Haberler

Bank Of Amerıca ‘Sanatı Koruma Projesi’ 2011 Yılında Türkiye’den Başvuruları Bekliyor

Abone Ol

2010 yılında Avrupa,Ortadoğu ve Afrika'yı kapsayan benzersiz proje ABD ve Asya Pasifik'te yapılacak yardımlarla genişletiliyor

Bank of America Merrill Lynch tarafından gerçekleştirilen 2011 Sanatı Koruma Projesi (Art Conservation Project) sanat ve kültür kuruluşlarının başvurularına açıldı. 2010 yılında Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgelerinde gerçekleştirilen projenin başarısının ardından bu büyük girişim, kültürel değerleri gelecek nesiller için korumak amacıyla önemli sanat eserlerini restore etmeye yönelik yardımlarda bulunacak. Avrupa-Ortadoğu ve Afrika, ABD ve Asya Pasifik'te hizmet veren gönüllü kültürel kuruluşların başvurularını kabul edecek proje için son başvuru tarihi ise 30 Haziran 2011.

Sanatı Koruma Projesi, Bank of America Merrill Lynch'in sanatı ve kültürü uluslararası düzeyde destekleme sözünün bir parçası ve aynı zamanda sanatın küresel kültürel farkındalığı ve anlayışı teşvik etmede çok önemli bir rol oynadığı konusunda şirket bilincinin göstergesidir.

Bank of America Küresel Sanat ve Kültür yöneticisi Rena De Sisto konuyla ilgili şunları söyledi: "2010 Sanatı Koruma Projesi'nin başarısından sonra, bu büyük girişimin bu yıl ikincisinin gerçekleşeceğini büyük bir mutlulukla duyuruyoruz. İlk yılımız, kültürel mirasımızın şekillenmesinde kritik bir rol oynayan sanat eserlerinin korunmasına yönelik gerçek ve acil ihtiyacı ortaya koymuştur. Sonuç olarak, 2011 projesinin, ABD ve Asya Pasifik'le birlikte, Avrupa-Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki kuruluşları destekleyerek daha da ileri gidecek olmasından çok mutluyuz."

2010 yılında koruma amacıyla fon verilen 10 ülkeden eserler arasında Madrid'deki Reina Sofya Ulusal Sanat Müzesi'nde bulunan Pablo Picasso'nun Mujer en azul (Mavili Kadın), Londra'daki Courtauld Galerisi koleksiyonundan Peter Paul Rubens'in Cain Slaying Abel (Kabil Habil'i Katlediyor), Bronzino olarak bilinen Rönesans ustası Agnolo di Cosimo'nun üç eseri, Johannesburg'daki Wits Sanat Müzesi'nde sergilenen bir el yapımı önlük koleksiyonu ve The Arab Image Foundation'ın arşivlerinden fotoğraflar yer alıyor.

De Sisto,"Dünyanın her yerindeki müzeler, bulundukları ulusa ait belli bir kültürel değeri yansıtan ya da uluslararası sanat tarihinde önemli yer tutan hazinelerle dolu. Bu hazineleri, gelecek nesillerin görebilmeleri, dünya çapındaki sanatsal geleneklerin çeşitlilikleri konusunda yüksek bir algıya sahip olmaları amacıyla korumak son derece önemli. Korunmaya ihtiyaç duyan önemli sanat eserlerine sahip tüm gönüllü kuruluşları, bu eşsiz projeye başvuruda bulunmaları ve projeden yararlanmaları konusunda teşvik ediyoruz" dedi.

Courtauld Galerisi Müdürü Dr. Ernst Vegelin ise şöyle konuştu: "Bank of America Sanatı Koruma Projesi sayesinde dünyanın en tanınmış sanatçılarından biri olan Peter Paul Rubens'in "Cain Slaying Abel" adlı çok önemli eserini korumayı başardık. Proje, bu resmin sadece birçok ziyaretçinin görmesi ve beğenisi için bir kez daha sergilenmesini sağlamak sebebiyle değil; ayrıca dünya çapında koruma çabalarına verilmesi gereken destek konusunda farkındalık yaratması ile de önem taşıyor".

2011 yılında Bank of America, ABD, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Asya Pasifik'teki gönüllü sanat kuruluşlarından başvurular kabul edecektir. Daha fazla bilgi edinmek ve başvuruda bulunmak için, lütfen http://museums-admin.bankofamerica.com/partner/artconservation/ adresini ziyaret ediniz:

Bank of America Sanatı Koruma Projesi

2010 Örnek Çalışma – 'Picasso Blue'ya geri dönüyor'

1901 yılında, Mavi (Blue) Dönemi'nin başlangıcında genç Picasso tarafından resmedilen "Woman in Blue", Reina Sofia Müzesi'nin her yıl yaklaşık iki milyon kişi tarafından ziyaret edilen, en değerli ve ilgi gören eserlerinden biridir. Geçen yıllar içinde genel cila uygulaması içeren daha önceki bir restorasyon işleminin ardından, "Woman in Blue" arzu edilen maviden daha yeşil bir hale gelmiştir. Açık ve koyu bölgeler arasındaki kontrast, bu nedenle daha bulanık görünmektedir ve tablo orijinal etkisinin büyük kısmını yitirmiştir.

Restorasyon çalışmaları Reina Sofia'nın kendi koruma atölyesinde, görünür ışık makro fotoğrafçılık, kızılötesi reflektografi, ultraviyole ışını ve röntgen filmi kullanarak tablonun detaylı incelemesini içermekte ve sekiz kişilik uzman ekip tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu ekip kısa bir zaman içinde, tablonun orijinal renklerini ortaya çıkarmanın yanı sıra, Picasso'nun ilk fırça darbelerinin daha belirgin görünmesini ve değerinin daha kolay anlaşılmasını sağlamak amacıyla, cila katmanını kaldırmaya başlayacaktır. "Woman in Blue" 2011 Eylül'ünde tekrar sergilenecek ve müze ziyaretçileri, en sonunda tabloyu bir zamanlar sahip olduğu ihtişamıyla görebileceklerdir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title