Başbakan Erdoğan ABD'de
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Model ortaklık kolay değil ve onun karışlıklı olarak bizlere eklediği bazı yükler var."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Model ortaklık kolay değil ve onun karışlıklı olarak bizlere eklediği bazı yükler var. Şu anda dengelere baktığımız zaman dengeler biraz farklı. 2012 yılı itibarıyla ABD'nin ülkemize yönelik yabancı yatırımı 400 milyon dolar tutarında kaldı. Çok düşük. Bunun artması arzumuzdur" dedi.
Başbakan Erdoğan, ABD Ticaret Odası'nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Türk ve ABD'li işadamlarına hitap etti.
Erdoğan, ABD ile ilişkilerde çok farklı ve iyi noktada olduklarını belirterek, "İki güçlü müttefik ve ortak olan Türkiye ve ABD ortak gündemlerinde yer alan konularda sağlıklı bir işbirliği içindeler. Bu işbirliği ikili olduğu kadar G20 ve BM çatısı altında uluslararası platformlarda da kendisini gösteriyor. Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Avrupa'dan Ortadoğu'ya uzanan çok geniş coğrafyada bu işbirliğinin tezahürlerini görmek mümkün" diye konuştu.
Terörle mücadele, enerji arz güvenliği, nükleer yayılmanın önlenmesi ve ekonomik gelişmeler gibi küresel konularda da iki ülkenin yakın işbirliği içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, "Dünyanın ve bölgemizin içinden geçtiği olağanüstü dönem, bizleri tarihi fırsatlarla karşı karşıya bıraktı. Özellikle Türkiye'nin yakın çevresinde meydana gelen dönüşüm süreci, uluslararası mali kriz ve yeni tehditler, Türkiye ve ABD arasındaki işbirliğinin önemini bir kez daha ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.
"Sayın Obama'nın Türkiye ziyaretinde bir başlık attık, iki ülke arasındaki ilişkilere. O da model ortaklık" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Model ortaklık anlayışı işbirliğimizin kendine özgü niteliğini, derinliğini ve çok boyutluluğunu ifade ediyor. İlişkilerimizin her boyutta geliştirilmesi, derinleştirilmesi ve güçlendirilmesi için temas çabalarımız sürüyor. Ekonomik boyut elbette bu ilişkilerin önemli bir yönünü oluşturuyor. Ortak ekonomik gündemimizde, iki ülke arasında ticaret ve yatırımın artırılmasında, enerji ve üçüncü ülkelerde işbirliğine kadar pek çok konu bulunuyor. Amacımız bir yandan diyalog ve işbirliğini geliştirip ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımları dengeli bir şekilde artırmak, öte yandan halkların ve işadamlarımızın birbirini daha iyi tanımalarını sağlamaktır.
Memnuniyetle ifade etmek isterim ki ülkelerimiz arasındaki ekonomik mekanizmalar şu anda başarıyla işliyor. ABD ile ikili ticaret hacmimiz 2012 sonu itibarıyla 20 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu, potansiyelin altında bir rakamdır. Bunun çok daha üstüne çıkmamız gerekiyor. İşte bunu gerçekleştirecek olan ekip, girişimciler burada. Şu anda Türkiye'den 100'ün üzerinde iş dünyamızın seçkin temsilcileri burada ve 10'a yakın sivil toplum kuruluşu başkanı var. Burada bulunan firmalarımızın yıllık cirosu 125 milyar dolar ve çalıştırdıkları elaman sayısı 575 bin. Burada sektörel bazda karşıtlarıyla şu ana kadar yaptıkları görüşmeler inanıyorum ki önümüzdeki sürece yönelik çok daha farklı adımların atılmasına vesile olacaktır."
-"ABD şirketlerinin Türkiye'ye artan ilgisinden memnunuz"-
"ABD şirketlerinin Türkiye'ye artan ilgisinden memnunuz" ifadesini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2003-2012 yılları arasında ülkemize gelen 123 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım arasında ABD 8,5 milyar dolara tekabül eden yüzde 8,4'lük payı ile 3. sırada yer alıyor. Biz isterdik ki ABD birinci sırada yer alsın ve açık ara yer alsın. Amerika bunu yapar mı, yapması lazım. Bunu şöyle süratle artırabiliriz.
Model ortaklık kolay değil ve onun karışlıklı olarak bizlere eklediği bazı yükler var. Şu anda dengelere baktığımız zaman dengeler biraz farklı. 2012 yılı itibarıyla, ABD'nin ülkemize yönelik yabancı yatırımı 400 milyon dolar tutarında kaldı. Çok düşük. Bunun artması arzumuzdur. ABD'li yatırımcıların ülkemizin yatırımcı dostluğu ve siyasi, ekonomik bakımından istikrarlı ikliminden daha fazla yararlanmasını istiyoruz. Bu çerçevede Türkiye güvenli bir limandır. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bazı önemli ABD yatırımlarına veya ABD girişimcilerinin ilgi duyan şirketlere yol gösterici de olacağını düşünüyorum. Örneğin 3 yıl içerisinde 1 milyar dolarlık yatırımın bir parçası olarak Ford, Türkiye'deki 3. fabrikasının temelini attı. Sektöründe son 10 yıldır pazar lideri olan Ford Otosan aynı zamanında ABD'ye otomotiv ihracatı yapan bir Türkiye firmasıdır."
ABD'nin önemli biyoteknolojik kuruluşlarından Amgen ve Baxter ilaç şirketlerinin Türkiye'de yatırım kararı aldıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:
"Amgen'in 700 milyon dolar değerindeki yüzde 96 hissesini satın almak üzere anlaştığı Mustafa Nevzat İlaç Sanayi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi onayı almış ilk Türk ilaç üreticisidir. Pfizer, ABD ve İrlanda'nın ardından dünyadaki üçüncü aşı üretim tesisini BirgiMefar Grup ortaklığıyla 2012'de İstanbul'da açmış bulunuyor. ABD ile önemli işbirliği alanlarımızdan birini teşkil eden enerji konusunda General Elektrik, önümüzdeki 3 yıl içinde rüzgar tribünleri üretmek üzere ülkemizde 900 milyon dolarlık yatırım kararı aldığını açıkladı. Rüzgar elektrik santrallerinin kurulması, ister istemez bu tür yatırımları da teşvik etmektedir. Benzer şekilde teşvik paketi çerçevesinde ağır iş makineleri noktasında International Capital Alliance Grubu, o da yenilenebilir enerji alanında toplamda 7 milyar dolar değerinde yatırım kararı aldı. Bu grup tarafından Kilis Organize Sanayi Bölgesi'ne güneş paneli fabrikası kurulması için şu anda ön protokol imzalanmış durumda. Yine Caterpillar Grubu'nun da ülkemizde kapsamlı bir yatırım yapmayı öngördüğünü biliyorum."
(Sürecek) - WASHINGTON