Haberler

Bankacılık Sisteminde Köklü Reform

Abone Ol

Dünyanın Önde Gelen Merkez Bankaları, Bankacılık Sektörü Temsilcileri ve Düzenleyici Kuruluşlar, 2 Yıl Önceki Küresel Mali Krizin Benzerinin Yeniden Ortaya Çıkmaması İçin Mali Sistemde Bir Dizi Değişikliğe Gidilmesini Kararlaştırdı. Uzlaşmaya İsviçre'nin Basel Kentinde Varılan Anlaşmaya Göre, Bankaların Rezervlerini Neredeyse 3?e Katlaması, Riskli Varlıkların En Az Yüzde 7?si Oranında Sermaye Rezervi Tutulması İstendi.

Dünyanın önde gelen merkez bankaları, bankacılık sektörü temsilcileri ve düzenleyici kuruluşlar, 2 yıl önceki küresel mali krizin benzerinin yeniden ortaya çıkmaması için mali sistemde bir dizi değişikliğe gidilmesini kararlaştırdı. Uzlaşmaya İsviçre'nin Basel kentinde varılan anlaşmaya göre, bankaların rezervlerini neredeyse 3?e katlaması, riskli varlıkların en az yüzde 7?si oranında sermaye rezervi tutulması istendi.

Bankacılık sisteminin temel taşını oluşturan Basel anlaşmalarının kriz koşulları ışığında gözden geçirilmesi ve "BASEL III" olarak adlandırılan yeni bir yapı oluşturulması için adım atıldı. Değişikliklerin büyük önem taşıdığı ve küresel bankacılık sistemini güçlendirmek için 2008'den bu yana en iddialı adımların atıldığı belirtildi. Önerilerin Kasım ayında düzenlenecek G-20 liderleri zirvesinden onay alması benimsenirken, yeni kurallar 2013'te yürürlüğe girmeye başlayacak. Basel?de varılan uzlaşma ile dünya genelinde banka hisselerinin değer kazandı.

Değişikliklerin 8 yılda tamamlanması benimsenirken değişiklikler kapsamında, bankaların öz sermayesi için belirlenen alt düzey, kredi ve yatırımlar gibi yükümlülüklerinin yüzde 2'sinden yüzde 7?sine yükseltildiği belirtildi. Mali sistemi tehdit etme potansiyeli bulunan dünyanın en büyük bankaları için bu oran daha da yüksek olacak.

Merkez bankaları da bundan böyle belirli piyasaların, örneğin konut sektörünün aşırı ısındığı yolunda sinyaller alırlarsa; bankaları kredi vermekten caydırmak için daha da yüksek oranda sermaye tutulmasını isteyebilecek. Rezervlerin artırılması bankaların olası zararları karşılama becerilerini güçlendirecek. Bunun için gerekli ek sermayenin sağlanması için, kredi müşterilerinden daha fazla faiz alınmasından yani borçlanma fiyatlarının yükselmesinden endişe edildiği hatırlatıldı. Bankaların sermayelerinin yükümlülüklerine oranını artırmak için, verdikleri kredi miktarını azaltma yoluna gitmeleri bekleniyor.

Uzlaşma ile ilgili açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Basel III düzenlemelerinin "mali sermaye standartlarının köklü şekilde sağlamlaştırılması" olduğunu söyledi. Trichet, "Geçiş düzenlemeleri bankalar yeni standartlara uyum sağlarken, ekonomik toparlanmayı desteklemeyi sağlayacak" dedi.

İsviçre?nin Basel kentinde Uluslararası Ödemeler Bankası?nda düzenlenen konferansta konuşan Trichet, ?Son birkaç yılda oluşan şokun ardından küresel ekonominin önündeki en büyük engel belirsizlik. Varılan mutabakatla küresel ekonominin konsolide olmasının önündeki başlıca engellerden belirsizliği büyük ölçüde ortadan kaldırıyoruz. Çok önemli bir karar. Likidite oranları konusu üzerinde çalışmamız gerekiyor. ABD?li yetkililerin de üzerinde mutabık kalınan standartları uygulayacağına güvenim tamö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title