"Balyoz Planı" Davası
İkinci "Balyoz Planı" davasıyla birleştirilen 184'ü tutuklu 224 sanıklı davanın, 45. duruşması başladı.
İkinci "Balyoz Planı" davasıyla birleştirilen Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 184'ü tutuklu 224 sanıklı davanın 45. duruşması başladı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan ile birleşen ikinci "Balyoz planı" davasının sanıklarından Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 149 sanık ile tutuksuz yargılanan 29 kişi katıldı.
Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 35 tutuklu sanığın gelmediği duruşmaya, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul ile emekli Orgeneral Ergin Saygun da katılmadı.
Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Yüksel Gürcan'ın avukatı Ziya Kara, müvekkilinin dünkü savunmasıyla ilgili basında "Balyoz'da büyük itiraf" şeklinde haberler yayımlandığını belirtti.
Gölcük Donanma Komutanlığında yapılan aramada çıkan müvekkilinin imzasının bulunduğu "Bursa ili ve ilçelerinde mülki amir ve belediye başkanları" adlı belgenin, 12 Eylül 2002 tarihinde hazırlandığını ifade eden Kara, bu belgenin iddianameye konu olan olaylarla ilgisinin olmadığını söyledi.
Avukat Kara, yayınların bu belge ile Balyoz arasında bağlantı kurularak yapıldığını dile getirerek, "Müvekkilim, bu belgeyi hazırladığını baştan beri söylüyor. Dünkü sorguda bir itiraf söz konusu değildir. 'Emir verildi, hazırladım', diyor. Bu yayınlar baştan beri yapılıyor. Yargılamayı etkileme çabalarının heyetçe dikkate alınmasını istiyorum" dedi.
Sanık avukatlarından Şule Nazlıoğlu Erol da yargılamayı etkilemenin suç olduğunu belirterek, mahkemenin basına müdahale etmesini istedi.
-TÜMAS belgesini açın-
Avukat Ali Fahir Kayacan da mahkemenin talebi üzerine 2002-2003 yıllarındaki yürürlükteki haliyle istediği Türkiye'nin Milli Askeri Strateji Belgesi'nin (TÜMAS) Genelkurmay Başkanlığından gönderildiğini belirtti.
Bu belgede, irtica ile mücadele konusunun, eylem planlarının yer aldığını ifade eden Kayacan, gizlilik nedeniyle bu belgenin taraflara verilmediğini anımsattı.
Kayacan, bu belgenin, Milli Güvenlik Siyaset Belgesiyle paralel olduğunu dile getirerek, "Belgedeki iç tehdit kısmının müdafilere açılmasını istiyorum. Bu bölümde irtica ile mücadeledeki eylem planları var. Bazı sanıklarla ilgili 'Şunu yaptı, bunu yaptı' deniyor. Aynen o belgede bunların direktif olduğunu göreceksiniz" diye konuştu.
Duruşma, sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.
- İSTANBUL