Haberler

Başkan Recep Altepe: "İpekböceği En Kaliteli Tramvay"

Abone Ol

Türkiye'nin ilk yerli tramvayı 'İpek Böceği'nin dünyaca ünlü tramvay markalarından daha kaliteli olduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "2,5 yılda bu işi yapabildik."

Türkiye'nin ilk yerli tramvayı 'İpek Böceği'nin dünyaca ünlü tramvay markalarından daha kaliteli olduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "2,5 yılda bu işi yapabildik. Biz tramvaylar yapıyoruz, bazıları da eğimi konuşuyor. İsviçre'de tramvay dağa çıkıyor. Biz de 'burada olur mu olmaz mı' diye konuşuyoruz" dedi.

Bursalı sanayicilerle Hilton Otel'de bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe,

dünyada artık kentlerin yarıştığını, Türkiye'nin boşa zaman harcayacak vaktinin olmadığını kaydetti. Bursa'nın yeni ürünler ve markalar oluşturması gerektiğinin altını çizen Altepe, "Mühendisliğimizi geliştirmek ve bu konuda atılım yapmak gerek. Genç bir nüfusumuz var. Kendimizi yenilemeliyiz. Bursa artık kendi markalarını üreten bir şehir olmalı. Teknoloji artık gizli değil. Artık dünyada teknoloji var. İnovasyona karşı insanları yönlendirmeliyiz. Biz belediyeyiz. Raylı sistem aracını alıyoruz. Bir vagona 8 milyon dolar veriyoruz. 4'lü vagon 32 milyon dolara mal oluyor. Bu para niçin Bursa'da kalmasın? Yüzlerce sanayi niye kendine çalışmasın. Biz Türk malı olarak bunu niye dünyaya satmayalım. Bu işlerin bütünü işçiliktir. Kendi sistemlerimizi kuralım. Kadrolarımızı güçlendirelim" diye konuştu.

"BURSA'NIN TRAMVAYI ALMAN'DAN DAHA GÜZEL"

Tramvay ürettiklerini ve sırada metro vagon olduğunu kaydeden Altepe, "Seçim döneminde söyledik ve bu konuda çalışmalara başladık. Şimdi metro vagonu lazım. Zaten hepsi aynı şeyler. Alman'ın bizden fazlalığı yok. Biz onlardan birçok yönden iyiyiz. Avrupa'da 22 bin firma var. Biz de 22 bin makine üzerine firma var. İpek Böceği eylül ayında da Berlin'e gidecek. Yapılan tramvay diğerlerinden daha kaliteli. Bizde işçilik daha ucuz. Alman'ın sacı dalga dalga bizimkisi ise tertemiz. Daha iyi malzeme" şeklinde konuştu.

ALTEPE'DEN EĞİM YORUMU

Türkiye'nin dünyada tramvay üreten 6. şehir olduğuna dikkat çeken Altepe, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin eğim eleştirilerine de cevap verdi. Altepe, şöyle devam etti:

"Artık dışarıdan yerli araç yaptırmamak istiyoruz. Biz bu işleri burada yapmak istiyoruz. Bir kısım parçalar dünya çapında onay olmadığı için yerli olmuyor. Yüzde 50 civarında yerli bu tramvay. Sonuçta bir yola giriliyor. Belli bir hedefe ulaşılıyor. 2,5 yılda bunu yapabildik. Demek ki bunları yapabiliyoruz. Biz tramvaylar yapıyoruz, bazıları da eğimi konuşuyor. İsviçre'de tramvay dağa çıkıyor. 100 yıl önce bunu başarmış. 3 bin 400 metrelik İsviçre'nin dağlarında bu tramvaylar çıkıyor. Biz de 'burada olur mu olmaz mı' diye konuşuyoruz."

