Haberler

Balyoz Heyetine Dava Yolu Açılıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı, Balyoz Davası'na bakan mahkeme heyetine de yargı yolunu açtı.

Anayasa Mahkemesi’nin, eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin baktığı ve sonuçlandırdığı Balyoz davasında, sanıkların adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermesi, bu hak ihlallerine imza atan Balyoz heyetine dava açılıp açılmayacağı sorusunu gündeme getirdi.

Balyoz davasının bazı sanıklarının avukatı Hüseyin Ersöz, eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, üyeler Ali Efendi Peksak, Aytekin Ozanlı ve Murat Üründü’yü Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikâyet etmişti.

HAKİMLER ŞİKAYETİ İŞLEME KOYMADI

Vatan gazetesinde yer alan habere göre, HSYK 3. Dairesi, 7 Şubat 2013’te, hâkimler hakkındaki şikâyeti işleme koymadı. Ersöz, 26 Nisan 2013’te HSYK’ya ikinci kez başvurdu ve hâkimler hakkında yeniden inceleme istedi. HSYK 3. Dairesi, bu başvuruyu da, “7 Nisan 2013’te verilen şikâyetin işleme konulmaması kararının kaldırılmasını gerektirecek herhangi bir delil ve durumun olmadığı” gerekçesiyle reddetti.

ARTIK AYM'NİN KARARI VAR

AYM kararı, HSYK 3. Dairesi’nin Balyoz heyeti hakkındaki şikâyetleri işleme koymama gerekçesini de hukuken geçersiz kılmış oldu. Çünkü AYM, Özkök ve Yalman’ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikâyetlerin ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikâyetlerinin giderilmediğine dair iddialar nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

"ARTIK ORTADA YENİ BİR DURUM VAR"

Balyoz sanıklarının avukatı Hüseyin Ersöz, şunları söyledi:

“Artık ortada yeni bir durum var. O da AYM’nin verdiği karar. HSYK, AYM’nin kararı doğrultusunda resen harekete geçerek, Balyoz heyeti hakkında soruşturma başlatabileceği gibi AYM kararını HSYK’ya göndererek biz de soruşturma başlatılmasını talep edeceğiz. HSYK Genel Kurulu, 3. Daire kararını ortadan kaldırırsa Balyoz heyetine de soruşturma ve dava yolu açılacak. AYM’nin son kararıyla hâkimler hakkındaki sürecin çok hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını ve dava açılması gerektiğini düşünüyorum.”

O HEYET ŞİMDİ NEREDE?

Mahkeme Başkanı Ömer Diken şu anda Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim olarak görev yapıyor. Üye Hâkim Ali Efendi Peksak Kocaeli Hâkimi, üye Hâkim Murat Üründü ise İstanbul 8 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevli. Aytekin Ozanlı ise Diyarbakır Adliyesi’ne tayin edildi.

BOZDAĞ'IN ONAYI GEREKLİ

Balyoz heyetinin yargılanıp yargılanmayacağına HSYK karar verecek. HSYK Genel Kurulu, 3. Daire’nin kararını kaldırarak soruşturma yolunu açabileceği gibi HSYK 3. Dairesi de resen harekete geçip ilk kararını kaldırabilecek. Hâkimler hakkındaki şikâyetin işleme konulmaması kararı ortadan kalkarsa yargı süreci de başlayacak. 3. Daire, müfettiş raporu doğrultusunda Balyoz heyeti hakkında soruşturma açılmasına karar verirse, bu karar onay için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a gönderilecek. Bozdağ’ın onay vermesi durumunda dosya HSYK 2. Dairesi’ne gönderilecek.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Anayasa Mahkemesi Hüseyin Ersöz Ömer Diken İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (8)

zeynep:

bir kuzu binlerce koyun arasında nasıl anasını bulursa yapılan iyiliklerde kötülüklerde ğelir eninde sonunda insanı bulur........

Yanıtla020
aaa:

keser döner sap döner bir gün gelir hesap

Yanıtla312
hayaldi gerçek oldu:

adalet dağıtması gereken mahkemeler adaletsizliğin merkezi olmuştur..bu ülkeye yapılacak en büyük kötülük yapılmıştır.

