Haberler

Başkan'ın Yatırım Maratonu

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iki saat içinde iki tesisin temelini attı, iki kurdele kesti.

Geçtiğimiz hafta sonu Evka 5 Köprülü Kavşağı'nın temelini atan ve köylere otobüs seferi başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırım atağına devam ediyor. Son dönemlerde çevreye yaptığı yatırımlarla dikkat çeken, özellikle Büyükşehir sınırlarına yeni bağlanan, ihtiyaçları çok olan ilçe ve beldeleri yatırımda ön plana alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Özdere ve Doğanbey Arıtması'nın da yapımına başladı. Özdere İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin telemini atan, Özdere'de yürütülen 40 kilometrelik içme suyu şebekesi çalışmalarını denetleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sabah 10.00'da başladığı programını Gümlüdür'de hizmete giren İtfaiye ve İZSU işletme binalarının açılışı ile sürdürdü. 11.00'da Doğanbey'e geçen Başkan Kocaoğlu, burada da Doğanbey İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temelini attı. 5 yatırımın tutarı ise yaklaşık 23 milyon lira.

Doğanbey İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temel atma törenine İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Erdal Aksünger, Musa Çam, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, meclis üyeleri, belediye bürokratları ve vatandaşlar katıldı.

Menderes ilçesinin Özdere ve Gümüldür mahalleleri ile Seferihisar'ın Doğanbey – Ürkmez- Payamlı mahallelerine hizmet edecek iki arıtma tesisinin 125 bin kişilik kapasitesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği en büyük atıksu arıtma tesislerinden biri olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 7.5 yıl içerisinde bu bölgede yazlık yolları ile arazi yollarının asfaltlandığını, kanal – içme suyu yatırımları yapıldığını ve tüm bu yatırımların hızla devam ettiğini söyledi. Seferihisar bölgesindeki en büyük yatırımlardan birinin de jeotermal olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, "20 sene önce açılan kuyular kapatılmış, kaderine terk edilmiş ve bu süreçte ekonomik ömrünü tamamlamış bir şekilde bu işi devraldık. İl Özel İdaresi ile birlikte ortak şirket kurarak çalışmalara başladık. Şuanda hem otellere, hem turistik bölgelere, termal havuzlara verecek suyumuz var ve bunun planlama çalışmalarını yapıyoruz. Hepsinden önemlisi de yaptığımız hesaplara göre iki bin dönem serayı ısıtacak enerjimiz var. Seranın her bir dönümünde bir yurttaşımız istihdam ediliyor. 100 dönüm sera yaptık. 100 vatandaşımız iş olanağına kavuşuyor. Seranın en önemli kaynağı en ucuzu olan jeotermaldir. Serayı ucuz bedelle ısıtmak veya soğutmaktır. Biz bu bölgedeki termal kaynakları bu noktaya getirdik. Bundan sonra müteşebbislere ve çiftçiye görev düşüyor. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İl Özel İdaresi ile birlikte sizlere her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, "Çevre yatırımında bir numarayız"

Doğanbey –Ürkmez arıtmasının yerinin zor temin edilmesi, Gümüldür arıtmasının da yeri konusunda hukuki süreçler yaşanması nedeniyle geciktiğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, Doğanbey arıtmasının bulunduğu yerdeki mülkünü bir bölümüne arıtma yapmak üzere kamulaştırılmasına izin veren Dr. Zeynep Başkaya'ya da teşekkür etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre yatırımları konusunda Türkiye'de açık ara bir numarala olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, Yeni Foça arıtmasının ve birkaç küçük arıtmanın daha yapılması ile İzmir'in yüzde 99'unda arıtma olmayan ve 24 saat suyu akmayan, kanalizasyonsuz yerleşim yeri kalmayacağını ifade etti. 81 il içerisinde ileri biyolojik yöntemlerle arıtılan evsel atıkların toplamının yüzde 38'ini İzmir'in arıttığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Doğanbey ve Özdere arıtmasıyla bu oran yüzde 40'ın üzerine çıkacaktır. İnsanın sağlıklı yaşaması için kaynak yaratan, insan sağlığına önem veren bir anlayışın ürünü olarak bu yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Biz inandığımız görevi yapıyoruz. Öncelik sıralamasında insanı ve insanın yaşayacağı çevreyi öne alıyoruz. Hedefimiz İzmir Körfezi'nde yüzebilmektir. Böylelikle çevre konusunda İzmir büyük bir imza atacak ve dünyaya kendini tanıtacaktır" dedi. Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; "İlçe belediye başkanlarımız ile uyum içinde yerleşimlerimizin her türlü problemini çözmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hepsini yapacak irademiz var. Bozulan yolların yenilenmesi konusunda üç- dört aylık sıkıntılı bir dönem yaşadık. Önümüzdeki birkaç ay içinde ekipleri güçlendirerek, hem yolları düzenleyeceğiz hem de su patlaklarını konusunda yaşanan sıkıntıyı gidereceğiz. Gümüldür'de hizmete aldığımız İtfaiye ve İZSU binaları örnek olacak. Amacımız diğer ilçelerimizde de bir tip projeyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm birimlerini bir çatı altında toplayarak, hizmet kalitesini arttırmak.

