Başbakan Erdoğan'ın Van Ziyareti
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van'a yapacağı ziyaret, kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinde büyük beklenti oluşturdu VAN TSO Başkanı Takva: "Kentte ekonom...
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van'a yapacağı ziyaret, kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinde büyük beklentiye yol açtı.
Van'daki sivil toplum örgütü temsilcileri, Başbakan Erdoğan'ın, yerel seçimler öncesinde kente gerçekleştireceği ziyaretle ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
Başbakan Erdoğan'ın ekonomik ve siyasal alanda önemli mesajlar vermesini bekleyen sivil toplum örgütü temsilcileri, halkın büyük bir umut ve beklenti içinde olduğunu bildirdi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, depremin 2. yılı dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ın Van'da olmasını anlamlı bulduklarını belirterek, yerel seçimler öncesi kenti yakından ilgilendiren önemli mesajlar vereceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Van'ın, bölgenin önemli bir kenti olduğunu ve ekonomik hareketliliğinin, çevresindeki illeri de etkilediğini anımsatan Takva, şöyle konuştu:
"Esasında Van'ın kalkınması, doğu illerinin kalkınmasına karşılık gelecek bir durumdur. Bu nedenle Van'a bir ayrıcalığın sağlanması gerekiyor. Yıllardır göç alan kentimizin buna karşılık verecek bir altyapısı bulunmamakta. Bu sorunu giderecek kamu yatırımlarının yapılması gerekiyor. Ayrıca 2 yıl geçmesine rağmen kentin imara açılmaması büyük br handikaptır. Bu konuda yaşanan karmaşıklığın giderilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmalarını tamamlaması gerekiyor. Ülkemiz son çıkarılan düzenlemelerle dekmotratikleşiyor ancak bölgeye uygun yatırım konularında ayrıcalık sağlayan bir ekonomik pakete ihtiyaç var."
İran'la komşu olmalarına rağmen aktif ticaret yapmamalarının kentin ekonomik gelişmesini engelleyen konuların başında geldiğine dikkati çeken Takva, Kapıköy Sınır Kapısının yeniden dizayn edilerek serbest ticaretin önünün açılması gerektiğini ifade etti.
Başkale'deki sınır kapısının da açılmasıyla kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması gerektiğine değinen Takva, şunları kaydetti:
"Afet konutlarının geri ödemeleri başlıyor. Bu her ay 7 milyon liraya karşılık gelmektedir. Bu kentin ekonomisine büyük zarar verir. Kentin durumunun gözden geçirilerek konutların hak sahiplerine bedelsiz tahsisi konusunda beklentimiz var. Tüccar ve esnafa kullandırılan KOSGEB kredilerinin ödemeleri başladı. 2 yıl boyunca aylık 12 milyon liranın geri ödemesi söz konusu. Bununla birlikte ötelenen SGK ödemeleri başlamış bulunmaktadır. İlimizde ekonomik mücbir sebep hali de devam ettiği için tüccar, sanayici ve esnafın vergi ödemeleri şimdilik yapılandırılmıştır. Ancak yıl sonunda sona ermesi tahmin edilen mücbir sebep haliyle beraber vergilerin geri ödemesi başlayacaktır. Tüm bu ödemelerin yarattığı ekonomik geri ödeme döngüsü aylık 25 milyon liraya tekabül etmektedir. Deprem sonrası tahakkuk eden vergilerin 3 yılı kapsayacak şekilde terkin edilmesi gerekiyor. Kentte ekonomik rahatlamayı sağlayacak OHAL uygulamalarına ihtiyaç var."
-"İnsanların umutlarını güçlendirecek açıklama bekliyoruz"
Çözüm süreci ile sağlanan barış ortamının insanlarda önemli zihniyet değişikliklerini beraberinde getirdiğine işaret eden Van Baro Başkanı Murat Timur da daha önce siyasi iktidar ile halk arasında önemli bir bağın bulunmadığını ancak çözüm süreciyle bu durumun değiştiğine şahit olduklarını dile getirdi.
Timur, Başbakan Erdoğan'ın bu ziyaretinin öncekilerden çok daha farklı olacağının altını çizerek, bu kez insanların ziyaretle ilgili büyük bir hazırlık içinde olduğuna tanıklık ettiklerini söyledi.
