Bakan Yıldırım: "Bugün İstanbul'da, Geçmişte Paris'te Yaşanan Olaylar Bölgede Yaşananlarla İlişkili"
Görüntü Dökümü : 8. Büyükelçiler Konferansı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ulaştıma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın konuşması 8. Büyükelçiler Konferansı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "Bugün İstanbul'da, geçmişte Paris'te yaşanan olaylar, bölgede yaşananlarla ilişkili. Bu bölgelerde yaşanan istikrarsızlık ve otorite boşluğu maalesef yasa dışı örgütlere imkan veriyor" "DAEŞ bunun en canlı örneğidir.
Görüntü Dökümü :
8. Büyükelçiler Konferansı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Ulaştıma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın konuşması 8. Büyükelçiler Konferansı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:
"Bugün İstanbul'da, geçmişte Paris'te yaşanan olaylar, bölgede yaşananlarla ilişkili. Bu bölgelerde yaşanan istikrarsızlık ve otorite boşluğu maalesef yasa dışı örgütlere imkan veriyor"
"DAEŞ bunun en canlı örneğidir. Bugün DAEŞ herkesin başının belası haline gelmiştir"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bugün İstanbul'da, geçmişte Paris'te yaşanan olaylar, bölgede yaşananlarla ilişkili. Bu bölgelerde yaşanan istikrarsızlık ve otorite boşluğu maalesef yasa dışı örgütlere imkan veriyor. DAEŞ bunun en canlı örneğidir. Bugün DAEŞ herkesin başının belası haline gelmiştir" dedi.
Yıldırım, 8. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, konum itibarıyla Türkiye'nin her yöne 3 saatlik uçuş yapıldığında 1,5 milyar nüfusa ve 31 trilyon dolarlık pazara giriş yapabilecek ulaşım imkanlarına sahip olduğunu söyledi.
Türkiye'nin dünyanın 17'nci, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Dünyada yaşanan krizlere ve ekonomik durgunluğa rağmen Türkiye, dünya ekonomisindeki yerini koruyor" diye konuştu.
Medeniyetlerin, kültürlerin ve dinlerin buluşma noktası olan Tükiye'nin taşıdığı sorumluluğa dikkati çeken Yıldırım, insan onurunun korunmasının birinci öncelik olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere ev sahipliği yaparak dünyaya güzel bir mesaj verdiğini belirten Yıldırım, "İnsan hayatından daha önemli bir şey yok. Bölgede artık güç yarışını bırakın. Gelin buradaki insanların hayatını kurtaracak, buradaki sorunları yok edecek işlere kafa yoralım" dedi.
Yıldırım, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak için gereken her türlü adımı atarken, bir yandan da dünya barışına katkı sağlamak için çaba sarfettiğine işaret ederek, "Bugün İstanbul'da, geçmişte Paris'te yaşanan olaylar bölgede yaşananlarla ilişkili. Bu bölgelerde yaşanan istikrarsızlık ve otorite boşluğu maalesef yasa dışı örgütlere imkan veriyor. DAEŞ bunun en canlı örneğidir. Bugün DAEŞ herkesin başının belası haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.
"Türkiye havacılıkta 3 kat daha fazla büyüdü"
Yıldırım, dünyadaki günlük ulaşım hareketliliği hakkında bilgiler vererek, dünya semalarında günde 11 binden fazla uçak bulunduğunu, bu uçaklardaki yolcu sayısının da 9,6 milyona ulaştığını bildirdi.
Türkiye'deki seyahat hareketliliğinin hala gelişmiş ülkeler seviyesinde olmadığının altını çizen Yıldırım, bunun da Türkiye'deki seyahat ihtiyacının artacağı anlamına geldiğini söyledi.
Binali Yıldırım, aynı şekilde demir yollarında da benzer yapının görülebildiğine işaret ederek, Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'ya, Kuzey ve Orta Asya'ya hatta Uzak Doğu'ya varan birçok yeni güzergahın planlanarak inşa edilmeye devam edildiğinin altını çizdi.
Şu anda Türk Hava Yollarının, dünyada 252 noktaya uçuş yapan en büyük hava yolu şirketi olduğunu dile getiren Yıldırım, şirketin bütün uçuş ağları itibarıyla da 4'üncü sırada olduğunu, koltuk arzı bakımından da dünyada 9'uncu, Avrupa'da 2'nci sırada yer aldığını ifade etti.
Nerede büyükelçilik açılırsa oraya uçuş başlatılması yönünde bir politika belirlediklerini dile getiren Yıldırım, bunun en güzel örneğini Afrika'da sergilediklerini bildirdi.
Yıldırım, havacılıkta dünyadaki son 12-13 yıllık büyüme ile Türkiye'nin büyümesi karşılaştırıldığında Türkiye'nin 3 kat daha fazla büyüdüğünü belirterek, havacılığın stratejik bir sektör haline geldiğini söyledi.
"Bu taraflarda durum biraz limoni'"
Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ile deniz bağlantılarının da geliştiğine dikkati çeken Bakan Yıldırım, haritada Türkiye'nin kuzeyini göstererek, "Her ne kadar şu sıralar biraz bu taraflarda limoni durumlar varsa da bunlar gelip geçecek şeylerdir ama uzun vadede bu kuzey coğrafyaya da yoğunlaşıyoruz. Buradaki ilişkilerimizi de geliştirmenin yollarını arıyoruz. Özellikle de Ukrayna, Beyaz Rusya ve Baltık ülkelerine daha fazla imkanlarımızın olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
Yıldırım, bir yandan da Akdeniz üzerinden Avrupa'nın güneyine Ro-Ro hatlarının bulunduğunu hatırlatarak, Avrupa'da en güçlü düzenli Ro-Ro taşımacılığının Türkiye üzerinden yapıldığını, buradaki taşımacılıkta ciddi bir sorun bulunmadığını ifade etti.
Bölgede çok ani gelişmelerin olduğuna dikkati çeken Yıldırım, alternatif geliştirmek için çok hızlı karar verip tedbirler almak gerektiğini vurguladı.
13 yılda 253 milyar liralık yatırım
Bakanlık olarak son 13 yılda 253 milyar liralık yatırım yaptıklarına dikkati çeken Binali Yıldırım, bu yatırımın tamamının bütçeden karşılanmadığını ifade etti.
Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İzmit Körfez Köprüsü, Avrasya Tüneli, dünyanın en büyük havalimanının önemli mega projeler olduğuna dikkati çekerek, bunların tamamının kamu özel ortaklığı ile gerçekleştirildiğini anlattı.
Karayolu yatırımları ile ulaşım sorunlarını çözmeye devam ettiklerini belirten Yıldırım, "Coğrafya bizi değil, biz coğrafyayı yönetmeyi başardık" dedi.
Etkin bir karayolu denetimi sistemi kurduklarını ifade eden Yıldırım, 62 ülke ile ikili karayolu taşıma anlaşmasının mevcut olduğunu belirtti.
Bakan Yıldırım, büyükelçilere Bakanlığın faaliyetlerine ve mega projelere ilişkin bilgileri aktardı.