Bakırcılık Mesleği Unutulmaya Yüz Tuttu
Yıllarca en gözde meslekler arasında yer alan bakırcılık, son yıllarda teknolojiyle birlikte unutulmaya yüz tuttu.
(Anadolu Ajansı - Ekip) Artvin (AA) - Yıllarca en gözde meslekler arasında yer alan bakırcılık, son yıllarda teknolojiyle birlikte unutulmaya yüz tuttu.
Artvin'in Hopa ilçesinde 35 yıldır bakırcılık yapan 51 yaşındaki Yüksel Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe başladığında Artvin'de 10'un üzerinde bakırcı dükkanının bulunduğunu belirtti.
Mesleğe, Artvin'in ilk bakırcı ustalarından Cavit Bekaroğlu'nun yanında 1978 yılında çırak olarak başladığını anlatan Şahin, "Ustam 1957 yılında bu dükkanı açtı ve 65 yıl aralıksız bakırcılık mesleğini icra etti. 2005 yılında vefat edince mesleği ben sürdürdüm. İlk zamanlar işlerimiz çok iyiydi ancak gelişen teknolojiyle her geçen gün azalmaya başladı. Bugünlerde çırak bile bulamıyoruz, bulsak da sigortasını ödeyecek durumumuz yok. En büyük sorunumuz yeni neslin bu mesleği yapmak istememesi" dedi.
Bakırcık mesleğinin zor olduğunu ifade eden Şahin,"Düz bakır levhayı, üzerinde saatlerce çalışarak kazan, tepsi, cezve haline getirmek kolay değil. Bakırcık mesleği hata kabul etmiyor. Sıcakta ateşin yanında çalışıyoruz, bakırın tozundan ve pasından etkileniyoruz. Eskiden günde 4-5 bakır kazan satarken bugünlerde haftada 1 veya 2 tane satabiliyoruz. Önceleri emeğimizin karşılığını alabiliyorduk, şimdi evimize ekmek götüremez hale geldik. Her geçen gün mesleğimiz yok olmaya doğru ilerliyor" diye konuştu.
Şahin, insanların artık bakır mutfak eşyalarını tercih etmediğini belirterek, "Bakırcılık mesleği bitme noktasına geldiği için para kazanamıyorum. Üniversitede okuyan iki çocuğum var, onları okutmakta zorlanıyorum. Bu nedenle bakırcı dükkanımda çay makası tamirciliği yapmaya başladım. Emekli olmama iki yılım kaldı, emekli olunca bakırcılığı yapmayı düşünmüyorum" dedi. - Artvin