Haberler

Başkan Öz, Kartal'a Yatırım Yapan İnşaat Firmalarıyla Buluştu

Abone Ol

Kartal Belediye Başkanı Op.Dr.Altınok Öz, Kartal'da yatırım yapan inşaat firmalarının yetkilileri ile Kartal'da buluştu."İstanbul'un Yeni Yıldızı."

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal'da yatırım yapan inşaat firmalarının yetkilileri ile Kartal'da buluştu.

" İstanbul'un Yeni Yıldızı: Kartal" sloganıyla yola çıkılan basın toplantısı Kartal Villa Garden'da gerçekleşti. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'ün de katıldığı basın toplantısına DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İbrahim Dumanya Holding&DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, EgeYapı Group Yönetim kurulu Başkanı H.İnanç Kabadayı, Fer Yapı Yönetim Kurulu üyesi Ramadan Kumova, İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes de eşlik etti.

Yapılan basın toplantısında Kartal'da gerçekleştirilen kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm ve deprem dönüşüm projeleriyle Anadolu yakasının cazibe merkezi haline gelen Kartal'ın yatırımcıya sunduğu avantajlar ve ilçenin vizyonu konuşuldu. Kartal'ın önümüzdeki dönem içinde gelişen, sosyal ve kültürel açıdan Anadolu yakasının yıldızı olacağını ifade eden inşaat firmaları yetkilileri yapacakları projeler hakkında bilgi verip, Kartal ile ilgili tespitlerini açıkladı. Kartal'ın dönüşüm ve yeni yatırımların etkisiyle yenilenen siluetine değinen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, bölge yatırımcılarıyla fikir alışverişinde bulundu.

"KARTAL'DA DÖNÜŞÜMDE TANI KOYUP, TEDAVİ YOLLARINI UYGULUYORUZ"

Kartal'a yatırım yapan inşaat firmalarının yetkilileri ile biraraya gelen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, bu toplantının diğer yatırımcılar için bir davet olduğunu vurguladı. Kartal'a yapılacak olan değişim rüzgarının önünü açan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Asıl mesleğim gereği cerrah olarak hastalığı tespit etmek, tanıyı koymak, tedavi yolları üzerine çalışmak. Kartal Belediye Başkanı olarak da bu yolda yürümeye çalışıyoruz. Kartal 1900'lü yıllarda batı kanadına sıkışmış bir balıkçı köyüydü, bir yerleşim yoktu 1949'a kadar. 1949 yılında İstanbul'a yakınlığı nedeniyle sanayi bölgesi ilan edildi. Eczacıbaşı, Mutlu Akü, Tekel gibi büyük yatırımlar burada yapıldı. Ama çalışanları unuttular. Çalışanlarda belediyenin ve hazinenin alanlarına yerleştiler ve bunun sonucunda çarpık kentleşmeye neden oldu. 1970'li yıllarda 2. dalgalanma oldu. Memleket bazlı yerleşmeler. 1980'lerde ise 3. dalgalanma gerçekleşti, toplu konutlar ve sonrasında Kartal'da bir nüfus yoğunluğu yaşandı. Günümüze doğru geldiğinde ise 1992 yılında Kartal'ın planı tekrar değişiyor. Kartal sanayi kenti olmaktan çıkarılıyor. Turizm, sanayi, ticaret ve konut halini alıyor. 1992 den 2000'li yıllara kadar sanayi buradan taşınma noktasına geliyor. Önümüzde üç bölge var. Bunlardan biri 1949'lu yıllarda başlayan çarpık kentleşmenin ve çarpık yapılaşmanın sorunu olarak mülkiyet sorunu ortaya çıktı. Önce mülkiyet sorunu çözeceksiniz, sonra yapılaşmasına izin vereceksiniz. Biz buna "yerinde dönüşüm" dedik. İnsanları yerinden etmeden kent kültürü vererek, sosyolojik değişim vererek yerinde dönüşümü oluşturduk. 1980'li yıllarda başlayan yapılaşma. Bunun sonucunda yerel devletlerin üzerinde durmadığı, konsorsiyumun tam yapılmadığıydı. Binaların dönüşümü gerekliydi. Binalar uygun değildi. Buna da "deprem dönüşüm" dedik. Bunu da seçim bildirgesine koyduk. 2009 yılında da dönüşümün önünü açabilmek için "bu binalardan harç alınmasın" dedik. Kartal Belediyesi olarak mecliste bir karar aldık. Deprem dönüşüm nedeniyle evini terk edeceklere 500 TL kira yardımı yapılsın dedik. Sayıştay, "Sizin göreviniz bu değil" diyerek bize bunu geri yolladı. Tekrar yolladık, yine kabul edilmedi. Van Erciş depremi oldu ve nihayet akılları başlarına geldi. Bizim önerimiz 6306 sayılı yasaya girdi. Sanayinin olduğu, boşaltılan alanlarda da bir dönüşüm olması gerektiğiydi. Ona da Zaha Habib projesi denildi. DAP ve Ali Ağaoğlu'nun Emlak GYO ile yaptığı. Bu sürüncemede olan projenin başlamasına neden oldu. Neden sürüncemede? Nasıl planlanacağına karar verilemedi. Düzgün bir anlaşma sağlanamadığı için planlar yok. Arkadaşlar çalışıyor. Sanırım önümüzdeki aylarda plan çalışması ortaya koyacak. Kente değer kazanan bir yapı olacak" dedi.

