ama bu işbirliğinin en anlamlı ülkelerinden biri Güney Kore'dir. Bugün yeni yatırımları devreye alıyoruz. 50 milyon dolar harcanarak yapılan yatırımdır. Ayrıca 20 milyon dolarlık yatırımın da yolda olduğunu duydum. İnşallah sayın Ali Kibar bu yatırımı da yakında hayata geçirirsiniz. Bu fabrikada 500 yeni istihdam oluşuyor. İhracatımıza 150 milyon dolarlık bir ilave geliyor. Dolayısıyla bu tören bizi her açıdan sevindiren tören oldu" diye konuştu.
'YERLİ VE TEKNOLOJİK ÜRETİME ÖNEM VERİYORUZ'
AK Parti iktidarı olarak iki alana çok önem verdiklerini söyleyen Bakan Işık konuşmasını söyle sürdürdü:
"Bu iki yatırımdan bir tanesi yerli üretim. İkincisi de teknolojik üretimdir. Son 3-4 ayda yerli üretimin artmasıyla ilgili TBMM 4 maddeyi kabul ettik. Artık kamu alımlarında ofset, yani dengeleme alımlarını getiriyoruz. Diyelim ki Türk Hava Yolları kendi uçağını üretmiyorsa uçak alacak ama o uçağın parçalarının Türkiye'de üretilmesi şartını getirdik. Sadece devletin karar alması yetmiyor. Assan Hanil gibi firmaların da bu işe girmesi önemli. Türkiye kendi üretemediğini dışarıdan alırsa bile yerli üretimi şart koşuyor. Yerli üretimde bir ürün teknolojik ürünse kamu alımlarında yerli ürünü almak zorunda. Eğer bir fikrin mülkiyetin ürüne dönüşmesi, satılması durumunda tahakkuk eden verginin yarısından devlet olarak vazgeçiyoruz. Türkiye mutlaka yerli üretim düzeyini arttırmalı." '500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ'
Kocaeli Valisi Ercan Topaca "Otomotiv sektörünün büyük bir bölümünü kentimizde bulundurmaktan memnunuz. Ülkemizin koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine bu çalışmalarla ulaşacağız. Kibar ailesine bir teşekkür yapmak istiyorum. Zaman zaman çevre sorunları ve yöredeki insanlarla anlaşmazlıklar olur. Çevreyle ilgili Posco Çelik fabrikasını çok tartıştık. Zamanla bazı endişelerimizin yersiz olduğunu gördük. Havayı doğayı kirletmeyen işletmelere iyi bir de örnek oldu. Üretilen ürünlerin yüzde 90'nın yurt dışına gönderildiği bir grup içersinde bulunuyoruz. Bu gurubun bölgeye her zaman katkısı olan bir fabrikadır burası" dedi.
'TAM KAPASİTEYE GEÇİLDİĞİNDE 250 MİLYON DOLAR İŞ HACMİNE ULAŞACAK'
Hyundai'nin gelecekte bölge ekonomisini güçlendireceğini söyleyen Kibar Holding yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, "2014 yılında 205 milyon dolar ciroya ulaşması hedeflenen Assan Hanil, tam kapasiteye geçtiğinde yaklaşık yıllık 250 milyon dolar iş hacmine kısa sürede ulaşacaktır. Gelecekte de bölge ekonomisini güçlendirmeye devam edecektir. Yeni üretim hatlarında yapılan yatırımla 21 bin metrekarelik kapalı alana ait olan bu tesiste yılda 1 milyon 250 bin adet koltuk, 1 milyon 200 bin adet kapı ve gövde paneli, 500 bin adet boyalı tampon üretimi hedeflenmektedir" diye konuştu.
'SAYIMIZ 7 BİN KİŞİYE ULAŞTI'
2014 yılında büyümeye devam edeceklerini söyleyen Ali Kibar, "2014 yılında gurubumuzun yine büyümeye devam edeceği bir yıl olacağını öngörmekteyiz. Çalışan sayımızın güncel rakamlar ile 7 bin kişiye ulaştığını belirtmekten mutluluk duyuyorum. 2014 yıl sonu ciro hedefimizin yeni yatırımlarımızın da katkısı ile yaklaşık 6.2 milyar dolar olduğunu belirtmek isterim.40 yılı aşkın süredir istikrarlı bir şekilde üreten ve yarattığı istihdam ve geliştirdiği teknolojilerle ülke ekonomisine katkı sağlayan grubumuzun büyümesinin önümüzdeki dönemmlerde de paydaşlarımızın desteğiyle devam edecektir" dedi.
'BU TESİS ASSAN HANİL'İN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYACAK'
Assan Hanil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Yangseok Ryu ise konuşmasında, "Assan Hanil tampon boyama ve ikinci fabrikanın tamamlanmasıyla birlikte, tampon, koltuk, en önemlisi otomobil iç ve dış parçalarını üretmektedir. Bu tesisin Assan Hanil'in gelişmesinde önemli olacağını düşünüyorum. Hyundai Assan'ın yıllık araç kapasitesini 200 binden önce 300 bin araca daha sonra yılda 500 bin araca ulaşmasını Assan Hanil'in de en iyi otomotiv tedarikçisi olmasını temenni ederim" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Işık ve protokol fabrika içersindeki üretim alanını gezdi. - İzmitkocaeli