Haberler

Başkentte Dünya Gençliği ile Bayram Kutlaması

Abone Ol

19 MAYIS Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda coşkuyla kutlandı.

19 MAYIS Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda coşkuyla kutlandı. Cumhurbaşkanı Gül'ün şeref tribünündeki yerini almasının ardından İstiklal Marşı, Bando Okulları Komutanlığı ve Ankara Güzel Sanatlar Spor Lisesi karma korosunun yanısıra opera sanatçısı Hakan Aysev'in de eşliğinde söylendi.

Törene, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile bazı bakanlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile eşi Nurdan Koşaner ve kuvvet komutanları, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Başkentte bulunan yabancı ülkelerin büyükelçi ve askeri ateşeleri katıldı. Polis Koleji öğrencileri yanlarında birer çam fidanıyla sahaya geldi. Öğrencilerin geçit töreniyle sahada yerlerini almalarının ardından, gösteriler başladı. Gösteriler sırasında maraton tribününde "Yüksel Türkiye" ile "Ankara 2011" yazılı fonlar oluşturuldu.

ÇUBUKÇU: ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIĞIMIZI İLK ADIMA BORÇLUYUZ

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, törende bir konuşma yaptı. Çubukçu, Büyük Önder Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasının tarihte önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, bu tarihten sonra Türkiye'nin geleceğe doğru attığı tüm adımların, bu ilk adımın izinde gerçekleştiğini bildirdi. Kurtuluş Savaşı Destanı'nın tüm mazlum ulusları derinden etkilediğini, onlara ilham kaynağı olduğunu belirten Çubukçu, "Özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı, cumhuriyetimizi, demokrasiyi bu ilk adıma borçluyuz" dedi. Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu amaçla yaptığı devrimler; hukukta, edebiyatta, bilimde, kültürde, sporda ve sanatta büyük değişim sağlayarak uygar uluslar topluluğunun saygın bir üyesi olmamızı sağlamıştır. Ulusal egemenliğin ve toplumsal barışın ne kadar önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığı bu günlerde bize düşen Atatürk ve onun kuşağının yaktığı meşaleyi daha ileriye taşımaktır. Bu güzel ülkeyi canı pahasına savunan atalarımıza olan borcumuzu ancak ülkemiz ve ulusumuz için yılmadan, yorulmadan çalışarak ödeyebiliriz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, 'Çalışmadan, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş uluslar, önce onurlarını, sonra özgürlüklerini, daha sonra da bağımsızlıklarını kaybetmeye mahkumdurlar. '"

Gençlere de seslenen Çubukçu, Atatürk'ün "Sizlerden istediğim benim yüceltilmem değil, düşüncelerimin iyi anlaşılarak özümsenmesidir. Onun için Türkiye Cumhuriyeti'ni gençlere bırakıyorum" diyerek gelecekteki emellerinin gençler tarafından yerine getirileceğine inandığını bildirdi. Çubukçu, gençlerin de Atatürk'ün ulusuna ve gençlerine duyduğu umudu güçlendirerek sürdüreceklerine inandığını dile getirdi.

GENÇLERDEN MESAJLAR

Bakan Çubukçu'nun konuşmasının ardından Yenimahalle Gürçağ Anadolu Lisesi Öğrencisi Tuğçe Doğan ve Ahmet Bayram, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Mustafa Kemal'in Samsun'da yaktığı özgürlük ateşi ile Türk milletinin makus talihini tersine döndürüşünün ve milli egemenlik ilkesi ile bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin başlangıcının 92'nci yıl dönümü olduğu belirtilen konuşmada, 92 yılda çok önemli başarılara imza atıldığını hatırlatıldı. Doğan ve Bayram, ortaklaşa yaptıkları konuşmada şunları söylediler:

"Milli iradenin yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 'Milletin bağrında temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri ona bırakacağım, gözüm arkada kalmayacak' dediği ve 19 Mayıs'ı armağan ettiği biz gençlere büyük görevler düşmektedir. Şimdi daha çok çalışma zamanı. Yolumuz uzun, sorumluluğumuz ağır. Ülkemizdeki değişimi ve gelişimi daha da ileriye götürmenin bilinciyle öncelikli hedefimiz Cumhuriyetimizin 100'ncü kuruluş yıl dönümü olan 2023'te dünyayı etkileyen ve yönlendiren bir Türkiye hedefidir. "

Keçiören Aktepe Lisesi Öğrencisi Halil İbrahim Zorci'nin şiirinin ardından, Güzelkent Anadolu Lisesi'nden Ali Çelen de Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu. Mamak Çağrı Bey Anadolu Lisesi'nden Cem Acer ve Pursaklar Lisesi'nden Kübra Yıldız da Gençliğin Ata'ya cevabını birlikte söyledi. Ardından bayrağa sevdayı dile getiren şiir, Etimesgut Güzelkent Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammed Ali Çelen ile Yenimahalle Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencisi Emine Demirhan tarafından okundu.

BAYRAĞI ENGELLİLER TESLİM ETTİ

Daha sonra Samsun'dan yola çıkan 'Sevgi Bayrağı' ve Selanik'ten getirilen toprak bu yıl ilk kez engelli bir sporcu tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edildi. Bayrak ve toprağı, 800 ve 1500 metrede Avrupa Kros ikincisi, Akdeniz Oyunları üçüncüsü, Dünya Üniversite Oyunları üçüncüsü, Avrupa Gençler ve 23'ncü yaş altı şampiyonu Binnaz Uslu, 100 metre 23 yaş altı Türkiye rekortmeni, 200 metre 23 yaş altı ve büyükler Türkiye rekortmeni İzzet Safer, çekiç atmada Gençler Türkiye rekortmeni ve Dünya Yıldızlar ikincisi Kıvılcım Kaya teslim etti. Bu yıl Başbakanlık Özürlüler İdaresi ve Bağcılar Belediyesinin de desteğiyle engelli bir sporcu olan Ersin Elban'ın da aralarında bulunduğu bayrak ve bir kutu içindeki toprağı, Cumhurbaşkanı Gül öperek teslim aldı.

JANDARMA ASTSUBAY OZLEM KAVADAR'DAN SERTAP SARKILARI

Jandarma Bandosu da Gençlik Marşı ve çeşitli parçalar eşliğinde gösteri sundu. Törene Jandarma Bandosu'nun gösterisi ve bando solisti Astsubay Kıdemli Çavuş Özlem Kavadar'ın 'Rengarenk' ve 'Benim Memleketim' şarkılarını seslendirmesi protokol ve izleyiciler tarafından coşkuyla alkışlandı.

25 ÜLKENİN GENÇLERİDE KATILDI

Türk Hava Kurumu paraşütçülerinin gösterilerinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Bando Okulları Öğrenci Bandosu'nun çaldığı marşlar eşliğinde geçit töreni yapıldı. Geçit törenine Dünya Kültürleri ve Gençlerin Büyük Anadolu Buluşması çerçevesinde 25 ülkeden Türkiye'ye gelen yabancı gençler de katıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün ayakta izlediği geçit töreninde, orman yangınlarıyla mücadele ekipleri, engelli öğrenciler, Seymenler, Trabzon Gençlik Olimpiyatları'nda dereceye giren sporcular, Polis Koleji öğrencileri de yer aldı.

Öğrenciler tarafından çeşitli yörelerden türküler eşliğinde sunulan halk oyunları ile Türkücü Sümer Ezgü'nün seslendirdiği "Anadolu'dan Geldik" parçasının ardından tören sona erdi. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title