Haberler

Bankalar Borcunu Ödeyenin Son Parasını Almadan Bırakmıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Bankaların müşteriden iki defa para çıkarma taktiklerinin son örneği ipotek fek (ipoteği bozma) ücreti oldu. Uzmanlar bu paranın ödenmemesi için uyardı.

Bankalar, konut kredisinde teminat olarak söz konusu malın üzerine ipotek koyuyor. Kredi müşterisi borcunu ödedikten sonra banka ipoteğin kaldırılması için tüketiciye son bir hamle daha yapıyor. Müşteri şayet bu konuda bilgili değilse, 100 ila 500 lira arasında ipotek fek ücreti ödüyor. Banka borcunu ödeyeni soymadan bırakmıyor.

150 MİLYONLUK VURGUN

Borcu bitmiş müşterilerin bir kısmı da bir an önce tapusunu alabilmek için parayı ödüyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 500 bin adet ipotekli konut satışı yapılıyor. Bu da yılda ortalama 500 bin konutun ipoteğinin çözülmesi anlamına geliyor. Her konuttan ortalama 300 lira ipotek fek ücreti alındığı varsayıldığında da 150 milyon liralık kaynağın bankaların kasasına haksız yere girdiği ortaya çıkıyor.

"SAKIN ÖDEMEYİN"

Konut kredisi müşterileri tüketici derneklerine binlerce şikayette bulunuyor. İpotek uygulamasının bankanın çıkarını korumak için olduğunu belirten uzmanlar da, "Kredi müşterisi ipotek fek ücretini ödemek zorunda değil. Bankanız 'ipoteğin kaldırılması için para ödemeniz gerekiyor' dese de ödemeyin" diye uyarıyorlar. Tüketici derneklerinin uzmanları, böyle bir durumda bankaya ihtarname çekilmesini istiyor. Uzmanlar, ihtara rağmen ipoteğin ücretsiz kaldırılmaması durumunda da dava açma hakkının bulunduğunu belirtiyorlar.

"BANKA KREDİYİ SİLAH YAPTI"

Özgür sigortacılar Platformu Koordinatörü Neşe Demirağ da, bankaların kredi alan vatandaşa sigorta zorlamalarının arttığını söyledi. Çok sayıda şikayetin geldiğini söyleyen Demirağ, "Bankaların kredi kullanan vatandaşlara yapmış oldukları hayat, konut ya da DASK sigortalarının daha pahalı olduğunu gördük. Bankalar müşteriyi daha pahalı sigortaya razı etmek için krediyi silah olarak kullanıyor" dedi. Demirağ, "Tüketici böyle durumlardan kurtulmak için de önce krediyi kabul edip, ardından 15 gün içinde cayma hakkını kullanabilir" diye konuştu. (Kaynak: Sabah)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Neşe Demirağ Türkiye Ekonomi Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (48)

ESKİ AKP'LİMobil-IOS:

Tayyip atıyon , tutuyon.sıkıyosa bu bankaların milleti soymasına dur de

Yanıtla634
kemal:

en güzelini ben yaptım. aldığım kredi ve kredi kartı borçlarımın hiçbirini ödemiyorum. çok rahatım. hergün arayıp yalvarıyorlar :) birazda onlar sürünsün.

Yanıtla139
bankacimobilWeb@haberler.com:

Krediyi alirken “allah razi olsun“ dersiniz. Odemeyince araninca “allah belanizi versin“ dersiniz. Sorarim size bankalar olmasa oturdugunuz evi, bindiginiz arabayi, suan almakta oldugunuz maasla alabilirmiydiniz Bu devirde Borcu akrabandan almakmi bankadan almakmi kolay Silah zoruylami veriyor banka krediyi

Yanıtla1615
4141Mobil-IOS:

Seve seve yiyosan paşa paşa ödüyeceksin

Yanıtla167
hasan:

milyonlarca tüketiciyi kaçak elektrik parasını almak, kredi kartı ücretini almak, kredi dosya masraf ücretini almak için uğraştıracaklarına bir kanun çıkartsınlar bankalar ve elektrik şirketleri taksitli veya peşin olarak tüketici hesabına alacaklarını yatırsınlar bu nasıl ülke ya

Yanıtla418
akkoyunMobil-ANDROID:

Günümüzün modern tefecileri, devleti almışlar arkalarına milleti soğan cücüne çeviyorlar.

Yanıtla218
vatandaş:

Seçim zamanın geldiğinde imkansız vaadleri veriyorlar. Seçimi kazandıklarında ise maalesef işine geldikleri gibi davranıyorlar. bir bankaları bile denetlemekten acizler.

Yanıtla119
H saçlı:

Vakıfbank a yakalanmayın aklına estikçe borç çıkarır bunlardan alış verişi kesin

Yanıtla020
AnkaralımobilWeb@haberler.com:

Normal de kişiler bankaları soyar, ama Türkiye de bankalar vatandaşları soyuyor, beyaz yakalarıyla tokatlıyorlar,

Yanıtla020
alimobilWeb@haberler.com:

Bankaların yaptığı soygun da bakanların yaptığı değil mi

Yanıtla217
Tüm 48 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title