Bakanı Arslan: "Kamuya Ait Veri Merkezleri Konsolide Edilerek Tek Çatı Altında Toplanacak"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kamuya ait veri merkezlerinin konsolide edilerek tek çatı altında toplanacağını, bunun yasal altyapısını hazırladıklarını belirterek, "Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi, ülkemizin en kritik alt yapılarından olacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kamuya ait veri merkezlerinin konsolide edilerek tek çatı altında toplanacağını, bunun yasal altyapısını hazırladıklarını belirterek, "Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi, ülkemizin en kritik alt yapılarından olacak. Merkezin kurulmasıyla 5 yıllık süreçte yaklaşık 11 milyar liralık tasarruf sağlamış olacağız." dedi.
Arslan, Türk Keneşi Bilgi ve İletişim Teknolojileri İkinci Bakanlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan gelen misafirlerle bugün ilgili konuları masaya yatıracaklarını söyledi.
Geçen yıl Bakü'de yapılan toplantıda, 2017 etkinliğinin Türkiye'de yapılmasına ilişkin karar alındığını anımsatan Arslan, Trans Avrasya Süper Bilgi Otoyolu Projesi (TASIM-Trans-Eurasian Information Super Highway) hakkında yaptıkları bilgi alışverişi gibi konulara değindi.
Türkiye'nin bilgi ve iletişim sektöründe 15 yılda ciddi gelişmeler sağladığını kaydeden Arslan, 3,5 milyonu 2G, 13,2 milyonu 3G, yaklaşık 60 milyonu da 4,5G'li olmak üzere 76 milyon 600 bin mobil abonelerinin bulunduğunu, 2,1 milyonu fiber olmak üzere 66,4 milyon genişbant abonesine ulaştıklarını bildirdi.
Fiber uzunlukta 304 bin 500 kilometreyi aştıklarını belirten Arslan, "Yaptığımız yatırımlar sonucunda 2002'de uluslararası çıkış kapasitemiz 2 gigabyte iken, bugün 9,3 terabayta ulaşmış durumdayız. Bu, yaklaşık 4 bin 500 kat anlamına geliyor." dedi.
2008'de açılan e-devlet çalışmalarının ciddi meyve vermeye başladığını, kullanıcı sayısının bugün 35 milyonu aştığını bildiren Arslan, ulusal siber güvenlik anlamında Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'ni kurduklarını, bugün sayısı 740'a ulaşan siber olaylara müdahale ekiplerini oluşturduklarını kaydetti.
"Uydular ile sinyallerimizi 3 milyar insana ulaştırabiliyoruz"
Ahmet Arslan, 3A, 4A ve 4B uyduları ile sinyallerini yaklaşık 118 ülkeye ve 3 milyar insana ulaştırabilir durumda olduklarını söyledi.
Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yaptıklarının yapacaklarının küçük bir kısmı olduğunu, gelecek dönemde birçok yeni projeye imza atacaklarını vurgulayan Arslan, kamuya ait veri merkezlerinin konsolide edilerek tek çatı altında toplanacağını, bunun yasal altyapısını hazırladıklarını bildirdi.
Arslan, devamla şunları kaydetti:
"Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi, ülkemizin en kritik alt yapılarından olacak. Merkezin kurulmasıyla 5 yıllık süreçte yaklaşık 11 milyar liralık tasarruf sağlamış olacağız. Mevcut durum ve ihtiyaç analizi ile stratejik raporumuzu hazırladık. Kamu kurumları güvenli e-posta iletişim ihtiyacı ve yurt dışı kaynaklara özellikle yazılımlar anlamında lisans ücreti vermemek, bu yükten kurtulmak adına yerli, milli ve güvenli e-posta sistemi önümüzdeki yıl içerisinde kullanıma hazır hale gelecek. Şu an bütün çalışmaları yürütüyoruz."
Gelecek dönemde evrensel hizmet fonu doğrultusunda bin 472 yerleşim yerine daha mobil altyapı sağlayacaklarını belirten Arslan, engelli vatandaşlara yönelik sosyal sorumluluk projelerini sürdüreceklerini bildirdi.
"Ortak projeler için iş birliğini önemsiyoruz"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Türksat 5A'yı 2020'de, 5B'yi 2021'de uzaya göndermiş olacaklarını, ilk yerli haberleşme uydusu olan Türksat 6A'nın üretimini tamamlamayı ve 2020'de uzaya fırlatmayı hedeflediklerini kaydetti.
Bakanlığın gerçekleştirdiği başarılı projelere yenisini eklemek adına ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanlarında burada bulunan ülkelerle ortak projeler üretmek için iş birliğini geliştirmek istediklerini dile getiren Arslan, yatırım fırsatları oluşturarak ülke ekonomilerine katkı sağlamayı çok önemsediklerini vurguladı.
Arslan, bakanlık bünyesinde yürütülen Ar-Ge faaliyetlerini uluslararası alanda da yaygınlaştırmak istediklerini, bu alanda D8 ülkeleri ile başlattıkları çalışmaları Türk Keneşi ülkeleri ile geliştirmek istediklerini söyledi.
"Üye ülkelerin potansiyeli çok yüksek"
Azerbaycan İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Ramin Guluzade de bilgi teknolojileri alanında Türk Keneşi üyelerinin birbirine destek olduğunu ancak iş birliğini artırmaları gerektiğini vurguladı.
Daha önce farklı ülkelerde yaptıkları toplantıların çıktılarına değinen Guluzade, TASIM Projesi'ne dahil olarak yapmak istediklerini anlattı.
Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov ise 21. yüzyılın teknoloji asrı olduğunu belirterek, bilgi teknolojisine sahip olmadan, en modern ulaşım ağlarını kullanmadan iletişim alanında sürdürülebilir bir teknolojiden bahsedilemeyeceğini söyledi.
Bu kapsamda yaptıkları ve yapmak istedikleri çalışmalara değinen Hasanov, "Türk Konseyi'nin mevcut ve gelecekteki genişleme kapasitesini birleştirdiğimizde çok büyük potansiyel taşıyor. Bu potansiyel ortak çıkarlarımıza, iletişim ağlarındaki birlik ve beraberliğe hizmet edecektir." dedi.