Balıkesir'e Üniversite Binası Gibi Müftülük Sarayı
Balıkesir İl Müftülüğü, yeni modern binasında hizmet vermeye başladı.
Balıkesir İl Müftülüğü, yeni modern binasında hizmet vermeye başladı.
Türkiye'nin diğer illerindeki müftülük binaları arasında eşsiz bir yapıya sahip olan Balıkesir İl Müftülüğü hizmet binasının toplam kullanım alanı 7 bin metrekare. Binanın yarısı yatılı Kur'an kursuna tahsis edilirken, yönetim ve diğer hizmet büroları hac ve umre kayıt yeri, depolar, yemekhane, kütüphane, dersliklerde son derece rahat ve kaliteli hizmet veriliyor.
İl Müftüsü Turgut Açari, binanın yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti. Yeni binada birçok birime büro ve çalışma alanı tahsis edildiğini anlatan İl Müftüsü Turgut Açari, "Balıkesir İl Müftülüğü olarak yaklaşık 25 yıl daha önce yapılan binada hizmet verdikten sonra mahallin ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın da büyük destekleriyle yeni binayı tamamladık. Arsası 5 bin metrekare, inşaat temeli ise 2 bin metreye oturuyor. 2009 Nisan ayında temeli atılan bu inşaat hatta eser diyelim, 2014 yılının başında içeri girilecek hale geldi ve biz de buraya taşındık. Büro ve çalışma alanları olarak yeterli. Hatta binamızın tam yarısı yatılı Kur'an kursuna ayrılmış durumda. Daha önce 20 kişilik düşünülen eski bina personelin artması yüzünden yetersiz hale gelmişti. Şu anda bu yeni binamızdaki bürolarda 55 arkadaşımız görev yapacak. Bu eseri buraya yapmayı düşünen, katkısı olan, çalışan, maddi ve manevi destek veren herkese, kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyor, 'Allah razı olsun' diye dua ediyorum" dedi.
SARAY GÖRÜNÜMLÜ İLİM İRFAN MERKEZİ
Balıkesir genelinde 337 Kur'an kursunda 290 öğreticinin eğitim öğrenim gördüğü, bunlardan 200'ünün hafızlığa çalıştığı bildirildi. Yatılı Kur'an kursu sayısının az olduğunu söyleyen Turgut Açari, daha çok gündüzlü ve yetişkinlere yönelik kursların olduğunu belirtti. Yetişkinlerin çoğunluğunu hanımların oluşturduğu ve kurslardan çok büyük memnuniyet duyulduğu ifade edildi. Yaz Kur'an kurslarından 35 bin civarında kişinin yararlandığını aktaran Müftü Açari, "Vatandaşlar, ileri yaşlarda Kur'an okuyabilmenin, bazı duaları ezberleyebilmenin hatta hoca hanımların onlarla paylaştığı aile, iyi geçinme, çocuk yetiştirme konulu bazı tecrübe paylaşımlarından yararlandıklarını ve bunları eve taşıyabildiklerini memnuniyetle ifade ediyorlar. Bazen yaşı çok ilerlemiş ablalarımızın, teyzelerimizin çok korktuklarını buna rağmen Kur'an okumayı sökebildiklerini ifade edip gözyaşlarıyla memnuniyetlerini ifade ettiklerini görüyoruz. İlimiz genelinde 4 binin üzerinde insanımız 8 ay süreli bu kurslardan yararlanıyor. Yaz kurslarında da 35 bin civarında evladımız yazın açtığımız yaz Kur'an kurslarından istifade ediyorlar" dedi.
