Başbakan Yardımcısı Bozdağ Roman Vatandaşlarla Bir Araya Geldi
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, eğitim sorunu ve mahallelerin dönüşümü konusunda Roman vatandaşlara pozitif ayrımcılık uygulanacağını ve bu konuda hazır olduklarını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, eğitim sorunu ve mahallelerin dönüşümü konusunda Roman vatandaşlara pozitif ayrımcılık uygulanacağını ve bu konuda hazır olduklarını söyledi.
Bekir Bozdağ, Antikkapı'da Roman dernekleri yöneticileri ile toplantı yaptı. Toplantıya, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, Vali Ercan Topaca, Vali Yardımcısı Mustafa Guni, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AKP Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, il müdürleri ve çok sayıda Roman dernek yöneticileri katıldı. Roman vatandaşların sorunlarının tartışıldığı toplantıda, Romanların eğitim sorununda ve mahallelerin dönüşümü konusunda pozitif ayrımcılık uygulanacağı kaydedildi.
Romanların sorunları konusunda devlet düzeyinde çok aşama kaydedildiğini ancak mücadele edilecek çok da sorunun olduğunu belirten Bozdağ, devletin Romanların sorunlarını kendi sorunuymuş gibi gördüğünü ve ona göre hareket ettiğini söyledi. Bu noktada en büyük destekçinin de Romanlar ile devlet arasında bağ kuracak olan Roman dernekleri olduğunu ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu: "Bu işi hep birlikte başaracağız. Bakan Faruk Çelik döneminden kalan icraatlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve benim tarafımdan uygulanıyor. Çalışmalar sayesinde Roman vatandaşlar ilk defa kendilerine resmi bir muhatap bulmaya başladı"
Romanların artık 'Ben Roman'ım" diyebildiğini ve bunu açıkça ifade edebildiğini dile getiren Bozdağ, Romanların sorunlarına daha iyi eğilmek için Roman çalıştayı yaptıklarını, Roman sorunları için Türkiye'deki tüm valileri ve müsteşarları bir araya getirdiklerini söyledi. Romanların dertlerini kendi derdi gibi görmeyen vali ve müsteşar istemediklerini belirten Bozdağ, şöyle konuştu: "Romanlar için çalışma yapacak il müdür yardımcılarını göreve getirdik. Artık valilik, belediye, müsteşarlık ve bakanlık düzeyinde Romanlar için resmi muhatap var. Yasalarda Roman kardeşlerimizi inciten her türlü ifadeyi kaldırdık. Bu, bir nevi devletin şaşı bakışının ifadesiydi. Vatandaşlara eşit gözle bakmayan anlayış çöpe atıldı"
Cahiliye anlayışını devlet ve hükümet olarak reddettiklerini, Romanlardan en iyi bilim, sanat ve devlet adamı çıkması için çaba sarf ettiklerini ifade eden Bozdağ, eğitim konusundaki zorlukları da yakından bildiklerini söyledi. Roman vatandaşlara farklı gözle bakıldığı okulların olduğunu, herkesin bakışının değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz yasaları değiştirdik ama önce kafaları değiştirmek lazım. Biz eğitim konusunda Roman vatandaşlara pozitif ayrımcılık yapmaya hazırız. Siz de eğitim konusunda gayret edin olumsuzluk olursa canınızı sıkmayın, bıkmayın 'yetti artık' demeyin. Uğraşın, didinin. Sonunda siz ve çocuklarınız kazanacak" açıklamasında bulundu.
78 BİN 989 KONUT PLANLAMASI
Roman vatandaşların konut sorununda da büyük adımlar atılması gerektiğini dile getiren Bozdağ, sözlerini şöyletamamladı: "Başbakanımızın talimatı ile Roman vatandaşlar için 78 bin 989 konut planlaması yapıldı. Bunlardan 13 bin 816'sı teslim edildi. 17 bin 42 konut
inşaat aşamasında. Roman kardeşlerimizin daha nitelikli mekanlarda yaşaması için sosyal, ekonomik, kültürel durumlar dikkate alınacak. İş meslek edinme konusunda da daha özenli davranacağız. Roman kardeşlerimizin mesleği olursa daha iyi yerlere gelebilecekler. İstihdamda ayrımcılık yapanlara kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Romanların akil adamları olan STK'lara da gerekli destekleri vereceğiz." - KOCAELİ