Başkan Akkaya'dan Çağrı " Gelin Gölümüzü Kurtaralım"
Vali Tapsız Burdur Gölü ve Burdur Gölü'nün sorunları sadece protokol mensuplarının sorunumu dedi.
Burdur Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörülüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Burdur Gölü, Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı'na Burdurluların ilgisiz kalması Vali Süleyman Tapsız'ı sinirlendirdi. Vali Tapsız Burdur Gölü ve Burdur Gölü'nün sorunları sadece protokol mensuplarının sorunumu dedi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu'ndaki çalıştaya Vali süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, MAKÜ Rektörü Prof. Gökay Yıldız, Emniyet Müdürü Celal Aydoğan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Enver Aydın ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencileri katıldı.
Çalıştayın Açılış konuşmasını yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Gökay Yıldız " Burdur Gölü Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayına ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu etkinliğin Burdur ve Burdur Gölü açısından yararlı olmasını diliyorum." Dedi.
'Burdur Gölü Sorunları ve Çözüm Yolları' konulu sempozyumda konuşmak bir Burdurlu olarak bana acı veriyor diyen Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya "Çünkü; Burdur Gölü denildimi aklıma ailelerin özellikle hafta sonları akın akın kenarında piknik yaptığı, yüzdüğü, vakit geçirdiği günler geliyor, Burdur Gölü denildimi aklıma Karabataklar, Dikkuyruklar, baştankaralar, yeşilbaşlar, filamingolar geliyor, Şimdi yok mu. Var ama ne yazık ki azaldı. Burdur Gölü denildimi aklıma hayat geliyor. " dedi.
Gölün yıllarca kirlendiğini ancak Bütün Burdur olarak bunu sadece izlemekle yetindik diyen Akkaya " Burdur Sulak Alanlar yönetmeliği nedeniyle, dolayısıyla Burdur Gölü nedeniyle çok bedeller ödedi. Özellikle sanayileşmede çok gerilerde kaldık. Peki Gölümüzü koruyabildik mi. Hayır. Göl bize bunu haykırıyor. İmdat diyor. Duyamıyoruz, göremiyoruz. Sanayi atıkları, evsel atıklar direkt olarak göle gitti. Yani elbirliği ile gölümüzü can çekişir hale getirdik maalesef. Oysa Burdur Gölü, Burdur için hayat demek. Ama biz ne yazık ki gölümüzün kıymetini bilemedik." Şeklinde konuştu.
Arıtma Tesisinin tamamlanması ile göle evsel atık gitmediğini kaydeden Akkaya" Gölümüzü kurtarmak için bu yeterli mi? Elbette değil. Gölü besleyen tüm kaynaklar kurudu. Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarına buradan çağrı yapıyorum. Gelin Gölümüzü kurtarmak için elele verelim. Bu Belediye olarak bizi aşan bir durum. Nasıl yaparız ? nasıl ederiz ? İnşallah bu çalıştayda bunlar konuşulur. Güzel fikirler ortaya çıkar ve herkes üzerine düşeni yapar. Artık sadece konuşur olmaktan çıkarız ve işin fiiliyat safhası başlamış olur diye düşünüyorum. Yarın çok geç olmadan gölümüzü kurtarmak için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyorum." Dedi.
Çalıştaya Burdur'un ve Burdurlunun ilgisiz kalmasına anlam veremediğini belirten Burdur Valisi Süleyman Tapsız ise "Bizim için hayati öneme haiz bir konuda bir çalıştay düzenleniyor ve buna sadece sunum yapan çok değerli hocalarımız ve üniversite öğrencileri katılıyor. Protokol mensupları bile gelmiyor. Vali, Belediye Başkanı, Alay Komutanı, Emniyet Müdürü dışında kimseyi Burdur Gölü ve sorunları ilgilendirmiyor. " diyerek katılımın az olmasına sitem etti. Vali Tapsız, Belediye ile birlikte yapılacak Göl park Projesi ile Halkın göl kenarında yürüyüş yapabileceği, piknik yapabileceği alanlar oluşturulacağını ifade etti.
Konuşmalardan sonra Prof. Dr. Tuna Ekim tarafından Anadolu fitocoğrafyası, ve Burdur Gölü çevresi ve Prof. Dr. İbrahim Atalay tarafından Burdur Gölü havzasının coğrafi ve jeomorfolojik özellikleri konulu sunum yapıldı.