Haberler

Bakanlar, Yıldırım, Şimşek ve Eker İftarda Bir Araya Geldi

Abone Ol

Maliye Bakanı Şimşek: "(Çözüm süreci) Türkiye'nin sadece ekonomik olarak değil, siyasi olarak da böyle bir sorunu çözerek bölgesinde ilham kaynağı olması ihtimali son derece yüksek" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Meselelerimizi kavga ederek ve çatışarak değil barışarak, uzlaşarak konuşmayı esas alan, bu şekilde çözmeyi öngören bir süreç içerisindeyiz"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm süreciyle ilgili " Türkiye'nin sadece ekonomik olarak değil, siyasi olarak da böyle bir sorunu çözerek bölgesinde ilham kaynağı olması son derece yüksek" dedi.

Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temel atma töreninden sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Şimşek Diyarbakır Genç İş Adamları Derneği'nin (DİGİAD) Beylerbeyi Garden'da beşincisini düzenledikleri geleneksel iftarına katıldı.

Burada konuşan Maliye Bakanı Şimşek, son 10 yılda Türkiye'deki değişim ve dönüşümle Türkiye'nin dünyada saygınlık kazandığını söyledi.

Şimşek, bir buçuk aydır bu saygınlığı yok etmek için içeriden ve dışarıdan istismar edildiğinin görüldüğünü belirterek, "Bu bölgede sorunlarını demokrasi içerisinde temel hak ve özgürlüklerini artırarak kardeşlik içerisinde karmaşık etnik sorunları çözen bir ülke söyleyin. Türkiye'nin sadece ekonomik olarak değil, siyasi olarak da böyle bir sorunu çözerek bölgesinde ilham kaynağı olması ihtimali son derece yüksektir" diye konuştu.

Şimşek, şunları söyledi:

" Türkiye, kim ne derse desin ekonomik açıdan son 10 yılda yakaladığı ekonomik performans ile bu bölgede bir ilham kaynağıdır. Bu sorunu kardeşlik hukuku içerisinde temel hak ve özgürlük ile birlik ve beraberlik içinde çözdüğümüz zaman Türkiye'nin konumu ayrı bir noktaya gelecektir. Bölgenin huzura ihtiyacı var ama bunu sadece hükumetin çabası ile sağlayamazsınız. Bu bir güvenlik sorunu değil. Herkesin samimi bir şekilde istismara kaçmadan beraber çözme iradesi ile başarılabilir. Bizim kardeşlerimiz çözüm sürecinin tadına vardılar, varacaklar. Ancak, hep birlikte çalışırsak bu sorun çözülebilir. Türkiye'nin bir tarihi var. Dünya çıkar yarışındadır. Dünyada geçmiş yüz yılda da bu sahneleri gördük. Bizim akıllı olmamız lazım. Bu da sadece dirençsel olarak bizlerin iradesini gerektiriyor. Bunu başarabilirsek Türkiye çok başarılı bir şekilde bir bütün olarak bölgesine ilham olacak. Bu ekonomik çıkışını devam ettirecek. 2060'lı yıllarda Avrupa'nın en güçlü, en büyük birinci ya da ikinci ekonomisi olacak. Biz bunu başarabiliriz, buna inanıyoruz. Gelin bir olalım, beraber olalım zaten kardeşiz, her şeyimiz ortak"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker de bu topraklarda, hangi kültür ve inançtan olursa olsun çok uzun bir tarihi süreçte vatandaşların birbiriyle sorun yaşamadığını, bunun sahip oldukları medeniyet değerlerinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Eker, ama çok uzun olmayan bir geçmişte Türkiye'nin idare sisteminin, rejiminin insanlarla sorunu olduğunu belirterek, "Vatandaşlarını adeta renklere, ırklara ve etnik yapılara, farklı kimliklere böle böle bunlarla bir sorun meydana getirdi. Bizim yaşadığımız acılar, en çok da Diyarbakır'ın ve Diyarbakırlıların yaşadığı acılardır. Aslında hep bu çarpık bakış açısının bu çok da adil, insani değerler bakımından yüksek durumda olmayan o düzenin devamı ve sonucudur" dedi.

Hükümet olarak Türkiye'deki bütün vatandaşları bir ve beraber gören, herkese aynı duyguyla ve sevgiyle yaklaşan, herkesi aynı muhabbetle kucaklayabilen bir sistemi oturtmaya çalıştıklarını ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"Demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla meselelerimizi kavga ederek ve çatışarak değil, barışarak, uzlaşarak konuşmayı esas alacak şekilde çözmeyi öneren bir süreç içerisindeyiz. Son 6-7 ay içerisinde maalesef bir takım provokatif girişimlere rağmen hamdolsun sorunsuz bir şekilde geldik. Temennimiz bunun gayesine uygun olarak nihayete ermesidir. Sayın Başbakanımızın özellikle bu konuda aldığı inisiyatif ve üstlendiği tarihi misyon ve sergilediği kararlılık bu sürecin bizim ve hükümet açısından başarıya ulaşması için en önemli gösterge ve nedendir. Diyarbakır'da son 6-7 ay içerisinde, geçen 30 yıl içerisinde hasret kalınan, özlenen ama ulaşılamayan ve birçok acı yaşanmasına sebep olan bu adeta karanlık dönemin ve sürecin aksine son 7 ay içinde barışın, sevginin, hoşgörünün ve bir nebze güven ve huzur ortamını yakalamış olmanın tabiri caizse tadına vardık. Onun için bu sürece Diyarbakır halkı herkesten daha fazla önem veriyor. Çünkü başarıya ulaşması Diyarbakırlının birebir insan ve yurttaş olarak sahip olacağı sadece insan hakları ve demokratik ve sivil haklar açısından değil gündelik yaşam kalitesi açısından da son derecede önemlidir."

- Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Yıldırım Şimşek Mehmet Şimşek Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title