Kartal'ın yükselen bir değer olduğunu belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Kartal olması gereken değerin daha yüzde 30'udur. Mevcut imar hakları kullanıldığı taktirde Kartal on yıl sonra 1 milyon 200 bin kişinin olduğu Anadolu yakasının merkezi olacaktır. 1 milyon 200 bin kişinin Kartal'da yaşadığı düşünüldüğünde burada yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Park alanı gerekir. 4.5 yılda 144 bin m2 olan parkı 250 bine çıkardık. Orman Bakanlığında Aydos Ormanını kiraladık. Oranın bitki dokusunu ortaya koyduk, onun örtüsünü korumaya çalıştık. Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız çim kayağı, piknik, bisiklet için Aydos Ormanı'nı kullanabilir hale gelecek. Kartal'ın 8 km sahili var. Kartal zamanında 5 plajı barındıran bir yerdi. Ali kardeşin denize girdiği yerler bugün yanlış planlamayla kaybedildi. Sahiller dolduruldu. Dragos-Kartal sahiline kazıklı yol yaparak, kumları yok edilmeyerek bunlar yapılabilirdi. Bu işler bunlardan vazgeçilmeyerek yapılabilirdi. Bundan mahrum olduk. 5 tane plajımız vardı. Şimdi insanları plaja sokamıyoruz. Eskiden Kartal'a bağlı olan adadan bir alan ve kampı kiraladık. Kartal halkı plaja giriyor. Otel bölümünü de aldık, artık kalabilecekler. Kartal'ın bir özelliği daha vardır. Kartal'da rüzgar Dragos'un doğu yamacını sıyırır, denize döner, Sabiha Gökçen'e doğru eser. Onun için yapılaşma olurken Kartal'daki rüzgarı kesmeyecek bir şekilde yapılaşmayı sağlamamız gerekiyor. Hava akımını 5 log altına düşürmemek gerekir. Kartal'da İstanbul Su sporları da yapılıyor, bu ilan edildi. Tekelle ilgili endişelerimiz var. Tekelin boşaltıldığı bölüme üniversite kurulur, geri kalan yerlerde ise Kartal'ın yeşili korunur. Neyzen Tevfik'i filozof olarak öne çıkardık. Kartallı Kazı meydanını oluşturduk. Kartallı Kazım tablosunu başkanımıza sunduk. Adnan Kahveciyi anıyoruz. İnsani değerlerimiz bu. Kartal'da Soğanlık bölgesi var. 1676'li yıllarda adını lale soğanlarından alan, Çalık Ahmet tarafından kurulan Soğanlık, Osmanlı saraylarının bahçelerini süsleyen lalelerin doğal yetişme alanıydı. Laleler saraya buradan gitti ve oradan da Hollanda'ya gitti. Dünya Hollanda lalesi diye tanıdı. Ama o lalelerin çıkışı Kartal Soğanlıktır. Büyükşehir'in lale ile ilgili çalışmalarını da destekliyoruz. İstanbul'un balkonu olarak nitelendirdiğimiz Ayazma Yakacık bölgesi şehir merkezi ile arasında 4-5 derece fark olan bir mesire yeri, çeşmeleri bulunuyor" şeklinde konuştu.

