Başbakan Erdoğan: "Libya''da Hemen Ateşkes Sağlanmalıdır"
18 Mart Çanakkale Deniz Zafari ve Şehitleri Anma Günü Nedeniyle Şehitler Abidesi'nde Düzenlenen Törenlere Binlerce Kişi Katıldı.
18 Mart Çanakkale Deniz Zafari ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törenlere binlerce kişi katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada "Çanakkale de 96 yıl önce sergilenmiş kahramanlığı, fedakarlığı ve yüksek ruhu kelimelerle anlatmak imkansız'' dedi.
Çanakkale Deniz Zaferinin 96. yıl dönümü törenlerinin Şehitler Abidesinde gerçekleşen bölümü saat 15.52'de başladı. Seddülbahir köyü yakınlarındaki Hisarlık Tepe'de bulunan ve 253 bin şehidin anısına dikilen Şehitler Abidesine ilk gelen kuvvet komutanları oldu. tören alanına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Pakistan Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Khalid Shameem ve beraberinde Kara Kuvvetleri komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel komutanı Orgeneral Necdet Özel, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Raif Akbaş ile birlikte geldi.
Askeri heyetin protokolda yer almaları sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki bakanlar anıta helikopterle ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Atatürk anıtına ilk çelengi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sundu. Ardından TSK adına törene katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşener çelenk sunmak üzere anıta yöneldi. Bu sırada tören alanındaki tribünlerde kutlama programını izleyen yüzlerce sivil Orgeneral Koşener'i ayakta alkışladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri adına, Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığından Personel Binbaşı Serhan Erdem konuşma yaptı. Binbaşı Erdem, "Aziz şehitlerimiz Türk milletinin her ferdi, emanatiniz olan tüm değerlere sahip çıkarak gerektiğinde hiç düşünmeden tıpkı sizlerin zamanında yaptığınız gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, yüce milletimizin ve topraklarımızın bekası için canlarını seve seve fade etmeye hazır beklemektedirö dedi.
Ardından kürsüye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geldi. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına konuşan Erdoğan, törene katılanları selamladı. Erdoğan "Zaferin 96. yılında aziz şehitlerin manevi huzurunda sizleri selamlıyorum. İstiklal ve hürriyetin, fedakarlığın en büyük abidelerinden biri olan Çanakkale'de bu gün Çanakkale şehitlerinin onlarla birlikte tüm şehitlerimizi yadetmek maksadıyla bir araya gelmiş bulunuyoruzö dedi.
DUYGUSAL KONUŞMA
Başbakan Erdoğan, Çanakkale'deki yüksek ruhunu anlamak için vasiyet gibi mektup gönderen Üsteğmen Zayid'in satırlarından okudu. Erdoğan, "Vatan toraklarını yani kutsal emaneti devraldığımız aziz şehitleri minnet ve şükranla yadediyoruz. Allah onlardan razı olsun. Mekanları cennet olsun diyorum. Çanakkale de 96 yıl önce sergilenmiş kahramanlığı, fedakarlığı ve yüksek ruhu kelimelerle anlatmak imkansız. Buradaki atmosferi, Mehmetçiğin halet-i ruhiyesini biraz olsun anlamak ve kavramak için üsteğmen Zahid'in eşine gönderdiği vasiyetini sizlerle paylaşmak istiyorum Üsteğmen Zayid, mektubunda şöyle diyor "Bu günlerde her zamankinden daha önemli muharebelere gireceğiz. Bilirsin her muharebeye giren ölmez. Eğer ben ölürsem sakın gam yeme. Beni ve seni yaradan Allah bizi nasıl Dünyada birbirimize nasip ettiyse, benden şehit rütbesini esirgemediği taktirde elbette ruhlarımızı da birbirimize kavuşturur. Vatan uğruna şehit olursam ne mutlu. Ancak sana bir vasiyetim var. 1. benim için sakın ha ağlama. 2. eşyamın listesi ilişikte. Bunları sat. Ele geçecek paradan, ihtiyaçlarını karşıla. Üst tarafı ile bana bir mevlit okut. Bunlar sana borcumu ödemezse. Hakkımı helal et' demiştir. İşte tek başına bu satırlar bile Mehmetçiğin sahip olduğu, yüksek ruhu sarsılmaz cesareti tasvir etmeye yetiyorö dedi. Başbakan Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'dan dizeler de okudu.
