Haberler

AYM'nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan Kararına Başbakan'dan İlk Tepki: Doğru Kararı Birinci Derece Mahkeme Verecek

Güncelleme:
Abone Ol

AYM'nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan için verdiği "hak ihlali" kararıyla ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, "Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemedir." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazı çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesinin Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararıyla ilgili konuşan Yıldırım, "Dosyanın içeriğini biz de AYM de bilmiyor. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemedir. Burada verilen kararın iddianame sürecine kadar olan işlemlerle ilgilidir. İddianame ve sonrasındaki durumlarda mahkemenin yargılama hakkı saklıdır. Bizim idare olarak beklentimiz FETÖ ile mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak veya böyle anlaşılacak kararları almamalarıdır." dedi.

Yıldırım'ın açıklamaları:

"DOĞRU KARARI VERECEK OLAN BİRİNCİ DERECE MAHKEMESİDİR"

AYM'ye bireysel başvuru hakkını bizim hükümetimiz getirdi. AYM'nin kararını beğeniririz beğenmeyiz ancak takdir edersiniz ki, ilk derece mahkemesi dosyaya hakimdir. Dosyanın içeriğini biz de bilmiyoruz, AYM de bilmiyor. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemesidir. AYM de değerlendirmesinde birkaç husustaki iddiayı, dayanaktan yoksun bulmuş reddetmiştir. Tutuklanma sebebini yeterli görmeyen bir karar almıştır. Bu davanın görüldüğü mahkemede gerekli karar verilecektir. Nöbetçöi mahkemenin kararı yeterli değildir. AYM'nin gerekçeli kararının beklenmesi istenmiştir. Buradaki verilen karar iddianame sürecine kadar olan işlemlerle ilgilidir. İddianame ve sonrası konularda mahkemenin yargılama hakkı saklıdır.

"BU KONUDA DİKKATLİ DAVRANMAK HEM MAHKEMENİN HEM İDARENİN GÖREVİDİR"

Yerel mahkeme, içeriği ve AYM'nin kararlarını dikkate alarak en uygun kararı, hukuka uygun kararı verecektir. Bizim yürütme olarak beklentimiz, büyük bir mücadele verdiğimiz FETÖ terör örgütü ile mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak, böyle anlaşılacak kararları almamalarıdır. Bu konuda çok dikkatli davranmak hem mahkemenin hem idarenin görevidir.

Mahkemeleri verdikleri kararlarla tartıştırmak hukuk devletinin ilkelerine aykırıdır. Ülkeye de hukuk sistemimize de olumlu bir katkısı yoktur. Alınan kararlar bir kesimi mutlu eder, bir kesimi mutsuz eder. Bu gayet doğal bir şey. Türkiye'de hak arama yolları açıktır. Bu dava sonuçlanmış bir dava da değil. Acele yorum yapmak mahkemeye de haksızlık olur, davaya da bir anlamda gölge düşürür. Her olaydan sonra düzenleme yapmak hukuk devletine uygun düşmez.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, dün FETÖ üyeliğinden hukuksuz şekilde tutuklu olduklarını savunan gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın, "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı" ve "ifade ve basın özgürlüklerinin" ihlal edildiğine 6'ya karşı 11 oyla karar verdi. AYM, Altan'a ayrıca 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine de karar verdi. AYM, 9 ay tutukluluktan sonra tahliye edilen gazeteci Turhan Günay'ın ise "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının" ihlal edildiğine karar verdi. Eski AYM üyesi Alparslan Altan'ın FETÖ üyeliğinden tutukluluğuna ilişkin bireysel başvurusunu ise "açıkça dayanaksız" gerekçesiyle oybirliği ile reddetti.

MAHKEMELER TAHLİYE TALEPLERİNİ REDDETTİ

AYM'nin ihlal kararının ardından Altan ve Alpay'ın avukatı Veysel Ok akşam İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza Mahkemelerine başvurup tahliye talep etti. Ok'un başvurusunu dosya üzerinden görüşen iki mahkeme, tahliye taleplerini reddetti.

AYM KARARI NEYDİ?

AYM ihlal kararlarında, gazetecilere dönük Adalet Bakanlığı'nın "Salt gazetecilik faaliyetinden tutuklu değiller" savunmasını yerinde bulmadı. AYM gazetecilere tutuklamayı "hukuksuz", basın özgürlüğüne ölçüsüz müdahale şeklinde değerlendirdi. OHAL'in basın özgürlüğüne müdahaleyi meşru kılmadığı savunulan AYM kararında, "Olağanüstü hâl döneminde temel hak ve özgürlüklerin kullanımının durdurulmasını ve sınırlandırılmasını düzenleyen Anayasa'nın 15. maddesinin kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yönelik Anayasa'nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen güvencelere aykırı bu müdahaleyi (tutuklama) meşru kılmadığı değerlendirilmiştir" denildi.

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title