"KARTAL'I ULUSLARARASI BİR ARENADA TANITIYORUZ"

Kartal'da yapılan çalışmaların uluslararası bir boyuta taşındığına da değinen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Biz Kartal'da değerlerimizi korumaya çalışıyoruz. Dragos'ta kazı yaptık. 4.yüzyıla ait kalıntılar ortaya çıktı. Arkeojik parkı sanatseverlere buluşturacağız.Biz geldiğimizde Kartal tarihi kentler birliğine üye değildi. Şimdi onlarla proje ortaklığı yapıyoruz. Onların deneyimlerinden yararlanıyoruz. 4 yıldır kazı çalışması yapıyoruz ilk belediye olarak. Kazı yapılan bölge bir ticaret yeri değil, Bryas Sarayı. Bir hamam ve kilise olduğuna göre burası bir saraydı. Her yıl heykel sempozyumu yapıyoruz. 10 uluslararası heykeltıraş içlerinde bir tane de Türkiye'den olmak üzere Kartal'a geliyor. Bir ay boyunca burada kalıyor ve eserlerini Kartal'a bırakıyor. Eser başına 3 bin euro ödüyoruz. Kartal'ı uluslararası camiaya tanıtmak zorundayız. 4.5 yıldır bunu başarıyla yaptığımızı düşünüyoruz. Yurt dışından da olumlu tepkiler alıyoruz. Bunu belediyemizin internet sitesindeki yurt dışı tıklanma oranlarımızdan da görüyoruz" dedi.

KARTAL'A BARCELONA MODELİ

Kartal Meydanı'na Barcelona modeli bir proje uygulayacaklarını da müjdeleyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "12 yıl boyunca Zekeriyaköy'de oturdum. Cumartesi-Pazar günleri Maslak trafiğini çok iyi biliyorum. Ama Kartal'ın sosyolojik olarak dönüşen, yaşayan bir kent olmasını istiyorum. Plan ve projelerimiz bu. Kartal'ın kot farkı var. Karşısında adalar var. Karşı sahili görebiliyorsunuz. Boğaz manzarası gibi bir manzaraya sahip. Kartal 2 ana merkezli bir ilçe olacak. Kartal'ın sahilinde Barcelona'dan esinlendiğimiz bir projeyi uygulayacağız. Bu proje yerinde dönüşerek Barcelona meydanı gibi etkinlik alanını da içinde barındıran bir alan olacak. Ayrıca DAP'ın yaptığı yerde de bir merkez olacak. 15 dakika yürüme mesafesiyle buraya da ulaşmanız mümkün olacak. 2 merkezli bir Kartal bizi bekliyor. Kadir bey'in beğendiği onay verdiği bir proje.Bekleme aşamasındayız" diye konuştu.

HALKIN İSTEĞİ İLE PLANLAR YAPILIYOR

Kartal'ın meydanlarıyla yaşanan bir kent olduğunu vurgulayan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Kartal meydanlarıyla anılır dedik. Uğur Mumcu'da geliştirdiğimiz bir proje vardı. Bir arkadaşımız ihaleye girecekti. Ona almayın dedik. Büyükşehir'in de bizden istediği bir bölge vardı. O bölgeyi onlara verdik. ve burayı aldık. Hürriyet Mahallesi site dönüşümü yapmak üzere, Çevre Bakanlığı'nda bu proje duruyor. Asıl paylaşmak istediğim bir şey daha var. Hürriyet ve Cumhuriyet Mahallelerinde çarpık yapılaşma var. Girişi olmayan, ulaşımı olmayan 20 bin m2'lik bir plan var. Mahalleli ile yaptığımız ilk toplantıda kuzey-güney aksı olan, yeşili olan, kendi içinde olan bir yer istediler. Arkadaşlar bunun üzerinde çalışıyor. O bölgenin halkı ile yakında paylaşacağız. Halkın katılımı ve halkın isteği ile bu çalışmalar yapıldı" dedi.

