Bakan Şahin; "Kürtaj ve Sezaryen Konusunda Akıl ve Bilimin Dediği Uygulanacak"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kürtaj ve sezaryen konusunda akıl ve bilimin dediğinin uygulanacağını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kürtaj ve sezaryen konusunda akıl ve bilimin dediğinin uygulanacağını söyledi. Şahin, 60 bin engellinin girdiği sınav sonrası 7 bin engellinin istihdam edildiğini, 20 bin engellinin daha işe yerleştirileceğini belirtti. Denizli gibi sanayi kentlerinde boşanma oranlarının yüksek olduğunu belirten Şahin, "Denizli'de boşanma oranı neden yüksek bunu bakanlığımız araştıracak. Sorunları tespit edecek. Aile bütünlüğüne önem veriyoruz" dedi.
Sabah saatlerinde 'Koruyucu Aile Şenliği'ne katılmak için Denizli'ye gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, önce hemşehrisi olan Denizli Valisi Abdülkadir Demir'i ziyaret etti. Ziyarette Ak Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nihat Zeybekci ve Nurcan Dalbudak ile kentin Ak Partili Belediye Başkanı Osman Zolan da hazır bulundu. Vali Demir'in çeşm-i bülbül hediye ettği Bakan Şahin, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kürtaj ve sezaryen konusunda akıl ve bilimin dediğinin uygulanacağını belirten Şahin şunları söyledi:
"Benim dediğim doğrudur tartışmaları ile ülke gerildi. Bilim bize şunu söylüyor; Sezaryen cerrahi müdahaledir ve yüzde 15-20'yi geçmemelidir. Dünya Sağlık Örgütü ortalaması da bunu söylüyor. Avrupa Birliği standardı da böyledir. Avrupa Birliği yolculuğu hepimizin önemli bir standardı değil mi? Onlar diyor ki sezaryen cerrahi müdahaledir. Avrupa Birliği'nin sezaryen ortalaması yüzde 20'dir. Bizde sanki normal doğumun alternatifiymiş gibi sunuluyor. Özellikle özel hastanelerde sezaryenle doğum oranı çok ciddi manada yükseliyor. Bir kadına gelip, ben sana ağrısız doğum mu yaptırayım, ağrılı mı istersin denildiğinde, böyle bir tercih ortaya konulduğunda, hangi kadın ağrı çekeyim der. Ama sezaryenin sonrası çok daha zor. Çok daha sıkıntılı, cerrahi bir müdahale, büyük bir ameliyat oluyorsunuz. Bu bakımdan kadının sağlığı açısından da sorun. Şimdi sezaryenle ilgili Avrupa Birliği standartlarını yakalamak kadar doğru bir şey olabilir mi? Sezaryenle doğum oranını aşağıya çekmek için ne gerekiyorsa o yapılacak. Aileler ve kadınlar bilinçlendirilecek. Normal doğumun ağrısı olabilir ama sezaryenin ne kadar zor ve sıkıntılı olduğu anlatılacak. Daha sonra eğer çocuk yapma talebinde karı-koca karar verdiğinde sezaryen olacaksa bunun farklı bir maliyeti olduğunu bilmesi lazım."
KÜRTAJ AİLE PLANLAMASI DEĞİLDİR"
Kürtaj konusunda bütün Türkiye nüfusunun sağlıklı tartışıp doğruyu bulması gerektiğini dile getiren, kürtajın kesinlikle aile planlaması olmadığına dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti:
"Kürtajla alakalı son yapılan çalışmalarda görülen bir şey var. Sanki aile planlaması yöntemiymiş gibi ciddi manada artmış durumda. Halbuki, hayat hakkı anne karnında başlıyor. Biz tartışma kültürünü çok zayıf yapıyoruz, ben buna üzülüyorum. 74 milyonun doğruyu tartışarak bulabilir, karşı taraftan fikir gelebilir. Bu seçim hakkı veya hayat hakkı diyebilir. Ama ondan geldi yanlıştır, benim dediğim doğrudur ile bu ülke keskinleşiyor, hatlar sivrileşiyor. Buna gerek yok. Burada bütün bilgileri vereceğiz ve bilinçlendireceğiz. Kadınımızı bilgilendireceğiz, kürtajın bir aile planlaması olmadığını anlatacağız. Sağlık Bakanlığı'nda zaten tüm yöntemlerle ilgili ücretsiz bilgi veriliyor. Şimdi bunların hiçbirini kullanmayıp, bebeğin olmasına fırsat verip, ondan sonra da bebeği aldırdığın zaman bir canı yok ediyorsun. Annenin hakkı varsa, bebeğin de yaşam hakkı var. O yüzden her şeyi dengeli yapmamız lazım. Özellikle kadınlarımızın bilinçli, eğitimli ve duyarlı olması lazım. Dünya nereye gidiyorsa, bilim ve akıl ne ediyorsa onun arkasında olmamız lazım. Burada farklı temellere dayandırıp, bunların zaten niyetleri buydu, şu referansla hareket ediyorlar şeklindeki bu önyargılardan ve niyet okumalardan bu ülkenin vazgeçmesi lazım. Doğru neyse onun arkasında kadın erkek mücadele edeceğiz. Bu şekilde devam edecek. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışma yapılacak. Ben bu duruşumu Bakanlar Kurulu'nda da aynen ifade edeceğim. Ortak akıl neyi gerektiriyorsa, istişare ve toplumun talepleri beklentileri ne gerektiriyorsa, onu yapacağız. Herkes rahat olsun."
DENİZLİ'DE BOŞANMA ORANININ NEDEN YÜKSEK OLDUĞU ARAŞTIRILACAK
Bakan Şahin, Denizli gibi sanayi kentlerinde boşanma oranlarının yüksek olduğunu söyleyerek, "Denizli'de boşanma oranı neden yüksek bunu bakanlığımız araştıracak. Sorunları tespit edecek. Aile bütünlüğüne önem veriyoruz. Toplumun en büyük dinamiği aile değerleridir. Koruyucu ve önleyici tedbirler alacağız. İhtiyacımız olan sağlık ve hukuk bilgisi topluma verilecek. Aile Sosyal Destek Uzmanlığı Projesi hayata geçecek. Bu konuda Ankara pilot bölge olacak. Eğitim stantları açılacak ve Türkiye genelinde Ankara'da boşanma oranlarının azalması için eğitim çalışması yapacağız. Amacımız, boşanma oranlarını aşağılara çekmek" dedi.
20 BİN ENGELLİYE İŞ MÜJDESİ
Şahin, 60 bin engellinin girdiği sınav sonrası 7 bin engellinin istihdam edildiğini, 20 bin engellinin daha işe yerleştirileceğini belirterek, "Yeni bir metotla 60 bin engelliyi sınava aldık. İşitme, zihinsel, görme ve bedensel engelliler ayrı ayrı sınava girdi. Bu dünyada da örnek oldu. Engelliler sınıflarına göre yerleştirilecek. İlk aşamada 7 bin kadro yerleştirilecek. Başbakanımızın talimatıyla bizim dönemimizde 50 bin engelli işe yerleştirildi. Cumhuriyet tarihinde bizim dönemimizden önce 15 bin engelli işe yerleştirilmiş. Yeni kadro açacağız ve 20 bin engelli daha istihdam edilecek. Çünkü 20 bin açığımız var" diye konuştu.
Bakan Şahin, Denizli Belediyesi ve Ak Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etmek üzere Valilikten ayrıldı.
FI,RÇ (AÖ/AAA) - Denizli