Haberler

    Başbakan Davutoğlu'ndan Anayasa Uyarısı: Güneş Motel Algısı Olmasın

    Güncelleme:
    Abone Ol

    Başbakan Davutoğlu, yeni Anayasa yazımıyla ilgili diğer partilerden destek konusunda partilileri uyardı: Şimdiden yorum yapılmasın, aksi durumda Güneş Motel algısı yaratılır.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisince oluşturulan Anayasa Yazım Komisyonu'nun son iki toplantısına katılarak genel ilkelerle ilgili çerçeve çizdi. Davutoğlu, metne başkanlık sisteminin 'tam başkanlık' olarak yazılmasını isterken, diğer partilerden destek konusunda da "Şimdiden yorum yapılmasın, aksi durumda Güneş Motel algısı yaratılır" uyarısında bulundu.

    DAVUTOĞLU, KENDİ BAKIŞ AÇISINI ORTAYA KOYDU

    Son toplantılara Anayasa Yazım Komisyonu olarak belirlenen 12 kişilik çekirdek kadronun yanı sıra bakanlar, danışmanlar, öğretim üyeleri ve anayasa uzmanları da katıldı. İki toplantı da 30 kişilik gruplar halinde yapıldı. Üyelerin değerlendirmeleri sürerken, Başbakan Davutoğlu kendi bakış açısını ortaya koydu. Davutoğlu metinde, başkanlık konusunda tek önerinin yer alması, bunun da 'tam başkanlık sistemi' olması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Bizim tezimiz yüzde 100 başkanlık sistemi olmalı. Tartışmaları bu başlık altında yürütmeliyiz" dedi. Bazı komisyon üyeleri, 'Ancak komisyon görüşmeleri aşamasında diğer partilerden destek gelirse, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığının da tartışılabileceğini' dile getirdiler.

    "BAŞKA PARTİLERDEN GELECEK DESTEK KONUSUNDA YORUM YAPMAYIN"

    Davutoğlu, referandum için gerekli 330 oyun bulunmasına ilişkin başka partilerden gelecek destek konusunda 'yorum yapılmamasını' istedi. Bunun muhalefet cephesinde tepkiye yol açabileceğini dile getiren Davutoğlu, "Nasıl ki, kendi içimizden bir arkadaşımızın yeni anayasaya karşı çıkmasına kırılırsak, muhalefet cephesinde de bize destek verenler nedeniyle aynı kırgınlık yaşanabilir. Şimdiden bu konuları konuşmayalım. Kamuoyunda 'Güneş Motel' olayı gibi algılanır. Bu tartışmalardan uzak duralım" dedi.

    AVCI: 14 MİLLETVEKİLİ EKSİK

    Son toplantıya katılan bakanlardan olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da, "Benim matematiğim iyi değildir ama, bizim 316 milletvekilimiz var, 14 milletvekili eksik bu durumda. Diğer partilerden destek istemezsek, bu sayıyı nasıl bulacağız?" diye konuştu.

    GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR

    Bülent Ecevit liderliğindeki CHP, 5 Haziran 1977 seçiminde yüzde 40'ı aştı, ancak hükümeti kuracak sayıya ulaşamadı. Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi 'İkinci Milliyetçi Cephe' hükümetini kurdu. Bu hükümeti düşürüp kendi kabinesini kurabilmek için 11 milletvekiline ihtiyacı olan Ecevit, "Kumar borcu olmayan 11 milletvekili arıyorum" dedi. Ecevit'in görev verdiği CHP'lilerin Florya'daki Güneş Motel'de yaptıkları görüşmeler sonucunda 11 Adalet Partili, gensoruda Milliyetçi Cephe'den desteğini çekti. Ecevit, bu 11 isimden 10'unu bakan yaparak 5 Ocak 1978'de hükümeti kurdu. Bu olay 'milletvekili pazarlığı' olarak siyasi tarihe geçti ve halk arasında 'Güneş Motel Hükümeti' diye anıldı. 20 ay sonraki ara seçimde CHP'nin oyu yüzde 29'a düştü.

    İDEOLOJİ ETNİSİTE DEĞİŞMEZLİK

    Toplantılarda, üç önemli başlık üzerinden tartışma yapıldı. 'Değiştirilemez maddeler, anayasanın ideolojisi olmalı mı, etnisite' başlıkları tartışmaya açıldı. Toplantı, genel görüş olarak yeni anayasanın bir ideolojisinin olmaması yönünde gelişti. Bu bakış açısının yazım aşamasında da benimsenmesi durumunda, 'Atatürkçülük' gibi ideolojik tanımlar anayasa metninden çıkartılacak.