Yanıtla013
DÜŞÜNÜYORUM:

ANAYASA MAHKEMESİ HİÇ KUSURA BAKMASIN YILLAR YILI CHP NİN İTİRAZLARI DOĞRULTUSUNDA BAŞÖRTÜYE OLAN DÜŞMANLIĞI ONAYLAYAN DA BU ANAYASA MAHKEMESİDİR ÇOĞUNLUĞU DİNE İNANCA İNANÇLIYA SOĞUK KENDİLERİ GİBİ DİNE SOĞUK TSK DA DARBECİLİK GELENEĞİ YILLARDIR VAR EMİRE UYMAK ZORUNDA KALIP KADER KURBANI OLANLAR HARİÇ DARBECİLİKLE YARGILANIP HÜKÜM GİYENLER DE KUSURA BAKMASINLAR ANAYASA MAHKEMESİ YILLARDIR NEREDEYDİ ŞİMDİ BÖYLE BİR KARAR ALDI DİYE DARBECİLER ŞİMDİ MASUMMU OLDULAR ???NETEKİM ! İŞTE KENAN EVREN VE ARKADAŞLARI DARBECİLİKTEN DOLAYI 35 YIL SONRA BİLE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET ALDILAR ! KISACA KİMSE PİRİPAK DEĞİL ORDU YARGI SİYASİLERİN MENFAAT ÇATIŞMASI YÜZÜNDEN ARADA OLAN TÜRK HALKINA OLUYOR VE BU HALKA YAZIK ZİRA BU HALK BUNLARI HAKETMİYOR.SONUÇTA HER KESİN YAPTIĞI ZERRE KADAR İYİLİKTE KÖTÜLÜKTE TASTAMAM MAHŞERDE KARŞILIĞINI BULACAK BU KESİN .GERİSİ YALAN HİKAYE...

Yanıtla36
Haluk Öz:

Kışlanın içinde komutanlık binasının odasında ahşap tabana gizlenen silahlar bombalar bulundu. Sorulara cevap olarak kışla içinde yerimiz yoktu oldu. Allah aşkına kim olursa olsun bu 75 milyon insanla alay etmeye kimin hakkı var. Dışarı çıkınca her kez masum oluveriyor birden bire. Türk yargısını oyuncak edenleri lanetliyorum...

Yanıtla71
çerçi:

tabi ki...onlara destek olan ve onları kullananlarda.

Yanıtla07
ÇİN MALI BUNLAR:

BİR MAHKEME KESİN HÜKÜM VERECEK, BİR DİĞERİ OLMADI DEYİP BOZACAK. HAKİMLER,SAVCILAR BİRBİRLERİNE ZIT.İÇERİDE YOK YERE YATANIN NE SUÇU VAR . SUÇLUYSA SUÇLUDUR YOK EĞER SUÇSUZSA ÇELİŞKİLER YUMAĞININ BİR PARÇASI MI OLMALARI GEREKİYOR.

Yanıtla03
Evrenselci Bayram:

Hukuk kurumundaki bu işlemezlik ve bu çelişki dehşetleri kapitalizmin devlet karşıtlığının doğal bir sonucudur. Kapitalistler devleti çökertip, ortalığı yağmalamak için tüm devlet kurumlarını ablukaya almayı hedeflemişler ve bunu başarmışlardır. Kumar yöntemi olan oyla seçim yöntemi ile ve bilgisi yetersiz halka oy kullandırarak kurumların tepesine zehirli engerek yılanı gibi çöreklenmişlerdir. Kurumların tek verim ilkesi olan özerklik ilkesi çoktan çiğnenmiştir. Kurum kendi diyalektiği olan silahlı kuvvetlerin korumasından çıkmış, sokak hırsızlarının ve sokak zorbalarının eline teslim edilmiştir. Artık o kurumdan hangi mantıkla verim beklenebilir? Tüm kurumların işleticisi ve koruması, (diyalektiği) hukuk kurallarına göre yapılanmış özerk silahlı kuvvetlerdir.

Yanıtla02
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title