Haberler

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Batman'da

Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "başkanlık sistemi"nin Türkiye'nin iki temel sorununu çözeceğini belirterek, "Birincisi idarede, yönetimde istikrarı sağlayacak.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "başkanlık sistemi"nin Türkiye'nin iki temel sorununu çözeceğini belirterek, "Birincisi idarede, yönetimde istikrarı sağlayacak. Diğeri de temsilde adaleti sağlayacak. Türkiye asla bir daha koalisyon dönemlerine dönmeyecek. Türkiye'nin yapabileceği en önemli reformlardan birisi olacak." dedi.

Çeşitle temaslarda bulunmak üzere beraberinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Batman'a gelen Şimşek'i havalimanında, Batman Valisi Ahmet Deniz, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Topuz, Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin ve partililer karşıladı.

AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Şimşek, baba ocağında olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile kente gelmesine değinen Şimşek, Şahin'in belediyecilikteki tecrübelerini Batman'a aktarmak istediklerini belirtti.

Şimşek, "Batman'ı hak ettiği görkeme nasıl kavuştururuz konusunda beyin fırtınası yapacağız. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız, deneyimlerini, tecrübelerini, vizyonunu bizlerle paylaşacak. Daha önce ekipleri geldi, Batman'da çok güzel çalışmalar yaptılar. Dolayısıyla Valimizle, Belediye Başkan Vekilimizle, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ile şehri nasıl ayağa kaldırır, güzelleştiririz, milletimize nasıl daha güzel hizmet getiririz, buna ilişkin bir beyin fırtınası yapacağız." dedi.

"Cumhurbaşkanlığı sistemi" teklifinin imzaya açılması

Gazetecilerin "Cumhurbaşkanlığı sistemi" teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde imzaya açılmasına ilişkin sorusu üzerine Şimşek, teklifin Meclise getirilmesi ile kendisinin de imzaladığını söyledi.

"Başkanlık sistemi Türkiye'nin iki temel sorununu çözecek. Birincisi idarede, yönetimde istikrarı sağlayacak. Diğeri de temsilde adaleti sağlayacak." diyen Şimşek, şöyle devam etti:

"Türkiye asla bir daha koalisyon dönemlerine dönmeyecek. 70'li yıllarda koalisyon hükümetleri Türkiye'yi iflasa sürükledi. 90'lı yıllarda koalisyon hükümetleri Türkiye'yi krizden krize sürükledi. 2001 yılında Türkiye'yi iflasın eşiğine getirdi. Bunları Türkiye yaşadı. Geçen sene haziran ayında böyle bir risk yaşandı. Dolayısıyla kaç aday olursa olsun herkes yarışacak, milletin yüzde 50'sinden fazlasının oyunu alan aday başkan olacak. 5 yıl boyunca Türkiye'yi yönetecek ve yönetimde istikrar olacak. Türkiye için çok büyük bir kazanç. Türkiye'nin yapabileceği en önemli reformlardan birisi olacak."

"Sistemle temsilde adalet sağlanacak"

Türkiye'de uzun yıllar seçim barajının tartışıldığına dikkati çeken Şimşek, "başkanlık sistemi" ile bu kadar yüksek bir baraja gerek kalmayacağını vurguladı.

Şimşek, "Başkanlık sistemiyle temsilde adalet de sağlanmış olacak. Bu kadar yüksek bir baraja ihtiyaç olmayacak. " dedi.

Sistemle birçok partinin parlamentoda olmasının problem olmaktan çıkacağına değinen Şimşek, Neden? Çünkü yönetimde istikrarı Başkanlık sistemiyle sağlayacaksınız. Meclis kendi görevini yapacak, yönetim görevini yapacak." diye konuştu.

"Başkanlık sistemi"nde dünyanın en iyi uygulamalarından başka bir şey önermediklerine işaret eden Şimşek, "checks-balances" sistemi denilen Meclisin kendi görevini yapacağı, yargının bağımsız olacağı, yürütmenin de yine işine odaklanacağı bir sistemden bahsettiklerini kaydetti.

"Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam edecek"

Şimşek, "başkanlık sistemi"ne ilişkin düzenlemenin Meclisten geçmesi ile Türkiye'de ciddi bir reformun gerçekleştirilmiş olacağını dile getirerek, bundan sonra Türkiye'nin yoluna güçlü bir şekilde devam edeceğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle konuştu:

"Aslında Türkiye bu reformla gerçekten çok önemli bir adım atmış olacak. Çok hızlı bir şekilde bu düzenleme Mecliste kabul edilir, hemen akabinde de referandum yapılır ve Türkiye ondan sonra çok hızlı bir şekilde yapısal reform gündemine döner. Yani Türkiye'de işi aşı nasıl büyütürüz, ekonomimizi bu küresel şoklardan nasıl daha korunaklı hale getirebiliriz, Türkiye'yi nasıl daha büyütürüz, onunla uğraşacağız. Zaten onunla uğraşıyoruz da ana gündem o olacak. Başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişikliği ve referandum ortadan kalktıktan sonra biz tekrar hızlı bir şekilde Türkiye'nin temellerini sağlamlaştırmak, Türkiye'de sanayileşmeyi sağlamak için Türkiye'de yapısal reformların tamamını uygulama fırsatı bulacağız ve hızlı bir şekilde bu gündeme döneceğiz. Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam edecek."

Kurdaki hareketlilik

Günübirlik kur hareketlerine ilişkin hiçbir zaman açıklama yapmadığına da değinen Şimşek, Amerikan Birleşik Devletleri'ndeki başkanlık seçiminden sonra Amerikan Merkez Bankasının daha hızlı faiz yükseltme ihtimaline karşın bütün gelişmekte olan ülkelerde para birimlerinin dolara karşı değer kaybettiğini aktardı.

Şimşek, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın birçok gelişmekte olan ülkesinde para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğini anlattı.

Türkiye'nin bundan daha fazla etkilendiğine değinen Şimşek, "Türkiye belki bir miktar daha fazla etkileniyor doğru ama Türkiye çok büyük badireler atlattı. Türkiye hain bir darbe girişimine sahne oldu, onu bertaraf etti ama onun etkileri oldu. Türkiye terörle mücadelede hiç bir zaman olmadığı kadar güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor ama terör tehdidi Türkiye'yi etkiledi." şeklinde konuştu.

Terör olaylarının ekonomiye yansıması

Şimşek, son dönemlerde artan terör olaylarının cari açığı olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Turizmde 30-32 milyar dolar gelir elde ederken belki bu yıl 18-19 milyar dolara düşmüş olduk ve bu terör tehdidi, terör eylemleri nedeniyle olacak. Bu da cari açığımızı olması gerekenden çok daha yüksek bir düzeyde tutuyor. Şu anda dışarıda olup bitenler ister istemez yansıyor. Petrol fiyatları, üretim kısılması kararı üzerine hızla yükseldi. Bu da Türkiye'nin cari açığının yükselmesine neden oluyor. Yani içeride yaşadığımız sorunlar var; hain darbe girişimi, artan terör eylemleri, yakın coğrafyamızdaki sorunlar, bu Türkiye'yi negatif yönde ayrıştırdı ama bir de küresel bir risk iştahında azalma var ki onu da görelim."

"Türkiye'nin Suriye'ye girmesi terör tehdidini azaltmıştır"

Kurdaki hareketliliğe ilişkin Şimşek, "Bundan ancak Türkiye'nin temellerini sağlamlaştıracak, yapısal reformlarla çıkarız. Dünya ve Avrupa ile ilişkilerimizi daha da güçlendirerek çıkarız. Dolayısıyla biz bir taraftan yapısal reformlarımızı hızlı bir şekilde yapacağız, bir taraftan sağlıklı rasyonel, makro ekonomik politikaları güçlendireceğiz, bir taraftan da etrafımızdaki sorunların çözümüne katkıda bulunacağız." dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Suriye sınırına duvar inşa edilmesinin terör tehdidini tamamen ortadan kaldırmayacağını ancak azalttığına işaret ederek, "Türkiye'nin DEAŞ ile mücadele etmek için Suriye'ye girmesi terör tehdidini azaltmıştır. Dolayısıyla bütün bunlar önümüzdeki dönemde reformlar, sağlıklı makro ekonomik politikalar ve terörle mücadelede sağladığımız mesafe inanıyorum ki risk algısını zamanla azaltacak ve tekrar, şu anda negatif ayrışan Türkiye o zaman pozitif ayrışır." diye konuştu.

Daha sonra Valiliğe geçen Şimşek, burada Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin ile İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereği Batman Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardımcısı Şevket Aksoy, Gercüş Belediye Başkan Vekili Kaymakam Ünal Koç, Beşiri Belediye Başkan Vekili Kaymakam Mustafa Maslak'ın yer aldığı basına kapalı toplantıya katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Şimşek Türkiye Batman Politika Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title