Bandırmalı Balıkçılar Balık Yerine Lokma Dağıttı
Av yasağının kalkması ile birlikte Balıkesir'in Bandırma ilçesinde denize açılan balıkçılar limana elleri boş döndü.
Av yasağının kalkması ile birlikte Balıkesir'in Bandırma ilçesinde denize açılan balıkçılar limana elleri boş döndü.
Gece yarısı denize açılan balıkçılar sabahın erken saatlerinde balık yakalayamadan limana geri döndü. Bandırma balık halinde balık bulamayan komisyoncular ise balık yerine lokma dağıttı.
Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, balık halinde yaptığı açıklamada, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yenilenen su ürünleri sirkülerindeki değişiklik ile avlanma derinliğinin 11 metreden 24 metreye çıkarılmasının en az 200 bin kişiyi etkileyeceğini söyledi. Başkan Kocaman, 24 metre uygulamasının 1 Aralık tarihinden itibaren uygulamaya koyulmasını isteyerek, "Geçmiş dönemde balıkçılarımız yanlış uygulama ve hatalar yaptılar. Ancak hepsi bu gün bilinçlenmiş durumda. Av sezonu başladığında kıyı suyu sıcak olduğundan bu dönemde balıklar 24 metreden daha az derinlikten geçiyor. Kıyı yollarını takip ediyorlar. Balıkçılarımız bu gece denize açıldılar. Ama çoğu eli boş olarak geri döndü. Bu tekneler gecede 2-3 ton mazot yakıyor. Eğer bu balıkçılar balık avlayamazlar ise birkaç gün sonra gemilerini limana çeker ve denize açılmaz. Bu uygulamadan sadece tekne sahipleri değil tayfalar da zarar görür. Her teknede 20-25 tayfa var, balık avlanamaz ise ise bu tayfalar evine dönmek zorunda kalacaklar. Onlar ile birlikte aileleri de mağdur olacak" dedi.
Uygulamadan sadece balıkçıların değil vatandaşın da mağdur olacağını iddia eden Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, balıkçıların enflasyonun düşürülmesinde de katkısının olduğunu belirterek, "Balık, eylül ve aralık ayları arasında
enflasyonu baskı altına almakta. Et ve tavuk fiyatlarını da frenlemektedir. Türkiye'ye 180-200 milyon dolar arası ithal balık getiriyor. Dolayısı ile dış ticaret açığını arttıracak. Sadece balık tutan değil balık tüketicisi de bu durumdan mağdur olacak" dedi.
Uygulamaya isyan eden tekne sahipleri ise bankalara kredi borçları olduğunu belirterek, balık avlayamadıkları takdirde teknelerinin borçlarını ödeyemeyeceklerini söyledi.
Balık tezgahlarında satış yapan balıkçılar ise satacak mal bulamadıklarını belirterek, "Tezgahlarımız boş, aldığımız 2 kasa palamut. Bunları satarak nasıl geçiniriz? Devletimiz görsün" diyerek uygulamanın geri çekilmesini istedi. - BALIKESİR