Halkta büyük bir beklenti olduğunu anlatan Timur, "Sürece büyük umut bağlandı ve bu süreç büyük bir olumlu etki yarattı. Silahların sustuğu günden bu yana hiçbir can kaybı yaşanmadı. Bu, insanlarda güveni sağladı ve bundan sonra güven sorununun yaşanmayacağına dair insanlara umut aşıladı. Bunun daha da pekiştirilmesi için Van'da güçlü bir açıklama yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Timur, cezaevlerinde bulunan hasta tutuklularla ilgili önemli sorunlar yaşandığını bildirerek, şöyle dedi:
"Adalet Bakanı, bu tutukluların daha rahat cezaevlerine sevk edilerek tedavilerinin sürdürüleceğini açıkladı. Bununla ilgil çalışmalar yapıldı ve tutuklular Metris Cezaevine nakledildi. Bu çok önemli. KCK tutukluları önemli. Bunlarla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Zaman zaman duraklayan süreci yeniden canlandırmak gerekiyor. Yeni yatırımların, sosyal alanların artırılması ve yaşam standardının geliştirilmesi, bölgedeki güvenlik sorunuyla alakalı bir durum. Sürecin bu nedenle devam etmesi ve siyasal rekabetten ayrılması gerekiyor."
İnsanların yaşamlarını devam ettirmesini sağlayan, barış ortamını oluşturan hiçbir lider ve iktidarın tarihte unutulmayacağını ifade eden Timur, "Tarih barışı sağlayan hiçbir lideri unutmaz. Başbakan'ın, Van'da temel beklentileri karşılayan ve güvenin tesisini yeniden sağlayacak cesaretli adımlar atmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
-"Başbakan'a vefa borcumuzu ödememiz gerekiyor"
Van Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (VESOB) Başkanı Faruk Alpaslan ise depremin 2. yılında Başbakan Erdoğan'ın kente gelmesinin kendileri için ayrı bir önem arz ettiğini vurgulayarak, deprem sonrasında yapılan çalışmalardan dolayı Başbakan Erdoğan ve tüm hükümet üyelerine minnettar olduklarını kaydetti.
Başbakan Erdoğan'ın Van'ı önemsediğine değinen Alpaslan, "Kentte yaşadığımız sorunları birinci ağızdan dile getirmemiz açısından da ziyareti olumlu buluyoruz. Bu konuda bir dosya hazırladık ve kendisine sunacağız. Başbakan Van'a hiçbir zaman eli boş gelmemiştir. Bu nedenle kendisini çok iyi ağırlamamız gerekiyor. Sorunları çözmek için gayret gösteren bir Başbakan'ımız var. Halkımızın rahat edebileceği, ekomoninin geliştiği bir kent için çalışmalara destek vermesi gerekiyor" diye konuştu.
-"İhtisas gümrüğünün açılması gerekiyor"
Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmettin Çok da esnaf ve sanayicinin ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirterek, vergi ve kredi ödemeleri konusunda beklenti içinde olduklarını aktardı.
Daha önce ilgili bakanlara ilettikleri Van'a ihtisas gümrüğü kurulması konusunda Başbakan'dan da bir taleplerinin olduğunu anlatan Çok, şöyle devam etti:
"Sanayicimiz dışardan ihraç ettiği hammaddeyi öncelikle Mersin ve Gaziantep gibi illere göndererek burada millileştirip Van'a getirdikten sonra işleyebiliyor. Bu da büyük bir ekonomik külfete neden oluyor. Birinci sınıf bir gümrük müdürlüğüne sahip olan, sınır kapıları ve tren garı olan Van'a, ihtisas gümrüğünün kurulması elzemdir. Bu kentteki sanayicinin ekonomik anlamda büyük bir külfetten kurtulmasını sağlayacağı gibi yeni istihdam alanlarının yaratılmasını da sağlayacaktır. Teşvik paketinde 6. bölgedeyiz. Ancak deprem atlattığımız için ekonomik olarak iyi durumda değiliz. Kente ayrıcalık veren ekonomik politikaların uygulanması gibi bir beklentimiz var." - Van