Haberler

"Balyoz Planı" Davası

Abone Ol

"Balyoz Planı" davasında esas hakkında savunmalarını yapmaları için 150'yi aşkın sanığa söz verildi.

"Balyoz Planı" davasında esas hakkında savunmalarını yapmaları için 150'yi aşkın sanığa söz verildi. Bazı sanıklar savunma yapamayacak durumda olduklarını belirtirken, bazılara ise yazılı metinlerini mahkemeye verdi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan tutuklu sanık emekli Albay Cemal Temizöz, 2001 yılında "Ergenekon" şemasını Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun'a bir polis şefinin verdiğini söyledi.

Bu sırada tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Şemada benim de adım vardı" dedi.

Bunun üzerine Temizöz, "Verilen 'Ergenekon' şemasının bir numarası Çetin Doğan'dı. Ancak mahkemenin gizlilik kararı nedeniyle bu şema kimseye gösterilmiyor" diye konuştu.

Temizöz, gelinen aşamada delillerin tartışılması ve bu delillerle yüzleşilmesi gerektiğini ifade ederek, "Mahkeme adalet ve bilimi dışarı atmamalı. Alınan TÜBİTAK raporunu mahkeme reddederek tekrardan isteseydi bugün yeni rapor talep eden bütün sanıkların sesini kısacaktınız" dedi.

-Temizöz'ü teslim etmediği iddiası-

YAŞ kararıyla emekliliğe sevk edilen tutuklu sanık Tuğgeneral Ali Aydın da 2007-2009 yılları arasında Kayseri Jandarma Bölge Komutanı olarak görev yaptığını belirterek, 2009 Mart ayında Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen "faali meçhul cinayetler davasına ilişkin soruşturma" kapsamında Kayseri'de gözaltına alındığını hatırlattı.

Hakkında Temizöz'ü yetkililere teslim etmediği ve zorluk çıkardığı şeklinde haberler yapıldığını ifade eden Aydın, "Böyle bir şey mümkün mü- Ben yasal süre içinde albayımı Diyarbakır'a gönderdim" dedi.

Aydın, 1984 yılında bir siyasi partinin harbiye temsilcisi olduğu iddiasıyla jandarma astsubay iken gözaltına alınıp 1,5 ay sorgulandığını belirterek, MHP davasından hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini anlattı.

Askeriyeden atılmayı beklerken bir süre sonra Hakkari'ye tayininin çıktığını, hemen ardından da 1984 Şemdinli baskının meydana geldiğini belirten Aydın, saldırıdan 2 gün sonra bölgeye gelen Genelkurmay Başkanı'nın kendisini kutladığını söyledi.

Aydın, 28 Şubat sürecinde de irticacılıkla suçlandığını ifade ederek, "Her dönem darbelerin mağduru olmuş birinin darbecilikle yargılanması akılla, mantıkla, vicdanla hiç bağdaşır mı- Kuzu çobanlığından geldim. Devletim beni okuttu, subay yaptı. Ben nasıl bu devlete ihanet edeyim- Ali Aydın, nam-ı diğer

'Yörük Ali' ne yaptı- İftira ve sahte belgelerle 36 yıldır taşıdığım üniformam, rütbem çalındı. YAŞ'ta emekliliğe sevk edildim" diye konuştu.

Aydın'ın duygusal bir konuşma yaptığı için bölmediğini söyleyen Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, yaz döneminde Aydın'ın görev yaptığı yerlerden birinde bulunduğunu ifade ederek, "Astlarınız sizi çok seviyor. 'Denetime geldiğinde sevinirdik' dediler" ifadesini kullandı.

Duruşma, sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

Bu arada, dava kapsamında esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için söz verilen sanık sayısı yaklaşık 150 oldu.

Sanıkların birçoğu tanık dinletme ve bilirkişi talepleri kabul edilmediği, avukatlarının duruşmalara katılamadığı gibi gerekçelerle savunma yapamayacak durumda olduklarını belirtirken, bazıları da yazılı olarak hazırladıkları metinleri mahkemeye sundu.

Muhabir: Melike Gallenkuş - Hanife Sevinç / Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Cemal Temizöz Ali Aydın İstanbul Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title