Müftülük hizmet binasının içerisindeki kütüphanede şimdilik tamamen dini kaynaklı eserlerin bulunduğu, buna ilave olarak tarihi kültürel eserlerin de konulacağı, sınırsız internet hattının olduğu bilgisayarların konuşlandırılacağı kütüphanenin personel ile birlikte üniversiteli gençlere ve tüm halka açık hale getirileceği açıklandı. Ayrıca, kütüphaneden yararlanan vatandaşlardan isteyenlerin dini konularda vaiz hocaları ile aile irşat bürosunda görevli hocalar ile sohbet edebilecekleri bildirildi. Adeta halk kütüphanesi gibi çalışacağı kaydedilen Müftülük kütüphanesinin daha fonksiyonel hale getirileceği belirtildi. Turgut Açari, "Müftülük binamızın her katında yukarı doğru daralma, küçülme olduğu için bodrum kat ile birlikte normalde 10 bin metrekare gözükmesi düşünülürken, kullanım alanımız 7 bin metrekare olmuştur. Zeminde yemekhane ve depolarımız var. Binanın sağ tarafı Müftülük hizmet binası ve hac umre kayıt bürosu, sol tarafı ise komple yatılı Kur'an kursu. Kursumuzda 80 kadar öğrencimiz var. Yüzüne okuyan, Kuran-ı Kerim'i yüzüne geliştiren öğrencilerimiz 1 yıl sonra kabiliyeti olanlar hafızlığa başlıyorlar. Onlar burada eğitime devam edecekler. Müftülük binamızda kullanabileceğimiz 30 kadar oda var. Bunlar tüm çalışanlarımıza şu an için rahat yetiyor. Yeni yerde daha kaliteli, daha güzel hizmetler verebileceğimizi düşünüyorum. Binamız yapı, stil ve şekil olarak ilk defa yapılan bir bina. Diğer iller arasında bu stilde yapılan bir bina yok. Bina içinde 700 kişilik bir konferans salonu da olacak, henüz tamamlanmadı. Önümüzdeki yıl onu da tamamlayıp hep personelimizin hem de tüm halkımızın hizmetine sunacağız. Binanın resmi açılışı önümüzdeki baharda Nisan gibi olabilir, Diyanet İşleri Başkanlığımızın tensiplerine bağlı olarak hareket edeceğiz" dedi.
Balıkesir'de Diyanet İşleri Başkanlığının talimat ve tavsiyesi doğrultusunda çalıştıklarını belirten İl Müftüsü Turgut Açari, personelin hizmet içi eğitimine dikkat ettiklerini söyledi. Açari, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Diyanet İşleri Başkanlığı, mahallindeki ihtiyaçları tespit edip,onlarla yakından ilgilenmemizi isteyen tembih ve tavsiyelerde bulunuyor. Biz de bu istikamette fakirlerin tespitinden işsizlere, çevrenin alışkanlık şekline dönüşmüş faydalı veya zararlı neler varsa bunları tespit edip vaazlarla, hutbelerle halkı bilgilendirmeye, ilgili kurumlarla iş birliği yaparak bizim kursiyerlerimize, personelimize bilgi aktarmalarını istiyoruz. Başkanlığımızın tecrübe ve projelerinden azami yararlanıyoruz. Biz her yıl Halk Eğitim Merkezi ile görüşüp onların ne tür kursları olduğunu bizim ne tür kurslara ihtiyacımız olduğunu görüşüyor ve personelimize uygun kursları seçip duyuru yapıyoruz. Bu sene de personelimizin isteği doğrultusunda şan dersleri kursları yapılması istendi. İki sınıf erkek, 1 sınıf bayan personelimize yönelik şan kursları yapılıyor. Bir yerde de yine Arapça pratik konuşma kursu planlandı. 2013 yılının son iki ayında başlayarak çok arzu eden personelimizin katıldığı tashih-i huruf kursu da devam ediyor. Halk Eğitim Merkezi kursları görev saatini aksatmayacak şekilde akşamları yapılıyor. Personellerimiz aldıkları bu kurslardan çok memnunlar".
MÜFTÜLÜK FAAL ÇALIŞIYOR
Balıkesir İl Müftülüğü rutin görevlerinin dışında personele ve vatandaşlara yönelik birçok çalışmayı da başarıyla yürütüyor. Çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgiler veren Müftü Turgut Açari, 2013 yılında 300'ü aşkın personele muhtelif hizmet içi eğitim seminerleri verdiklerini, bu yıl da 300'ü aşkın personele Kur'an-ı Kerim hizmet içi eğitim, ezan kursu, şan kursu, Arapça pratik kursları gibi kurslar düzenlediklerini, bu kursların bir kısmının devam ettiğini, bir kısmına ise bu yıl içinde başlayacaklarını söyledi. Turgut Açari, şunları söyledi:
"2011 yılında Ramazan öncesi, kutlu doğum öncesi STK'lar ile istişare toplantıları ve platformlar oluşturulmuştu. Bu STK'lar ile biz her ay toplanmaya bir araya gelmeye devam ediyoruz. Bu buluşmalarımız 3 yıldır devam ediyor. Her hafta bir camide ve ayrıca özel olarak arzu eden 10 kişilik bir grup ile de hadis okuma derslerimiz devam ediyor. Camilerimizin panoramik resimlerini çekiyoruz, şu ana kadar 60 kadarını tamamladık. Yıl sonuna kadar bin 652 camiyi tamamlamayı düşünüyoruz. Onlar tamamlandığında güzel bir albüm ortaya çıkmış olacak. AB projesi kapsamında ilk defa Balıkesir İl Müftülüğümüzün hazırladığı proje kabul edildi ve 4 ayrı ülkeye seyahat düzenlendi. 'Kültürler Arası Diyalog' konulu proje kapsamında İspanya, İngiltere, Macaristan ve Çek ülkelerine 7'şer kişilik personelimiz gitti ve 14 gün süreyle kalarak oralarda din eğitimi, din hizmetleri nasıl yapılıyor incelendi. Bunun yanında sabah namazı buluşmaları devam ediyor. 2013 yılında il genelinde son 10 yılda şehit olan 20 adres belirlendi ve bu şehit yakınlarının ikamet ettiği yere en yakın camimizin personeli görevlendirilerek belli aralıklarla ziyaret yapmaları, kandil ve bayramlarda mutlaka uğramaları, her uğrayışta kısa Kur'an okuyup dua edip, ihtiyaçlarının sorulması şeklinde arkadaşlarımızla mutabık kaldık. Bu 20 aile ile irtibatımız geçen yıl boyunca devam etti. 2014 yılında, son 20 yılda şehit olanların adreslerini de belirleyip onlarla da irtibat kurmaya çalışacağız. İl merkezi ve ilçelerdeki huzurevi ve yetiştirme yurtlarında, sevgi evlerindeki çocuklara personelimiz gönüllü olarak ziyaretler yapıyor, program düzenliyor, kahvaltılı buluşmalar yaptılar. Bunlarla irtibatımız devam ediyor."