HÜSEYİN DURMAZ: "FİRMALAR STRATEJİ OLUŞTURMALI"

Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, makine sektöründe önemli atılımlar olduğunu söyledi. Durmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 hedefine önem vermek gerektiğini söyleyerek,

"Sektör ilk 6 ayda 7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Biz yakın zamanda yılda 3 milyar dolar ihracat yapıyorduk. Bu sektörde ekmek ve hareket var. Başbakanımızı örnek almalıyız.

Hedeflerini koymalıyız. Yıllardır ülkelere notlar veren kredi derecelendiren büyük gördüğümüz firmaların hepsi battı. Bütün dünyaların düzenini bozdular. Türkiye Cumhuriyeti bu işi en az zararla atlattılar. Amma velakin stratejik hedeflerimizi koymalıyız. Öyle bir günlere geldik ki bunu unutmamalıyız. Otomotive göre hedeflerimizi ve çalışmalarımızı daha fazla yapmalıyız" diye konuştu.

"HER FİRMA 2023 HEDEFİNİ KOYMALI"

Pazarlamaya ve üretim konusunda firmalara önemli işler düştüğünü ifade eden Durmaz, "Firmalarımızdaki satıcılar yaptıkları işi doğru yaptıklarına inanıyorlar. Ben inanmıyorum. Endonezya'ya gidiyorlar iş yapmak için. Kazakistan'ın yer altı zenginlikleri ülkenin gelişimini öyle tetikliyor ki, bunu görmeliyiz. Endonezya'da doğal kaynaklar yok. Fakirlik çok. Hangi malı nasıl satacağız? Endonezya'daki büyüme hızı Kazakistan ile karşılaştırırsak olmaz. Kazakistan'da müthiş bir ivme var. Endonezya'ya harcayacağımız eforumuzu Kazakistan'a harcayalım. Pazarlamacı cin gibi olacak. Bütünü görmeliyiz. Biz makine imalatçıları olarak farklılık oluşturalım. Firmalar hedeflerini koymalı. Bugün akademik yayınlar o kadar çok ki 2050'lileri görmek mümkün" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE İHRAÇ EDİLEN MAKİNENİN KİLOSU 5 DOLAR

Türkiye'de ihraç edilen makinenin kilogramının 5 dolar olduğuna dikkat çeken Durmaz, Almanya'da ise bu fiyatın 100 avro olduğunu dile getirdi. Artık Türkiye'nin bu işin hamallığını yapmaması gerektiğini söyleyen Durmazlar, "İhraç ettiğimiz makinenin kilosu 5 dolar. Almanya'da bizden daha fazla. Hammallık yapmadan kabzımanlık olur mu? Olmaz. Hamallığı yapıyoruz. Ama kabzımanlığa geçmek için süreyi kısaltmanın yollarını arayalım. Bu yöntemleri kullanmalıyız. En önemli markalaşma. Türkiye'nin Nike ve Adidas'ı var mı? Yok. Tasarım aşamasında da mühendisleri ikaz etmeliyiz. Avrupa'nın tamamında 22 bin makine imalatçısı var. Türkiye'de de bu sayı 22 bin. Kümeleme dedikleri o çalışmayı esnafa zor gelse de ortaklıkları düşünmek zorundayız" açıklamalarında bulundu.

"HER SENE YÜZDE 15 BÜYÜRSEK 2023 HEDEFİNE ULAŞIRIZ"

Türkiye'nin 2023 hedefinin 545 milyar doların üzerinde olduğuna dikkat çeken Durmaz, "Makine imalatçıları olarak 100 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz. Biz 2012 yılının ilk 6 ayında yüzde 18 büyüme gerçekleştirdik. Her sene yüzde 15 büyürsek bu rakama ulaşırız. Avrupa'da iktidarsızlık var. Batan ülkeler var. Bizim makine imalatımız yüzde 18 büyümüş. Fark oluşturmalıyız. Ürünün kalitesine, pazarlamasına ve markaya dikkat etmeliyiz. Biz bu işi başarabiliriz" dedi.

(YS)

06.07.2012 10: 59: 05

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Durmaz Recep Altepe İsviçre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title