Haberler

Bakanlıktan Temiz Boğaz İçin Çifte Adım

Güncelleme:
Abone Ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla düzenlenen iki önemli organizasyona katıldı.

İlk olarak Üsküdar Eminönü İskelesi'nde 8 adet çöp toplama teknesinin denize indirilme töreninde konuşan Bakan Bayraktar, daha sonra Tuzla Tersaneler bölgesindeki 'Deniz Kirliliğine Müdahale Tatbikatı'nda yer aldı.

İstanbul'un en büyük sorunlarından olan deniz çöplerinin temizlenmesi için iki önemli adım atıldığını kaydeden Bakan Bayraktar, kıyı tesisleri ile ilgili mevzuat kapsamında Tuzla'da gerçekleştiren tatbikatın altı ayda bir tekrarlanacağını kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi işbirliği ile Üsküdar Eminönü İskelesi'nde düzenlenen 8 adet çöp toplama teknesinin denize indirilme törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla deniz dibindeki dalgıçlar, ilk temizliklerini yaptılar. Suya indirilen bu teknelerin denizleri temizleyeceğini söyleyen Bayraktar, "Bakanlık olarak, dalgıçları ile birlikte kiraladığımız 8 tekne sayesinde İstanbul boğazı bundan böyle daha temiz olacak. Dalgıçlar deniz dibindeki çöpleri toplayacak. Aynı zamanda görevliler deniz yüzeyini temizleyecek" dedi.

Kirliliğinin yüzde 30'u insanlardan kaynaklanıyor

Bakan Erdoğan Bayraktar, yapılan çalışmalarının önemi dikkat çekerek "İstanbul Boğaz kirli olursa denize girilmez, balık yetişmez ve deniz keyfi yapılamaz. Esas olan denizi temiz tutmak ve çöpleri denize atmamaktır. Yetkililerin yaptığı araştırmalar gösteriyor ki denizdeki kirliliğin yüzde 30'u insanların attığı çöplerden kaynaklanıyor. Diğer kısmı ise derelerden ve deniz araçlarından kaynaklanan kirlilikten oluşuyor" dedi.

Haliç'ten 7 milyon m3 çamur çıktı

Erdoğan Bayraktar, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çok ciddi temizlik çalışmaları var. Bu çalışma ilk kez bugün yapılmıyor. Bundan 20 sene evvel boğaz çok kirliydi. İstanbul'un sadece birkaç noktasında denize girilebiliyordu. Çöp ve çamur doluydu. Başbakanımız, büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde Haliç çamur doluydu. O dönemde bize hatta Haliç'i kapatmamız gerektiğini söylediler. Bunlara kulak asmayan Başbakanımız Haliç'i temizlemeye karar verdi. Haliç'ten yaklaşık 7 milyon metreküp çamur çıkarıldı" dedi

Gezi parkı, çevre bilincinin en büyük ispatı

Gezi Parkı'nda çevre olarak ortaya çıkan eylemin bugün çevre bilincinin bir göstergesi olduğunu dile getiren Bakan Bayraktar, "Gezi Parkı'nda yapılan eylemler, çevre bilincinin en büyük göstergesidir. Öte yandan biz göreve geldiğimizde belediyelerin atık sularının sadece yüzde 30'u arıtılıyordu. Bu rakam şimdi yüzde 70'e çıktı. Amacımız atıkların tamamını arıtmaktır" dedi.

"81 ilde 3 bine yakın belediyemize maddi manevi katkılar sağlıyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar çöplerin ayrıştırılmaya başlanması gerektiğini söyledi. Erdoğan Bayraktar, "Bunun için ev hanımlarına çok iş düşüyor. Esas olan burada toplumu bilinçlendirmektir. Biz bunun için çocuklardan başladık. Çocuklara çevre bilincini kazandırmak için tiyatro gösterileri düzenliyoruz. 81 vilayette ve 3 bine yakın belediyemize çevre temizliği için maddi manevi katkılar sağlıyoruz" dedi.

Kadın muhtarlara çevre eğitimi

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet BAŞ, ağustos ayında Kalkınma Bakanlığı destekliyle "Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planının Hazırlanması ve Pilot Uygulama Yapılması" projesini başlattıklarını ve pilot olarak İstanbul'da uygulanacağını söyledi. 2017 yılında ise, denize kıyısı bulunan tüm illerde "Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planlarımız" uygulanacağını kaydeden Mehmet Baş, geçen yıl kıyı illerindeki muhtarlarla, deniz kirliliği ve çevre temizliği konularında eğitim verme amacıyla gerçekleşen "Yüzme Öğrenelim, Temiz Denizlerimizde Yüzelim" kampanyasının, bu yıl kadın muhtarlarla yapılacağı vurguladı.

Deniz kirliliği tatbikatı yılda iki kez yapılacak

Üsküdar programından sonra Tuzla'daki tersaneler bölgesinde düzenlenen Deniz Kirliliğine Müdahale Tatbikatı'na katılan Bakan Bayraktar, kıyı tesisleri ile ilgili mevzuat kapsamında acil müdahale konusunda imkan ve kabiliyetlerin geliştirilmesi ve tüm katılımcıların araç, gereç ve ekipman kullanım becerilerinin artırılması amacı ile bundan böyle tatbikatın 6 ayda bir tekrarlanacağını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın görev ve sorumlulukları arasından yer alan deniz emniyetinin sağlanması ve deniz kirliliğinin önlenmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekleyen Bakan Bayraktar, başarı ile tamamlanan tatbikat için "Bu sayede, muhtemel tehlikeler karşısında mevcut durumumuzu gözden geçirme fırsatı da buluyoruz" dedi.

Kıyı tesislerinin denetimlerine başlandı

Gemilerin seyir esnasında ürettikleri yağlı atıkların yanı sıra; yükleme boşaltma işlemleri sırasında, kıyı tesislerinde meydana gelen operasyonel hatalardan kaynaklanan petrol döküntülerinin deniz ve hava kirliliğine neden olduğunun tespit edildiğini kaydeden Bakan Erdoğan Bayraktar, Bakanlığın en önemli görevlerinden birinin de kıyı tesislerinin acil müdahale konusunda yeterliliğinin denetlenmesi olduğunun altını çizdi. Bakan Bayraktar, hazırlanan program çerçevesinde, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce 2013 yılında denetimlerin başlandığına dikkat çekti.

230 kıyı tesisine acil müdahale gerekiyor

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte yürütülen "Ulusal ve Bölgesel Acil Müdahale Planları Projesi" çerçevesinde hazırlanan altı bölgesel, bir ulusal Acil Müdahale Planı kapsamında yapılan denetimlerde, Acil Müdahale Planı hazırlaması gereken 230 kıyı tesisi tespit edildi.

Bakan Bayraktar'ın talimatı ile başlayan tatbikat, senaryo gereği çarpışan iki gemiye, ekiplerin anında müdahalesi ile sonlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haliç Tuzla Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title