Bartholomeos'tan İnanç Özgürlüğü Teşekkürü
Fener Rum Patriği, "Hükümetimize, inanç özgürlüğü konusunda gösterdiği hassasiyet için teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunmaktayız" dedi.
Sümela Manastırı'nda dördüncüsü düzenlenen Meryem Ana ayinini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Hükümetimize, inanç özgürlüğü konusunda gösterdiği hassasiyet için teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunmaktayız" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 2010 yılında ilki gerçekleştirilen ve Meryem Ana'nın göğe yükseldiğine inanılan 15 Ağustos'ta düzenlenen Meryem Ana ayininin dördüncüsü, Sümela Manastırı'nda yapıldı. Sabah saatlerinde ayini yönetmek üzere konakladığı otelden beraberindeki din adamlarıyla birlikte ayrılan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sümela'ya giden patika üzerindeki kemençecilerle sohbet etti, bahşiş verdi. Bartholomeos'a Sümela Manastırı'na kadar eşlik eden Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Kantekin, ayin başlarken manastırdan ayrıldı. Ayine Avustralya Piskoposluğundan Apoloniados Episkoposu Serafim, Ukrayna Kilisesi'nden Bruvarsko Episkoposu Merkurios da katıldı. Bu arada ayine beklenenin altında katılım olurken yaklaşık 350 kişi manastıra geldi. Maçka Belediye Başkanı CHP'li Ertuğrul Genç de ayini izledi.
Dini ritüellerin yerine getirilmesinin ve ilahilerin okunmasının ardından Yunanca ve Türkçe konuşma yapan Fener Rum Patriği Bartholomeos, şunları söyledi:
"Yüce Allah'a bizlere Sümela'da bu sene de ayin yapmayı nasip ettiği için şükretmekteyiz. Hükümetimize, inanç özgürlüğü konusunda gösterdiği hassasiyet için teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunmaktayız. Kuran-ı Kerim'de kendisinden en iyi şekilde bahsedilen Meryem Ana'yı anmak üzere bugün hep birlikte dua etme bahtiyarlığına ulaştık. Ayinimize, Avustralya'dan, Ukrayna'dan, Amerika'dan, Yunanistan'dan ve Gürcistan'dan din adamlarının yanı sıra muhtelif ülkelerden Ortodokslar katılmaktadır. Sümela'ya gelmek biz din adamları için olduğu kadar her inançlı Hıristiyan için mukaddes bir tecrübedir. UNESCO'nun Sümela'nın restorasyonuyla ilgili girişimlerini öğrenmekten büyük mutluluk duyduk. Bu çalışmaların bölgenin dünya ölçeğinde tanıtılmasında önemli rol oynayacağına ve sonucunda bölge insanına fayda sağlayacağına inanmaktayız. UNESCO'nun da ilgisini yönelttiği tarih, din ve kültür zengini Sümela manastırında insanlığın barışı ve esenliği için hep beraber dua edelim. Allah hepimizi şerden korusun. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, hayır dualarımızı gönderiyor, nice mutlu Ramazan bayramlarına nice mutlu Meryem Ana yortularına. Hükümetimize ve milletimize minnet borçluyuz. Bizlere 4 seneden beri tarihi dini mekanlarımızda ayinlerimizi yapma imkanını verdiler. Sayın Başbakanımız başta olmak üzere. Yüce Allah hepimizle beraber olsun."
Konuşmanın ardından yine ilahiler okundu ve Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından kutsanan ekmek ve şarap, din adamları tarafından katılımcılara ikram edildi. Ayine katılanlar manastır duvarlarına yaktıkları mumları yerleştirdi. Bartholomeos daha sonra Sümela'nın alt bölümündeki bir restoranda yemek yedi. - Trabzon