Haberler

Bakanlar Kurtulmuş ve Tüfenkci, Temel Atma Törenine Katıldı - Malatya

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'de devletin kültürüyle milletin kültürünün birbirinden farklılaştığı dönemler yaşandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, " Türkiye'de devletin kültürüyle milletin kültürünün birbirinden farklılaştığı dönemler yaşandı. Her şehirde 'Şehir kulüpleri' vardı. Buranın içerisinde şehri yöneten ve zadeganının oluşturan bir zümre bir araya gelir ve halktan ayrı, kopuk farklı bir kültürel iklimi yaşarlardı." dedi.

Kurtulmuş, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Sanat Sokağı'nda yaptırılan Kültür Evi'nin açılışı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 15 yıldır iktidarda olan AK Parti'nin 4 temel özelliğinin olduğunu kaydetti.

Bunlardan birinin reformcu olduğu ve bir çok alanda yeniliklere imza attığını anımsatan Kurtulmuş, partisinin demokrat ve özgürlükçü olduğunu ifade etti.

AK Parti'nin kapsayıcı olduğunu kaydeden Bakan Kurtulmuş bu sayede Türkiye'nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her kesimin gönlünü kazandıklarını belirtti.

Siyasi hareketlerinin bir diğer özelliğinin ise yerli ve millilik olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bunun için de insanların önce kendi kültürlerini, toplumunu tanıması gerektiğini söyledi.

Milletin Türkiye'nin eski kültüründen uzaklaştırmak için nelerin yapıldığını herkes tarafından bilindiğini kaydeden Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye'de devletin kültürüyle milletin kültürünün birbirinden farklılaştığı dönemler yaşandı. Her şehirde 'Şehir kulüpleri' vardı. Buranın içerisinde şehri yöneten ve zadeganının oluşturan bir zümre bir araya gelir ve halktan ayrı, kopuk farklı bir kültürel iklimi yaşarlardı. Kültür diyince aklımıza gelen Cumhuriyet Bayramları'nda yapılan balolar, belli dönemlerde devlet eliyle yürütülen batı tarzında müziklerin icra edildiği balolar olurdu. Hatta olmuştur ki bu memlekette 2 yılı aşkın süre TRT Radyosu'ndan Türk Sanat Musikisi'nin çalınması yasaklanmıştır."

Bunların hepsinin Türkiye'de olduğunu anlatan Kurtulmuş, "O kadar ki Türk Sanat Musikisi'nden uzaklaşmamız lazımdı. Münur Nurettin'den Safiye Ayla'dan diğerlerinden bizim uzaklaşmamız lazımdı ki adam olalım. Beethoven'ı dinleyecektik, Bach'ı dineleyecektik, bunları dinlersek çok sağlam kültür sahibi olur çok medeni insanlar oluruz zannettik. Bu söylediğim tarih 1936'lar, 1938'ler." diye konuştu.

Türkiye'nin uzun yıllar boyunca kültüründen yabancılaştırıldığını kaydeden Bakan Kurtulmuş, ülkede 18 sene "Tanır uludur" diye ezan altnda bir şeyin millete dinletildiğini söyledi.

Hat sanatlarının sergilendiği eserlerin kese kağıdı haline getirildiğini, vagonlara doldurularak satıldığını anımsatan Kurtulmuş, camilerin, müzelerin metruk olarak bırakıldığını ifade etti.

Tarih ve kültürlerine ait ne varsa ortaya çıkarılması gerektiğini anlatan Kurtulmuş, şunları konuştu:

"Biz şu anda bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Çok büyük bir kültürün üzerinde oturuyoruz. Bunları sadece eski eserler olarak görmeyin. Sözlü kültürümüz bakımında da son derece zengin bir kültüre sahibiz. Anadolu'nun deyişleri, türküleri, eski köy evlerinde yapılan sohbetler. Her birisi bugün akademik araştırmaya konusu olmaya layık olan güzelliklerimizdir."

"Tarihinden kopuk bir millet köksüz bir millet haline gelir." diyen Kurtulmuş, "Kültürü olmayan bir millet başkalarının kültürü istilası altında olmaya mahkum bırakılır." ifadelerini sözlerine ekledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise kenttin kavşak noktasında olduğunu belirterek, barışın, sevginin ve hoşgörünün yeri olduğunu ifade etti.

Şehrin insan kaynağıyla, beşeri sermayesiyle, okuyan ve araştıran vatandaşlarıyla gerçekten Türkiye'nin maya kentlerinden birisi olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkci, şunları ifade etti:

"Malatya'nın gelişimi, değişimi ve dönüşümü esasında Türkiye'nin gelişimi ve dönüşümüyle paralellik arz ediyor. Biz bir yandan kalkınırken bir yandan sanayileşirken bir yandan tarımı kalkındırıken, çiftçimizle, esnafımızla birlikte büyürken, geleceğe dair geçmişin izlerini aktarabilmek adına, geçmişten ders alıp geleceğe yön verebikmek adına bugün bir kültür evimizin temelini attık."

Kenttin değerlerini yansıtan bir kültür evine ihtiyaç duyulduğunu ve bunun da Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Tüfenkci, Malatya'nın bilgisiyle, birikimiyle dünyaya söyleyecek çok şeyi olduğunu dile getirdi.

Bir yerde kültürlerin korunmadığı sürece yıkılmaya mahkum olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Dolayısıyla biz bu değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakanlar Kurtulmuş, Tüfenkci ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık tarafından Kültür Evi'nin açılışı yapıldı.

Kültür Evi'ndeki bölümleri tek tek gezen Kurtulmuş, Malatyalı olan ve hayatını kaybeden sinema sanatçısı Kemal Sunal ile sanatçı Ahmet Kaya'nın balmumundan yapılan heykellerini inceledi.

Kemal Sunal'ın filmlerini, Ahmet Kaya'nın da şarkılarını dinlerken her zaman "ilk kez" hissine kapıldıklarını söyleyen Kurtulmuş, iki sanatçının da genç nesillere örnek olmasını temenni etti, yerlerinin doldurulamayacağını sözlerine ekledi.

Kurtulmuş, Tüfenkci ve Çalık daha sonra ise Malatya Fotoğraf Makinesi müzesini ziyaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Bülent Tüfenkci Malatya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title