Haberler

Bandırma'da, Termik Santralin Çed Toplantısı Protestolu Geçti

Abone Ol

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ne bağlı, Erdek Körfezi'ndeki Şirinçavuş Mahallesi'nde ithal kömür ile çalıştırılması planlanan termik santralin ÇED toplantısı, milletvekilleri, belediye başkanları, çevreciler ve mahalle sakinlerinin tepkisi altında gerçekleşti.

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ne bağlı, Erdek Körfezi'ndeki Şirinçavuş Mahallesi'nde ithal kömür ile çalıştırılması planlanan termik santralin ÇED toplantısı, milletvekilleri, belediye başkanları, çevreciler ve mahalle sakinlerinin tepkisi altında gerçekleşti.

Bandırma'ya bağlı Şirinçavuş Mahallesi sınırları içersinde kurulması planlanan termik santral projesi için bugün Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı. Şirinçavuş'taki bir kahvehanede gerçekleşen toplantıya CHP Balıkesir Milletvekilleri Mehmet Tüm, Ahmet Akın ve Namık Havutça'nın yanı sıra Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçin, Gönen Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Dönmez, AK Parti eski Balıkesir Milletvekili M. Cemal Öztaylan, Bandırma ve Erdek'ten gelen sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çevreciler ve mahalle sakinlerinden oluşan kalabalık bir grup katıldı.

Termik santralin yapılmaması için 'Termik Santrale İnat Yaşasın Hayat', 'Balığıma dokunma', 'Cennet Erdek Körfezi Cehennem Olması' pankartların açıldığı, konuşmaların protesto edilmesi için düdüklerin çalındığı ÇED toplantısı, Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Yenigün'ün yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda söz alan termik santrali kurmak isteyen şirketin temsilcisi Emrah Öztürk, yapmayı düşündükleri termik santral hakkında bilgi verdi.

Öztürk Balıkesir'e 75, Bandırma'ta 25, Erdek'e 10 kilometre, Şirinçavuş Mahallesi'ne ise 500 metre uzaklıkta kurulacak bu santralde ithal kömürün kullanılacağını, yılda 550 bin ton uçucu kül, 30 bin ton taban külü, 168 bin ton alçı taşı çıkacağını, Erdek Körfezi'nin bin 300 metre derinliğinden soğutma suyun alınıp, bu suyun daha sonra 2 bin metrelik isale hattıyla geri verileceğini söyledi. Öztürk, projenin inşaat aşamasında 800, santralin tamamlanmasının ardından tesislerde toplam 500 kişiye istihdam sağlanacağını açıkladı.

Toplantıda daha sonra söz alan Bandırma'nın CHP'li Belediye Başkanı Dursun Mirza, kurulması düşünülen tesisin mücavir alanı içinde bulunmasına karşın santral konusunda belediyeye en küçük bir yazılı başvuru yapılmadığını açıkladı.

"Bu şirketin, santral kurmak istediği bölgede bir metrekare yeri yok" diyen Belediye Başkanı Mirza, " Demek ki, başkalarının arazileri ve tarım alanları üzerine santral kurmayı planlıyorlar. İthal kömür kullanacaklar. Denizin 2 kilometre açığından su alacaklar. Yılda yaklaşık 1 milyon ton uçucu külü çevreye bırakacaklar. Buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Şerafettin Engüdar'ın, tesisin yapılacağı bölgenin arkeolojik SİT, tarım ve zeytinlik alanlar ve fay hattı içinde bulunduğunu, santralden çıkacak asitler yağmuru nedeniyle bölgede tarımın biteceğini, insanların kanser tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söylediği toplantıda söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, ise santralin hava, toprak ve çevre kirliliğine neden olmasının kaçınılmazlığına dikkat çekti.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'ın da "Zeytin, kavun diyarı Şirinçavuş'ta size değil santral, kümes bile yaptırmayacağız" dediği toplantıda söz alan AK Parti eski Balıkesir Milletveki Cemal Öztaylan ise tepkisini, "Halka rağmen hiç bir şey yapamazsınız. Zaten, bu santrali Rusya'dan ithal edeceğiniz kömürle çalıştırmak istiyorsunuz. Son gelişmelerden sonra Rusya'dan kömür alamazsınız. Tasınızı, tarağınızı toplayarak buradan gidin" diye konuştu.

Güvenlik güçlerinin önlem aldığı ÇED toplantısı, termik santrali protesto eden sloganların atılması ile sona erdi. - Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir Bandırma Erdek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title