BALIKESİR - ÜSKÜP KARDEŞLİĞİ
İl Müftüsü Turgut Açari, müftülük olarak Üsküp şehrini Balıkesir ile kardeş yaptıklarını bildirdi. Bu yıl içinde Üsküp müftüsünün Balıkesir'i ziyaret edeceğini açıklayan Açari, Üsküp'e her konuda yardım edeceklerini söyledi. Turgut Açari, "Kardeş şehir Üsküp ile görüşmelere başladık. Ben oraya bir ziyaret yaptım, onları davet ettim. Müşavir ve Üsküp Müftümüz bu yıl içinde ilimizi ziyaret edecekler. Acil ihtiyaçlarını belirleyip onlara bir katkı sağlamaya çalışacağız" dedi.
Balıkesir'de "Kardeş Cami" ve "Kardeş Kur'an Kursları" projesini başarıyla uygulamaya geçirdiklerini belirten Müftü Açari, "Geçen yıl il merkezindeki camileri 10'arlı gruplar halinde eşleştirip kardeş camiler oluşturduk. Belli aralıklarla buluşup sohbet etmeleri, bilgi beceri paylaşımı, karşılıklı görev değişimi yapmaları şeklinde planlar yaptık, bunlar devam ediyor. Yine Kuran kursları arasında kardeş Kuran Kursu projesi var, gayet güzel devam ediyor. İşkur ile anlaşarak 15 personel istihdam ettik, tüm Kuran kurslarımızı ve bazı büyük camilerimizi günlük temizliyorlar. İlahiyat Fakültemiz ile bir protokol imzaladık, 2014 yılında başlayıp 3 yıl devam edecek. Biz onlardan eğitim, danışmanlık desteği alacağız. Personelimize yönelik seminer, kurs, konferans, halka açık bazı programlar yapacağız. İnşallah İlahiyat Fakültemizin de devreye girmesiyle ilimize din hizmeti adına güzel şeyler kazandırılacak. Ben 3 yıldır Balıkesir'deyim, tüm görevli arkadaşlarımın yakın ilgisini, desteğini gördüm. Balıkesir halkının sevgisini, saygısını, ilgisini gördüm, her konuda yardımcı olduklarını müşahede ettim. Başta yakın çalışma arkadaşlarıma, camilerde Kur'an kurslarında görev yapan arkadaşlarıma ve tüm Balıkesirli hemşehrilerime canı gönülden teşekkür ediyorum" dedi.
AİLE İRŞAT BÜROSU DOĞRU BİLGİLENDİRİYOR
Öte yandan, Balıkesir İl Müftülüğündeki en aktif birimlerden birisi de Aile İrşat Bürosu. Burada verilen hizmetin önemine değinen Müftü Turgut Açari, "Özellikle aile konulu, gençlerden benzeri konularda sıkıntısı olanlar büromuza geliyorlar, uzunca konuşma, dertleşme, kaynaşma fırsatı buluyorlar. Arkadaşlarımız öncelikle dinledikten sonra kendilerine iletilen konunun tıbbi yönü olup olmadığını tespit eder etmez doktora yönlendiriyorlar hukuki ise bir avukata gitmesi ve onunla paylaşması konusunda yönlendiriyorlar. Diğer açıdan da dini telkinlerde ve tavsiyelerde bulunuyorlar. Özellikle uzlaşma, uyuşma konularında cesaretlendirmeye, onları bilinçlendirmeye çalışıyorlar. Ailelerden bir hayli gelen oluyor, aile sorunlarını paylaşıyorlar. Üniversiteli gençlerimizden gelip evlilik öncesi bilgi almak isteyenler oluyor, bazı sorun yaşayanlar, onları nasıl aşarız diye arkadaşlarımızla bunu paylaşıyorlar. Yüzlerce konu bu arkadaşlarımıza iletiliyor, onlar da sabırla dinleyip burada çözülebilecekleri çözüyor, yönlendirme gerektiğinde de bunu yapıp, sağlıklı sonuç almaları konusunda yardımcı oluyorlar" dedi.
