Barış Kartalı Testten Geçti, Füzeler Şaşıracak
Türkiye'nin de Sipariş Verdiği Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Uçağı "Barış Kartalı" Projesinde, Yerden Atılan Füzeleri Şaşırtan Sistemin Testleri Başarıyla Tamamlandı.
Türkiye’nin de sipariş verdiği Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçağı “Barış Kartalı” projesinde, yerden atılan füzeleri şaşırtan sistemin testleri başarıyla tamamlandı.
İmalatçı Boeing’in ABD’de Washington Puget Sound bölgesinde ilk müşteri Avustralya Hava Kuvvetleri’ne ait uçak üzerinde gerçekleştirdiği testlerde yerden atıldığı simüle edilen ısı güdümlü füzeler, uçaktan fırlatılarak alev topu haline gelen chaff-flare tarafından şaşırtıldı. Toplam 19 uçuşta 500’den fazla deneme gerçekleştirildi.
Boeing 737’den
Dünyanın en çok satan yolcu uçağı olan Boeing 737’den geliştirilen Barış Kartalı, gövde üzerinde Northrop Grumman imalatı özel bir radar taşıyor. Menzili 350 kilometre olan radar, aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Çok alçaktan uçan ve saatte 20 kilometre hıza sahip İnsansız Hava Araçları bile Barış Kartalı tarafından anında görülebiliyor. Uçak aynı zamanda elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Havadan yakıt ikmalle 10 saat görevde kalabiliyor.
Teslimat 2010’da
Türkiye’nin 2003’te alımına karar verdiği projede teslimatlar radar sistemlerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle 3 yıl gecikti. Halen Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve projeden sorumlu Boeing arasında gecikme nedeniyle ödenecek ceza konusunda görüşmeler sürüyor. Teslimatların önümüzdeki yıl içinde yapılması planlanıyor. 1 milyar 519 milyon dolara mal olan uçaklar, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı 131. Filo’da görev yapacak.