    Görüşmelerde, Anayasa'nın ilk üç maddesi ile bu maddelerin değiştirilmesinin bile teklif edilemeyeceğini düzenleyen 4'üncü maddesi de gündeme geldi. Toplantıya katılanlar çoğunlukla, 'İlk üç madde sadeleştirilerek korunsun, ancak bunların değiştirilemeyeceğini öngören dördüncü madde metinde yer almasın' görüşünü savundu.

    AK Parti'nin geçen dönem TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu metinde de 'değiştirilemez' hükmünü öngören dördüncü madde bulunmuyordu.

    'Anayasada etnisiteye nasıl yer verileceği' konusu da ele alındı. Bu başlık altında 'anadilde eğitim, vatandaşlık' gibi tanımlar var. Partide, 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı' ifadesinin anayasada kullanılması ya da 'anayasada hiç vatandaşlık tanımına yer verilmemesi' gibi modeller de konuşuluyor.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000

    Yorumlar (16)

    KAAN:

    SN. BAŞBAKAN SİZ İYİ BİR İNSANSINIZ YOLUNUZ AÇIK OLSUN

    Yanıtla82
    gaplan:

    ak parti anayasa yazamazda yapamazda çünkü o iş bir gabiliyet gerektirir. . yazsınlarda görek. . yazabilcek olsalar 14 yıldır yazar, gururla kamuoyuna açıklar, millette haa adamlar bu işi biliyo derdi. . ne anayasası ya, konpozisyon bile yazamazlar. . yazsınlarda neşemizi bulak. .

    Yanıtla36
    Sedat:

    AK partinin yapamayacağı tek şey kasettir.

    01
    AKPPKKABDELELE Mobil-IOS:

    Bu yasanın altında AB ye attığınız imzayı unutmayın çok çekersiniz

    Yanıtla35
    ipiniz elimizde:

    türkiyenin kurucusu mustafa kemal, 2 kez demokrasiye geçişi denemiş her iki seçimdede katılım sıfır olmuştur, ardından neticeler benzer olunca 1948 tarihinde amerika birleşik devletleri türkiyeyi işgal edip el koyarak, potansiyel olarak türkiyeye son vermiştir. . bugünde bütün meclis ve cumhurbaşkanı çok gizli bir komisyon tarafından atanmaktadır. son seçime katılım yüzde 8, ak partisinin aldığı oy yüzde 0, 3 tür. . kuklaya değil oynatana bak . .

    Yanıtla26
    Adınızzz:

    Çok sıkmışsın be birader kusura bakma ama 10 doğru içinde bir yalanı da iteklemişsin hani bence sen çoook büyük oynuyosun bunun analizine girecek değilim burada yeride değil bu millet küfre gönülden bağlanmış kfr bir millet özellikle seçime katılım olayını bu kadar düşük gösterirken inan çok büyük sallamışsın. . .

    00
    ak-bak-kak:

    1973''te CHP ile erbakan hocanızın kurduğu sol akıncı hükümeti 68 kuşağı denen anarşist koministlerin affıyla seksenlere kan ve iç savaşla gelindi. beşbin ülkücü şehit ve Bugün tekerlekli sandalyedeki Muharrem ŞEMSEK gibi binlerce gazi verdik. O yüzden oyıllarda Türkiye sananyileşme ve kalkınma yapamadı. O sistemin ve dönemin uşaklarısınız Devlet Bahçeliyide menfaatlendirerek uşak yaptınız. Yeter artık Türkiyeyi Milliyetçiler ülkücüler yönetecek. Erbakan hocanızın yetiştirmeleri. . . . .

    Yanıtla16
    DAVUT:

    ADAMLARIN SADECE DÜŞÜNDÜKLERİ SADECE BAŞKANLIK ZATEN APTAL SEÇMENİ NE VERİLSE İNANIYOR . AZİZ NESİN SENİ SAYGI RAHTMETLE ANIYORUM.

    Yanıtla43
    aktivist:

    toplumun her kesimine iftira hakaret, başka ülkeler hakkında yalan haber, başka ülkenin savcısına suç teşkil etcek iftiralar, komple basın özgürlüğü. ama muhalif anlayış kapatma sebebi. ameriga gelsin artık şu pis ülkeyi bonbalasın

    Yanıtla14
    Ceyhan lıMobil-ANDROID:

    Başbakanım hdp ve terör örgütü PKK yandaşları ni meclisten sonrada cennet vatanimdan atın o lesleri tarihe gömün ve milletvekilleri nin dokunulmazlık lari kaldırılsın mülakatlar yapilmasin torpil yasaklansin baş örtüsü serbest olsun ve madde olarak eklensin

    Yanıtla50
    Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title