"DÖNÜŞÜMÜN EN TEMEL İLKESİ EMEK VE GÜVEN'DİR"

Kartal'da yapılan dönüşümlerde en temel ilkenin emek ve güven olduğunu belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Biz bu planları, bu seçimi "kentsel dönüşüme hayır" diyerek kazandık. Bu halkın direncini görmemezlikten gelemezdik. Dönüşüme önce halk "hayır" dedi. Sonrasında ise, hayır derken şimdi ise "Ne zaman dönüşeceğiz?" diye bizi sıkıştırıyorlar. Oradakilerin haklarını koruyan toplantılar yaptık. Birleşin dedik. Birleşirlerse ne olacağını, birleşmezlerse ne olacağını anlattık. ve sonrasında ne istiyorsanız onu siz yapın dedik. Siz planları yapın, teknik olarak biz yapalım dedik. 168 hak sahibi vardı. 167 hak sahibi kabul etti. Bir tanesi kabul etmedi. Yaptığımız son toplantıda ise o bir kişi de çıkıp "Bende kabul ediyorum" dedi. Eğer halka güven verirsen halkımız da gereğini yapacaktır. Yatırımcının önünü açarsanız sorun olmayacağını gördük. Dönüşümün en temeli emek ve güvendir. Bu iki kelimeye kitleleleri inandırmanız lazım. Kartal dönüşümde hızla ilerliyor. Biz slogan olarak "Kartal'ı seviyorum" diyoruz. Kökümüz ne olursa olsun Kartal'ı seviyoruz. Kentini seven bir insan toplumu yaratırsak, Kartal'ın sorunlarını konuşan bir toplum oluşturursak "Kartal için ne yapabiliriz?"i ortak olarak bulabiliriz. 4.5 yıldır Kartal'da toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılardan oluşturduğumuz bir kitap hazırladık. Halkın ve yerel yönetimlerin ne dediğini ortaya koyan, sosyologlar, şehir planlamacılar, yaptırımcılar için bir ışık tutacağına ve yol göstereceğine inanıyorum. Matbaa aşamasındayız. Bundan sonrada nasıl dönüşülür, dönüşümün önündeki engeller diye bir kitap hazırlayabiliriz Yerel yönetim yatırımın önünü ve halkın önünü açarsa, gözü oradaki arsada değilse, işler yürür. Biz o güveni halka verdik, o yolda yürüyoruz. Parti gözetmeksizin, yatırımcı gözetmeksizin iş yapanın önünü açmak bizim görevimiz. Kartal Belediyesi olarak ilk defa biz Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü birimini kurduk. Siteler bizden bir şey istemeden biz müdürlük olarak her site nasıl dönüşür onun çalışmalarını yaptık. Onun için Kartal alt yapısı en iyi olan, halkı hazır bir konumda. Kartal'ın yolu açık" diye konuştu.

KARTAL'DA ELEKTRONİK BELEDİYE YÖNETİMİ İŞLEYECEK

Kartal'da yapılan yeni hizmet binasının da yakında hizmete gireceğini söyleyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Kartal'a yapılacak yatırımın Kartal'a ne kadar ekonomi yaratacağını bilemem. Ama yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin yaşayacağı bir yer olacak diye düşünüyorum. Projeler neyi karşılayacak onu bilemem. Biz belediye olarak başka şeyler yapıyoruz. Kentin yönetimi doğru olabilmeli. Belediyeye uğramadan insanlar imara başvurabilmeli. E-belediye yoluyla bunlar yapılabilir. Biz 4 yıldır bununla ilgili çalışıyoruz. O yazılımı biz kendimiz yaptık. Yeni çevreci akıllı binamız da bunun hizmetini vereceğiz. Sahada çalışanlar ellerindeki tabletle işlem görecek. Bunlar pos makinesi görevini görecek. Biz devrim yaratacağız. İnşallah 2 ay içinde bunu yapacağız. Hangi dosya nerede demeyeceğiz. Elektronik belediye yönetimini oturtmak zorundayız" dedi.

