Bakan Yıldız: "Mahallenin Delisi Biz Değiliz"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Almanya'nın enerji üretiminde kömür kullanımını arttırma kararı aldığını, Amerika'da 122 nükleer santral bulunduğunu belirterek, "Biz bir santralı tartışıp duralım, onlar enerji üretsinler.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Almanya'nın enerji üretiminde kömür kullanımını arttırma kararı aldığını, Amerika'da 122 nükleer santral bulunduğunu belirterek, "Biz bir santralı tartışıp duralım, onlar enerji üretsinler. Mahallenin delisi biz değiliz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) düzenlediği Sanayi Gecesi'ne katıldı. Geceye, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri OSB Başkanı Ahmet Hasyüncü, Kayseri Serbest Bölge Başkanı Memduh Büyükkılıç, sanayiciler ve davetliler katıldı. Ak Parti hükümetlerinin ülke siyasetine irade koyduktan sonra sürekli büyüdüğünü söyleyen Bakan Yıldız, "Myanmar'da petrol var, ama gidip arayan yok. Her yerde birtakım kaynaklar var ama bunları arayıp bulmak ve ekonomiye kazandırmak lazım. Ak Parti hükümetleri sayesinde sanayicilerimiz ufuklarını genişletti" dedi.
Dünyada gelir dağılımı itibarıyla çok ciddi bir eşitsizlik bulunduğunu ve bunun Türk sanayicisinin gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Bakan Yıldız, "Afrika ülkelerinin kazandıkları paranın ancak yüzde 1'i ülkelerinde kalıyor. Diğer tüm gelirler, başka ülkelere gidiyor. Dünyanın 2 trilyon dolarlık yıllık enerji yatırımına ihtiyacı var. Bu çok büyük para gibi görünse de dünyanın gayri safi hasılasını 100 trilyon dolar olduğunu düşünürsek, enerji yatırımları ancak yüzde 2'sini tutuyor. Türkiye'nin kurulu enerji gücünü geçtiğimiz yıl yüzde 6 civarında büyüdü. Türkiye'de bireysellik arttıkça, kullanım alanları da artıyor. Enerji yatırımları olarak Türkiye'nin genel büyümesinden fazla büyüme gerçekleştirmek zorundaydık ve bunu gerçekleştirdik. Türkiye'de biz bunlarla uğraşırken, IŞİD'den petrol almadığımız mı kalmadı. Biz bunlarla da uğraşmak zorunda kaldık. Son 12 yılda bu ülkenin geldiği noktada 37 bin megavat kurulu enerji gücünü devreye girdi. Yani son 100 yıllık dönemde yapılan kurulu enerji gücünden fazla enerji güçü gerçekleştirdik. Almanya, elektrik üretiminde kömürün kullanımını artırma kararı aldı. Amerika'nın 122 nükleer enerji santrali var. Bunlarla ilgili bir söylenti, karşı bir şey duydunuz mu? Oralarda hiç zeytin ağaçları, hiç başka şeyler konuşulmadı. Mahallenin delisi biz değiliz" ifadelerini kullandı.
SOMA'DA ÜSLUP HATASI YAPILDI
Bakan Taner Yıldız, Soma'da bir üslup hatası yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Biz ne yerli üretim enerjiden ne de ağaçtan vazgeçeceğiz, dedik. Biz sanayi kuruluşlarına ne kadar ağaç keseceklerse, onun 10 katı ağaç dikme şartını getirdik. Yıllık zeytin ve zeytinyağı ihracatının tutarı 1 milyon TL. Altında 153 milyon ton kömürün varlığı tespit edilmiş. Bunun mali değeri 7 milyar dolar. Bu kömürü 30 yıl içerisinde ekonomiye kazandıracağız. Oradan kömür çıkarılacak ve bu enerji üretiminde kullanılacak. Biz de ayrıca 153 milyon TL yıllık kira alacağız. Bu parayla milyonlarca fidan zeytin ağacı alabiliyoruz. Yani Soma'da bir üslup hatası yaşandı, ama biz kesilenden çok daha fazla ağaç dikiyoruz. Burada çok dikkatli olmamız lazım. Yeşille, ağaçla birlikte yerli enerji kaynaklarımızı da kullanacağız."
Dünya Enerji Düzenleme Kurulu'nun kongresinin Türkiye'de yapılacağını söyleyen Bakan Taner Yıldız, "Geçtiğimiz yıl TANAP'ı yapacağımızı söylemiştim. Bu gece de, TANAP'ın Türkiye'deki geçiş hattı olan 1800 kilometre Gürcistan sınırı ile Yunanistan sınırı arasındaki hattın ihalesini yaptık. Yüzde 80'nini Türk firmaları yapacak. Dünya Enerji Düzenleme Kurulu'nun kongresini ilk defa Türkiye'de yapacağız. Güçlü bir enerji bürokrasisiyle gidiyoruz ve bu böyle devam edecek. Doğu Akdeniz'deki İsrail'in ve Güney Kıbrıs'ın oradaki doğal zenginliklerin hangi güzergahtan geçeceğini hep birlikte göreceğiz. Petrol fiyatları düşüyor da ülkemizde bize yansıması nasıl olacak? Şöyle ki; önceden bir arabanın deposu 210 TL'ye dolarken, şimdi 170-160 TL'ye doluyor. Bu şu demek, son 5,5 ayda vatandaşımızın cebine 5 milyar dolar girmiş. Ama bunun bir de ters etkisi var, arz talep dengesi tersine dönebilir. Ancak Türkiye'deki siyasi istikrara güvenin ve inanın. Güç birliği yapacağız."
Gecede daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Kayseri Valisi Orhan Düzgün, 2013 yılında üretimde ve ihracatta başarılı olmuş, vergi sıralamasına girmiş firma temsilcilerine ödüllerini verdi. - Kayseri