Aile İrşat Bürosu'nda iki kadın din hizmetleri uzmanı görev yapıyor. Kendilerine müracaat eden, yardım isteyen vatandaşları dinleyip doğru bir şekilde doğru yere yönlendirdiklerini, dini konularda da gerekli doğru bilgileri verdiklerini anlatan Din Hizmetleri Uzmanı Melahat Çelebi, halk arasında bid'at ve hurafelerin çokluğunun dikkat çekici olduğunu, ellerinden geldiği kadar insanlara yardımcı olmaya çalıştıklarını anlattı. Melahat Çelebi, şunları söyledi:
"2007 yılından beri Balıkesir Aile İrşat Rehberlik Bürosu'ndaki faaliyetlerin içindeyim. Şu anda büronun koordinatörlüğünü yapıyorum. Büromuzun faaliyetleri içinde çok geniş bir yelpazeye sahibiz. Başkanlığımızın da işbirliği protokolü sayesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile, 2013 yılı içinde yaklaşık 500'e yakın program icra ettik. Bunların birçoğu eğitim, ders, seminer, panel. Bize gelen kişilerin durumlarına göre gerektiğinde Aile Danışma Merkezi gerektiğinde sağlık servisine, maddi manevi ne ihtiyacı varsa ilgili yerlerle görüşüp gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz. Vatandaşlarımız memnun kalıyorlar, daha sonra geriye dönüş aldıklarımız oluyor. İyi ki gelmişim deyip tekrar gelenler olmuyor, arkadaş ve komşularına tavsiye ediyorlar. Balıkesir'de maalesef dini konuda bid'at ve hurafeler çok yaygın. Biz sadece yönlendirme yapıyoruz, tabii ki psikiyatr ve psikolog değiliz. Dini konuda dinin doğrusunu gösteriyoruz ve yönlendirme yapıyoruz. Yaptığımız şey bu."
Aynı büroda görevli bir diğer Din Hizmetleri Uzmanı Gülsen Eren de, "Gerek büroda gerekse büro dışındaki Kur'an kurslarımızda Aile İrşat Büromuzu tanıtmak için seminerler yapıyoruz. Kur'an kurslarımızda yetişkinlere yönelik aile içi iletişim seminerleri düzenliyoruz. Bunun yanı sıra müftülüğümüze gelen yetişkinler ve gençlerimize yönelik dini danışmanlık vazifesini en güzel şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Yönlendirilmesi gereken durumlarda da yönlendirmeyi yapıyoruz. Gençlerin genelde bize sorduğu sorular kader sorusu, Allah inancı sorusu. Bu konularda hakikaten ciddi sıkıntıları olduğunu düşünüyoruz. O konuda onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yetişkinler de daha çok bid'at ve hurafeler çok fazla olduğu için aile içinde herhangi bir sıkıntı çıktığında 'Acaba sihir mi var, büyü mü var, bunu nasıl çözebiliriz?' gibi bir anlayışla geliyorlar. Onlara olabildiği kadar doğru bir dini danışmanlık yapmaya çalışarak güzel bir şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz" dedi.
MERKEZ YATILI KUR'AN KURSU
Yeni müftülük hizmet binasında kurulan Karesi Müftülüğü Merkez Yatılı Kur'an Kursu'nda hafızlık dersleri ile yüzüne okuma olarak toplam 75 öğrenci yatılı ve gündüzlü olarak eğitim görüyor. Merkez Kur'an Kursu yöneticisi Samim Karakaş, "Merkez Kursu 75 öğrenciden müteşekkil. Bunların 71'i yatılı, 4'ü gündüzlü devam ediyor. Toplam 5 sınıfımız var, iki sınıf yüzüne okuyor, 3 tane de hafızlık sınıfımız var. Üç profilde öğrenci grubumuz var. İlk grup İmam Hatip Lisesi'ne giden ve burada yatan hafızlık yapan öğrenciler. İkinci grup açık liseye devam eden, yüzüne okuyan öğrencilerimiz. Bir diğer gurubumuz da Çiğdem Batubey'e gidip öğleye kadar orada eğitim görüp öğleden sonra burada Kur'an kursu gören öğrencilerimiz" dedi. - BALIKESİR