ULUSLARARASI DAYANIŞMA
Memetçiğin, Vatanın savunması için nasıl, Çanakkale'ye, Anafarlatar'a koşmuşsa, aynı şekilde Bağdat, Trablus, Tobruks, Bingazi'nin de bizi vatan savunmasında yalnız bırakmadığını anlatan Erdoğan, "Hindistan, Pakistan, Bangledeş'in müslümanları da Çanakkale'ye parmaklarındaki yüzükleri çıkarıp gönderdiler. Ellerini göğe kaldırıp dualarla bizlerle oldular. Bakü'nün evlatları Çanakkale'yi son kale gibi görüp imdada koştular. Çanakkale'nin oluşturduğu kardeşliği bozacak en küçük hadise bile şehitlerimizin ruhunu incitecektirö dedi.
LİBYA OLAYLARINA DEĞİNDİ
Bugün de bu coğrafyada tarihin yeniden yazıldığını, Türkiye'nin öncülüğünde halkların korkularını yendiğini, hak ve özgürlükleri için mücadele ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan şunları söyledi,
"Bu mücadele, hepimizin ortak mücadelesidir. Biz bu değişimin seyircisi değil, öznesi, sesi, sözcüsüyüz. Onların talebi bizim talebimizdir. İşte dün Gazi Mustafa Kemal Trablus'taydı, Derne'deydi. Oraya götüren ruh o gün neyse bugün de aynı ruhtur. Bunu böyle bilmek durumundayız. Onların derdi bizim derdimizdir. Bizim zulüm karşısında sessiz kalmamız mümkün değil. Sivil halkın, kadınların, çocukların katledilmesi karşısında elimiz kolumuz bağlı oturmamız mümkün değil. Libya'da, 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda ateşkesin, az önce, Libya tarafından açıklandığını öğrendim. Ateşkesin derhal yürürlüğe girmesini, sivil halka karşı güç kullanımına derhal son verilmesini istiyoruz. Türkiye her zaman mazlumun ve hakkın yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Türkiye, bölgedeki değişim ve dönüşümün yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Türkiye, hukukun, demokrasinin, insan haklarının tarafıdır ve bunun da böyle bilinmesini özellikle burada ifade ediyorum. Bundan sonra da bunun takipçisi olacağız. Libya'da, BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı hemen şimdi uygulamaya konulmalı ve hemen ateşkes sağlanmalıdır. Az önce Başbakan ile görüştük. Ama devamı da önemli. "Biz ateşkesi ilan ettik' dedi. Bu konuda bu sabah bir açıklama yapmıştık. Bunun takipçisi olacağımızı da söyledik. Türkiye olarak, Çanakkale şehitlerinin evlatları olarak, dünyaya, bölgeye barış hakim olsun istiyoruz ve samimi bir şekilde bunun mücadelesini veriyoruz. Çanakkale'de Mehmetçiğin kanı adeta sel olup aktı. Çanakkale'de 96 yıl önce nice fidanların solduruldu. Biz artık bölgemizde, dünyada kan dursun istiyoruz. Ve insanın insana zulmü bitsin diyoruz. Soluk almaya devam ettiğimiz sürece, şehitlerimizin aziz hatıralarını incitmeyeceğimizin, sözünü tekrar ediyorum.ö
Tören, Erdoğan'ın konuşmasının ardından, Genelkurmay Başkanı Koşaner ve Çanakkale Valisi Güngör Azin Tuna ile şehitlik defterinin imzalanması ile devam etti. Tören alanından çıkan protokol, yaklaşık 40 metre mesafedeki seyir terasına geçerek, burada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı savaş gemilerinin oluşturduğu resmi geçidi ve Türk Yıldızları akrobasi timinin hava gösterisini izledi.
Başbakan resmi geçit törenini izledikten sonra şehit kabirlerini ziyaret etti, karanfil bıraktı. Daha sonra Meçhul Asker Anıtı'na 81 ilden getirilen toprağı döktü, halkla selamlaştı. Doğu illerinden gelen çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Başkakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgenaral Işık Koşaner ve yabancı ülkelerin komutanları ile vedalaşıp, helikopterine binip, havalimanından hareket etti.
Törenlere Türkiye'nin her yerinden gelen binlerce kişi katıldı. Tarihi yarımadada trafik kilitlendi, feribotlar hiç durmadan yolcu taşıdı. Öğrencilerin ve gençlerin çokluğu dikkat çekti.
ÇANAKKALE,(DHA)
(Tür: Yurt)