Soyer, "Büyükşehir fırtına gibi esiyor"

Bölgenin ve doğanın korunması için Seferihisar'da kurulan Doğanbey arıtmasın büyük bir adım olduğunu söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Başkan Kocaoğlu'na hem arıtma yatırımı için hem de köylere tahsis ettiği otobüsler için teşekkür etti. Köylerdeki ulaşım sorununun utanç verici olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi'nin bu tabloyu değiştirdiğini ifade eden Soyer, "Bu hayati sorunu çözdünüz. Öyle gözüküyor ki İzmir Büyükşehir Belediyesi fırtına gibi esecek. Bölgemizin hayatını kolaylaştıracak. On yıllardır bölge atıkları toprağa karışıyor, derelere akıyordu. Zehir saçıyordu. 1,5 yıl önce Seferihisar merkeze 50 bin kişilik arıtmanın açılışını yapmıştık. Orkinos mücadelesinde verdiğimiz şirket yetkilileri körfeze attığınız pisliği bakın dediler. Biz de arıtmanın faaliyete geçtiğini söyledik. Yüzlerinin ne hale geldiğini unutmayacağım" diye konuştu. Soyer, şöyle devam etti; "Türkiye tuhaflıklar ülkesi. Orkinos çiftliklerine ÇED olumlu raporu veren Çevre Bakanlığı bir de Çevre Bakanlığı gibi çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı siyasetin sığ sularına girmeden parayı toprağa gömmekten çekinmemiştir. Seferihisar arıtmasından sonra plajlarımıza üç mavi bayrak aldık. Doğanbey arıtmasından sonra da Doğanbey plajlarına mavi bayrak alacağız. Siz temiz bir İzmir yaratıyorsunuz. Biz de bunu koruyup, sürdüreceğiz. Kimsenin kirletmesine izin vermeyeceğiz". Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün ise yerel yöneticiler olarak İzmirliler'in yaşamını kolaylaştırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Büyük çevre yatırımı

2008 yılından bu yana devreye aldığı 9 yeni arıtma tesisiyle birlikte işlettiği atıksu arıtma tesislerinin sayısını 22'ye çıkaran ve İzmirliler'e daha yaşanılabilir bir çevre sunan Büyükşehir Belediyesi, Doğanbey- Ürkmez ve Özdere arıtma tesislerinin devreye alınmasıyla birlikte, 5 büyük turistik yerleşimde birden atık su sorunu tarih olacak. Önümüzdeki yaz dönemi içinde tamamlanması planlanan bu iki önemli tesisin hizmete girmesi, İzmir'in turizm cenneti sahillerinin korunması adına çok önemli bir adım olacak.

Doğanbey-Ürkmez İleri Biyolojik Arıtma Tesisi

Seferihisar'a bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı mahallelerinin evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek tesis, proje bedeli dahil 9 milyon 321 bin liralık yatırımla gerçekleştirilecek. Haziran ayı sonunda yapımına başlanan tesis, 2012 yılı yaz sezonunda devreye girecek. Tesis; 125 bin kişiye hitap edecek ve günlük 25 bin metreküp atık suyu arıtacak kapasitede olacak.

Doğanbey (Ürkmez) Atıksu Arıtma Tesisi, Doğanbey-Payamlı-Ürkmez yerleşimlerinin yaz ve kış nüfusu dikkate alınarak birbirine paralel iki hattan oluşacak. Azot ve fosfor giderimi yapılacak tesiste koku giderim üniteleri de yer alacak. Tesise gelen ham atıksu, çeşitli ızgaralardan geçerek sonrasında havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görecek. Ardından içerdiği fosfor arıtılacak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamur ünitesinde arıtma işlemi yapıldıktan sonra çöktürme işlemi uygulanacak ve ultraviyole ile dezenfekte edilerek doğaya verilecek.

Özdere İleri Biyolojik Arıtma Tesisi

Özdere'nin Kesre mevkiinde inşa edilen tesisin yapımına bu yılın Mart ayında başlandı. 2012 yaz sezonunda tamamlanacak tesis 125 bin kişinin evsel atığını arıtacak ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinde ayrıca koku giderim sistemi de yer alacak. Tesisin hizmete girmesi ile foseptiklerle toplanarak alıcı ortama verilen evsel atıklar biyolojik arıtmadan geçirilmiş olacak. Tesis için İZSU, projede dahil olmak üzere 9 milyon liralık yatırım yapıyor.

Gümüldür'e yeni itfaiye ve İZSU binası

Büyükşehir Belediyesi, Özdere, Payamlı, Doğanbey ve Gümüldür bölgelerinin ihtiyacını karşılamak üzere Gümüldür Yaren Tepe Mevkii'nde 730 bin liralık yatırımla 2011 yılının Mart ayında yeni itfaiye binasını hizmete aldı. 2010 yılının Ağustos ayında hizmete giren İZSU Gümüldür hizmet binaları ise 561 bin liralık yatırımla Gümüldür, Özdere, Ürkmez, Doğanbey, Payamlı gibi yerleşimlerin içme suyu şebekesine ait dağıtım, bakım ve onarım gibi işleri ile abonelik hizmetlerini yerine getirmek için inşa edildi. İZSU Genel Müdürlüğü, Özdere'de 40 kilometre uzunluğunda 3 milyon liralık yatırımla içme suyu şebekesi ve iletim hattı çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title