ÇALIŞANLARIMIZ ISI İZOLASYON EĞİTİMİ ALIYOR

Belediye çalışanlarının eğitimlerinin desteklendiğini de belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Belediye olarak İZODER ile çalışıyoruz. Belediye çalışanları ısı izolasyon eğitimi alıyor. İnşaat yapan firmalara da uyarı yapıyoruz. Bu konuda eğitimli kişilerle çalışın diye. Bu konuda inşaatta hassas olacağız. Sessiz bir bina yapacağız. Bir müze şeklinde olacak. Yatırımcı için gerekli ısıyı korumamız lazım" diye konuştu.

ZİYA YILMAZ: "KARTAL'A YENİ KONUTLARLA GELİŞECEK"

Kartal'da dünya ölçeğinde projeler üretildiğini anlatan Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, ilçede önümüzdeki dönem gerçekleşecek yatırımlara değindi. Yılmaz, "Kartal'ın Anadolu Yakası'nın merkezi haline getirilmesi vizyonuyla planlanan, Kentsel Dönüşüm Projesi, nitelikli konut siteleri, hizmet ve kültür alanları, opera binası, marinası, Adliye Sarayı, oteller ve sosyal alanlarıyla bölgeye önemli bir nüfus sirkülasyonu kazandıracak" dedi. Yılmaz, Kartal'a önümüzdeki dönem 30 ila 40 bin bin civarında konut yapılacağının ve yaklaşık 150 bin nüfusun geleceğinin öngörüldüğünü dile getirdi.

ALİ DUMANKAYA: "KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BÖLGENİN DEĞERİ ARTTI"

Kartal'da doğup büyüdüğü için bu ilçenin kendisi için özel bir anlamı olduğunu anlatan İbrahim Dumankaya Holding DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, projelerini de genelde bu bölgede gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Özellikle kentsel dönüşüm projesiyle bölgenin daha da değerlendiğini hatırlatan Dumankaya, önümüzdeki dönemde yeni projeler için yine Kartal'a öncelik vereceklerini söyledi.

KABADAYI: "KATMA DEĞERİ HER GEÇEN GÜN ARTACAK"

Yaptığı konuşmada Kartal'ın, İstanbul'un yenilenen siluetinde parlayan bir yıldız olduğunu söyleyen EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, "Kentsel dönüşüm çalışmaları, ticaret alanlarının yoğunluğu ve kolay ulaşılabilir konumu ile dikkat çeken Kartal'ın, büyüyüp gelişerek hem ikamet eden halkına hem de ekonomiye olan katma değerinin her geçen gün artacak" dedi.

KUMOVA: "FİYATLAR HENÜZ KARTAL'IN HAK ETTİĞİ ORANLARDA DEĞİL"

Kartal'da kentsel dönüşüm ile birlikte bölgeye ciddi bir yatırımın geleceğini söyleyen FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, gelişimin çevre ilçeleri de hareketlendireceğini belirtti. Bölgede fiyatların ise henüz hak ettiği oranlarda olmadığına değinen Kumova şöyle devam etti: "Doğusunda Anadolu Yakası'nın sanayi ve üretim merkezi, batısında sürekli gelişen bir hayatın olduğu ve dünyanın en büyük adalet saraylarından birine ev sahipliği yapan Kartal, önemli merkezlerden biri olmaya aday."

TURGAY TANES: "ADIYLA EŞ BİR ÇİZGİDE İRTİFA KAZANIYOR"

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ise Kartal'ın, Anadolu Yakası'nın en güzel ve değerli lokasyonlarından birinde, günden güne adıyla eş bir çizgide irtifa kazandığını belirtti. İlçenin rahat ulaşım olanaklarının yanı sıra kentsel dönüşüm projeleri ve ticari alanların her geçen gün gelişmesiyle cazibesini artırdığına işaret eden Tanes "Kartal bugüne kadar yapılan ve planlanan yatırımlarla beraber kısa zamanda daha da yükselen bir değer haline gelecektir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yılmaz Kartal Altınok Öz İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title