Haberler

Bakan Yıldırım; Sanal Dünya Olmadan Adım Atamayacak Durumdayız

Abone Ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen "Geleceğe yatırım, Türkiye'ye yatırım" konulu toplantıya katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen "Geleceğe yatırım, Türkiye'ye yatırım" konulu toplantıya katıldı. Bakan Yıldırım, konuşmasının internet üzerinden canlı yayınlandığı toplantıda bilişim yatırımlarının önemine dikkat çekti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milliyet Gazetesi tarafından Swissotel Grand Efes'te düzenlenen "Geleceğe yatırım, Türkiye'ye yatırım" konulu toplantıya katıldı. Yemekli toplantıda Milliyet Gazetesi'nin sahibi Erdoğan Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila, Milliyet Başyazarı Güneri Civaoğlu, yazarlar Güngör Uras, Meral Tamer, Fuat Keyman, Pelin Batu, Fatoş Karahasan, Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Hamdi Türkmen ile İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri, ekonomi ve sanayi alanında örgütlü meslek kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu başkanı katıldı. Toplantı www.milliyet.com.tr adresli web sitesinden canlı yayınlandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve geldiklerinden bu yana "İzmir'i nasıl kalkındırırız, yerelde kalkınmayı nasıl sağlarız" diye sorup hazırladıkları yol harikası ile yola devam ettiklerini belirterek, "8 yıl sonra semeresini gördük. Dünya metropolleri arasında İzmir en çok büyüyen 4. kent oldu. İzmir olarak bizim önemli payımız olduğunu düşünüyorum" dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına dikkat çekerek, "İzmir, bir dünya buluşmasına hazırlanıyor. 18 milyonu yabancı, 20 milyonu yerli 38 milyon insanı ağırlamaya hazırlanıyoruz. İzmir yapmak istediklerine EXPO çıtası koydu" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım sözlerine "Anadolu illerinde ortak akıl toplantıları gerçekleştiren Milliyet Gazetesi'ne ve onun yöneticilerine, ömrünü Türk sanayisinin gelişmesine adamış, 61 yıldır ' Türkiye için ben ne yapabilirim ne üretebilirim' diye yola çıkan Erdoğan Demirören'e bugünkü toplantı için teşekkür ediyorum ve İzmir milletvekili olarak hoş geldiniz diyorum" sözleriyle başladı.

İLK İKTİSAT KONGRESİ'NDE ÖZEL SEKTÖRE GÜVEN ÇOK BÜYÜKTÜ

Bakan Yıldırım, toplantının konu başlığını, "İzmir'e yatırım Türkiye'ye yatırımdır. Türkiye'ye yatırım, geleceğe yatırımdır" diyerek, değiştirdi. Yıldırım, İzmir'de yapılan İktisat Kongresi'nde özel sektörün gücüne inanan bakış açısının bugün hala o noktaya gelemediğine dikkat çekerek. şunları söyledi:

"EXPO nedeniyle hepimiz İzmir uzmanı olmaya başladık. İzmir'in geçmişini daha çok araştırıyoruz. 8 bin 500 yıllık geçmişi var. Birçok olaylara medeniyetlere ev sahipliği yaptığını biliyoruz. İzmir'i EXPO nedeniyle bu önemli özellikleri bir kez daha kamuoyu gündemine geldi. Sağlıkla, kütüphane ile ilgili ilkler İzmir'de. İzmir yakın tarih açısından da çok önemli. İstiklal mücadelemizin zaferle noktalandığı şehir İzmir. İzmir'de daha cumhuriyetin ilanı dahi yapılmadan İzmir İktisat Kongresi, Atatürk talimatıyla toplanıp burada Türkiye'nin Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonraki iktisadi yol haritası belirlendi. 1. İktisat Kongresi'nde alınan kararları gözden geçirdim. O dönemki özel sektörün gücüne inanan bir bakışa henüz ulaşmadık. O kadar büyük vizyonla ortaya konmuş hedefler var. 2. Dünya Savaşı öncesi dünyada yaşanan buhranlar olaylar devletçi bir kalkınma modelini ortaya koymuştu. İktisat Kongresi'nde ise liberal bir kalkınma modeli vardı. Malum sonra kurulan sanayi tesisleri aslında o günü yaşanan şartlarının sonucudur. Öyle olması da icap ediyor."

İLETİŞİMİ AFRİKA SEVİYESİNDEN ALDIK, AVRUPA'DA İLK 5'E SOKTUK

Bakan Yıldırım, haberleşme alanında yapılan yatırımları anlatarak, "İzmir Türkiye için üreten ve birçok Anadolu ilini destekleyen bir ilimizdir. İhtiyacından fazla katma değer üreten illerin sayısı, ülke genelinde 11'i 12'yi geçmez. Yarışta geri kalan iller de bu katma değerden payını alır. Biz iletişimde 2005 yılında serbestleşme sürecini başlattık. Çok büyük mesafe kaydettik. Afrika seviyesinden aldık bugün Avrupa'nın 5 ülkesi arasına koyduk. Türkiye'de üçüncü nesil hız, kalite Avrupa ve ABD'de ülkenin çok gerisindedir. Burada internet üzerinden canlı yayın yapılabiliyorsa bu iletişim yatırımlarının bir sonucudur. Bu yayını, Hakkari ve Iğdır'da da yapabilirsiniz. Doğu batı demedik bölge ayrımı yapmadık. Türkiye'nin her köşesine hizmetin eşit olarak götürülmesi için her türlü imkanı kullandık. İletişimde serbestleşme yapınca doğuya hizmet götürmenin karı yok. Kar etmeyen işte özel sektör olmaz. Zararı göze alarak iş yapan devlettir ve devlette de bunu yapmak zorundadır. Biz de devletin kasasından yapmadık. Evrensel hizmet fonundan karşıladık" dedi.

