Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı'nın basılı bülten arşivinin 1975 ile 1995 yılları arasını kapsadığını belirterek, bu tarihten sonraki bültenlerin dijital ortamda arşivlendiğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı'nın basılı bülten arşivinin 1975 ile 1995 yılları arasını kapsadığını belirterek, bu tarihten sonraki bültenlerin dijital ortamda arşivlendiğini bildirdi.

Arınç, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın soru önergesine, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk'ün bilgi notuyla yazılı cevap verdi. Bülent Arınç, Anadolu Ajansı T.A.Ş. Ana Sözleşmesi'ne göre Anadolu Ajansı'nın, Ahmet Ağaoğlu, Mahmut Soydan, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ruşen Eşref Ün, Falih Rıfkı Atay, Tevfik Kamil Koperler, Hikmet Bayur, Alaattin, Ethem Hidayet Akımsar, Enver Nurettin, Kemalettin Kami Kamu'dan oluşan 11 kurucu üyesi bulunduğunu belirtti.

Ajansın kuruluşu sırasında ve kurulduktan sonra Atatürk'ün şahsına ait hisse bulunmadığını ifade eden Arınç, şirket ana sözleşmesinin 6. maddesine göre pay senetlerinin yarısının ajansta çalışanlara fiilen dağıtıldığını kaydetti.

Kurucu ortaklara ait hisselerin geçen zaman içinde varislere devredildiğini, bu nedenle sonradan kimseye temsil hakkı verilen bir hisse olmadığını bildiren Arınç, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ajansımıza ait hissesi bulunmadığından Hazine Müsteşarlığı'na bağlı kontrolörler tarafından hisse senetleri hakkında özel bir denetim gerçekleştirilmemiştir. 2013'ün Şubat ayı içerisinde kontrolörlerin denetim yaptıkları yönündeki ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

-"Dijital ortamda erişilebilir"-

Arınç, Anadolu Ajansı'nın basılı bülten arşivinin 1975 ile 1995 yılları arasını kapsadığına, bu tarihten sonraki bültenlerin dijital ortamda arşivlendiğine işaret etti.

Ajans tarafından 2011'de başlatılan çalışma ile 1975 öncesine ait bültenlerin Milli Kütüphane'den temin edilerek arşivin tamamlanmaya çalışıldığını belirten Arınç, bu çalışmayla 2 milyon 390 bin 882 sayfa haber bülteninin dijital olarak arşivlendiğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları kaydetti:

"Ajansımız arşivinde basılı olarak tutulan haber bültenlerinin en eskisi 1975 yılında yapılan haber bültenlerinden olmakla birlikte 1995'e kadar basılı haber bülteni arşivlenmiştir. Bu döneme ait olan ve dijital ortamda arşivlenmiş olan haber bültenleri Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün görüşü de alınarak yine Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı atık kağıt tesisinde geri dönüşüme gönderilmiştir. Geri dönüşüme gönderilmesinin nedeni iddia edildiği gibi 'yer darlığı', 'gerek kalmadığı' veya fazlalık olması değil bültenlerin birer belge niteliği taşımıyor olmasıdır.

Dijital arşivimizde bulunan en eski tarihli haber metni 1921 yılının 7. ayına ait tek sayfalık metindir. Daha sonraki ilk haber ise 15 Ağustos 1923 tarihine ait Fransızca yayınlanmış haber bültenleridir. Osmanlı Türkçesi ile yazılmış haberler ise 1 Nisan 1341 ile 20 Nisan 1341 tarihleri ve 16 Teşrinisani 1341 ile 25 Teşrinievvel 1341 tarihleri arasındaki haber bültenlerini kapsamaktadır.

Ajansımızın kuruluş tarihi olan 6 Nisan 1920 tarihi dikkate alınacak olursa haber arşivi kontrol edildiğinde toplam 4 bin 111 güne ait haber kaydı eksiktir. Ancak ilk Latin karakterli haberlerin yayın tarihi olan 1 Ekim 1931 tarihi dikkate alındığında, 333 güne ait haber kaydı eksiktir. Bu eksikliklerin giderilmesi için çalışmalara devam edilmektedir. Eksik günler haricindeki bütün haberlere dijital ortamda erişilebilmektedir." - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Kemal Öztürk Bülent Arınç Umut Oran Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title