BAKANİM KOLEY

Bakan Yıldırım, iki yıl önce doğu illerinden birini ziyaretinde geçen anısını şöyle anlattı:

"Doğu'da bir ili ziyarete gittim. Çocuklar etrafımı sardı. Orada zaten terör örgütü 'devlet görevlisinin anında görürsek yakarız' dediği için büyükler temkinli ancak çocuklar korkmuyor. "Bakanım fotoğraf çektirelim' dediler. Fotoğraf çektirdik ondan sonra "bu fotoları nasıl ulaştıracağız size' dedim. "bakanim koley. imailimiz var, oraya gönderin' dediler. Demirören, milyarlar harcayıp ağır sanayi tesisleri yapmak geçti. 15 yıl önce garajda başlayan bir arama motoru dünyada en büyük ciroyu yapıyor. Alınteri akıl terine yerini bıraktı."

YALAN DÜNYADAN SANAL DÜNYAYA

Bakan Yıldırım, 21 ilde açılan çağrı merkezlerinde 63 bin kişinin çalıştığını, sadece İzmir'de 3 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, "Dijital arşiv kurduk. Şirketlerin hafızası cepteki hafıza kartına sığdırılır hale geldi. e-devlet kapısını 2008 yılında açtık. Günde 14 milyon vatandaşımız yararlanıyor. Kullanıcıların 560 bini, 65 yaşın üzerinde. Türk insanının değişime gelişime ne kadar açık olduğunu en iyi şekilde gösteren bir örnek. Eskiden yalan dünya deyip geçiyorduk. Şimdi sanal dünya deyip geçemiyoruz. Sanal dünya olmadan adım atamayacak durumdayız" dedi.

BAKANIM ÖMRÜM GİTTİ BU YOLLARDA NEREDEYDİNİZ

Bakan Yıldırım, ulaşım yatırımlarını anlatarak, kaza sayısının artığını ancak ölümlerin ve yol hatasının azaldığını dile getirerek, "Yılda 500 bin kaza oluyordu 1.5 milyon kaza oluyor ama ölüm sayısı azaldı. Yüzde 87 insan hatası. Yol kusurunun kazaya etkisi yüzde altında sırada, yüzde 1'in altında. Bilecik rampalarına girip kamyonların arkasında ne çile çektiğimizi çabuk unuttuk. Elmadağ rampalarında ömür tüketenler bugün şükrediyorlar. Bir şoför bana dedi ki 'bakanım ömrüm bu yollarda geçti o zaman neredeydiniz'. 'Geç kaldım bu benim kabahatim değil' dedim. Amacımız insanımızın yaşam kalitesini artırmak hayatını kolaylaştırmak. Ben eminim ki göreve gelen sorumluluk alan her iktidar bunu yapmak ister, ama yapmak istemek ayrı bir şey istikrarın sağlanması kalıcı hizmetlerin gerçekleştirilmesi ayrı bir şey. Bakanların görevde kalma süresi ortalama sekiz ay. Sekiz ayda bir bakan tebrikleri kabul eder kuruluşlardan brifing alır" dedi.

EXPO ADAYLIĞI HEYECAN YARATTI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, EXPO adaylığının İzmir'de heyecan yarattığını belirterek, "10 milyonun yaşadığı sekiz kenti doğrudan ilgilendiren bir proje. Her türlü destek var. Devletin en tepesinden bölge milletvekillerine yerel yöneticilere varıncaya kadar herkes destekliyor. İzmir'in şansını artırıyor. Yasal düzenleme ile ilgili sıkıntımız yok. Seneye bu vakit sonuç belli olacak. Biz EXPO'yu altı aylık ticari organizasyon olarak görmüyoruz" dedi.

BABAYİĞİT OLMAK LAZIM

Bakan Yıldırım, İzmir'e yatırım yapmak için babayiğit olmak gerektiğini öne sürdü ve şöyle konuştu:

"İzmir turizmde hak ettiği yerde değil. İzmir'in yeterli yatak kapasitesi yok, yeterli turizm altyapısı yok, İzmir'de proje yapmak dile kolay. Babayiğit olmak lazım. Bir proje ortaya atıldığında nasıl olmaz konuşuluyor. Bu anlayış artık İzmir'de yavaş yavaş değişiyor. Daha olumlu yaklaşımları görüyoruz. Bu da yatırımcılara cesaret veriyor. İzmir o nedenle en hızlı büyüyen dördüncü il konumunda. Orta vadede 18 tane yat limanı projemiz var. Balıkçı barınağı var, balıkçı hali var. İzmir nüfus olarak üçüncü büyük kent ancak ekonomik göstergelerde daha farklı durumda. İstanbul'dan sonra en büyük katma değeri sağlayacak il, İzmir olacak. Buna göre yatırımlarımızı planlıyoruz. İzmir için birlikte kafa yoracağız. İzmir için herkesin ne fikri varsa onu tüm detaylarıyla değerlendireceğiz. İzmir'de siyaseti hizmet olarak görüyoruz. Hizmet dışında İzmir'de yapılacak siyasetin kente artı değer katacağını düşünmüyoruz."

Miliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak da "Milliyet ile yeni dönem diyoruz. Demirören ailesi ile daha çok toplum temelli yurttaş gazetecilik diyebileceğimiz halka dönük sorunları yerinde görüp çözüm bulabilen gazetecilik anlayışı içindeyiz. Bu toplantı. 10. toplantımız. İzmir'den etkilenerek ayrılıyoruz. Milliyet'in web sitesi günde 17 bin tıktan, günde 2.5 milyon tıka ulaştı" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milliyet Gazetesi Binali Yıldırım Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title