Haberler

Başkentte sağlıkta normalleşme sürecinin ayrıntıları belli oldu (1)

Güncelleme:
Abone Ol

Ankara İl Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm, koronavirüsle mücadelede hastanelerdeki normalleşme sürecinedönemine ilişkin, "Artık yarım saat arayla hasta alabileceğiz.

Ankara İl Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm, koronavirüsle mücadelede hastanelerdeki normalleşme sürecinedönemine ilişkin, "Artık yarım saat arayla hasta alabileceğiz. Sadece Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hasta kabulü yapacağız. Bu konu da Başkentlilerin azami gayret göstermesini rica ediyoruz." dedi.

İl Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle il genelinde yürütülen sağlık hizmetleri ve yeni normalleşme döneminde hastanelerde uygulanacak tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gülüm, Çin'in Vuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında Türkiye'de ilk vakanın 11 Mart, Ankara'da ise 13 Mart'ta görüldüğünü belirtti.

Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda yayımlanan Kovid-19 pandemisi normalleşme sürecinde, "Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi"ne göre hastaneden gözden geçirilerek dizayn edildiğini ifade eden Gülüm, 1 Haziran itibarıyla, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hizmet vermeye başladığını söyledi.

Gülüm, birer hafta arayla Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi, 29 Mayıs Devlet Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve bu ayın sonunda Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin hizmete gireceğini bildirdi.

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de önemli bir kısmınının Kovid-19'dan arındırıldığını ifade eden Gülüm, kısa süre içerisinde Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de temiz hastane kapsamında ele alınacağını kaydetti.

"Ankara pandemide makul bir eğri gösterdi"

Ankara İl Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm, salgın sürecinde Ankara'nın büyük bir pik seviyesi yaşanmadığını vurgulayarak, "Ankara, çok ılımlı oldukça makul bir eğri gösterdi. Halen de öyle. Bu bizim hem servis hem de yoğun bakım yataklarımızın daha ekonomik kullanımını diğer hastalara da hizmet verebilecek şekilde fırsat tanıdı. Biz diğer hastalarımızın da pandemi süreci içerisinde tedavilerini yaptık. Onların müdahaleleri yapıldı. 1 Haziran itibarıyla, normalleşme süreci dediğimiz süreç içerisinde yeni normallerimiz de var. Bugüne kadar, Ankaralılar'ın önerilere ve kurallara harfiyen yüksek derecede uyumunu gördük. Bu disiplinin, uyumunun devamını istirham ediyoruz. Pandemi henüz bitmiş değil sadece kontrol altında ve bunun farklı bir sıkıntıya neden olmaması için bu disiplinin devam etmesi lazım." diye konuştu.

Hastanelerde hasta ve çalışan güvenliği yönünden tedbirler aldıklarını ifade eden Gülüm, ortak kullanım alanı ofisler, hasta poliklinik odaları, bekleme salonları, yemekhaneler ve asansörlerin Bakanlık tarafından yayımlanan rehbere göre oluşturulduğunu dile getirdi.

"MHRS haricinde hastaneye giriş yapılmasın"

Gülüm, hastanelerde hasta kabullerinin nasıl yapılacağına ilişkin de şu bilgileri aktardı:

"Artık yarım saat arayla hasta alabileceğiz. Sadece Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hasta kabulü yapacağız. Bu konu da Başkentlilerin azami gayret göstermesini rica ediyoruz. Burada yarım saatteki mantık hastalar arasındaki temizliği sağlamak. Bu hem hastanın hem de sağlık çalışanının güvenliği için önemli. Bunlar için aralıklı oturma düzenleri olacak. Oturma alanları birer ara ile yapılacak. Mümkün mertebe MHRS haricinde hastaneye giriş yapılmasın. Bütün amacımız en kısa sürede hastalarımızın tedavisini olup hastaneden ayrılmalarını sağlamak. Randevu aldıkları saatten 15 dakika önce hastanede bulunmaları yeterli. Bir de mümkün mertebe eğer imkan dahilindeyse refakatçi ile gelmemeleri, refakatçi ile geliniyorsa refakatçinin hastane dışında bekleyip eğer imkan dahilinde ise sadece hastanın kendisi hastane içine girsin."

Gülüm, refakatçi bulunması gereken durumlarda ise sadece bir refakatçi ile hastanın alınacağını eğer bir zorunluluk yoksa hastanın sadece kendisinin polikliniğine girişinin sağlanacağını belirtti.

Hastane girişlerinde kontrollerin nasıl yapılacağına da değinen Gülüm, "Girişte tek bir noktadan alıyoruz. Yine kontrollerini yapıyoruz. Her gelen hastada hangi sebeple hangi şikayet ile gelirse gelsin Kovid-19 sorgusu yapılacak. Her gelen hastamızın Kovid-19 gibi değerlendirmelerini yapacağız. Özellikle bu normalleşme sisteminde sağlıklı bir şekilde yönetebilmemiz için MHRS sistemine harfiyen uyulması zorunlu. Bunun yapılması gerekmektedir." dedi.

"Zekai Tahir Hastanesi kovid hastaları dışında da hizmet verecek"

Ankara Şehir Hastanesine taşındıktan sonra karantina hastanesine dönüştürülen Zekai Tahir Burak Hastanesinin nasıl kullanılacağına ilişkin de Gülüm, hastanenin yoğun bakım yatak sayısına 20 yatak daha eklendiğini, hastanede pandemide kullanılabilecek yüzün üzerinde de tekli karantina odalarının da bulunduğunu ve kovid-19 testi pozitif çıkan hastalara hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.

Zekai Tahir Burak Hastanesi'nin sadece kovid-19'lu hastalar için ayrılmadığını belirten Gülüm, "Girişleri ayrı olmak üzere 1 Haziran itibarıyla kardiyoloji, cildiye ve göz için poliklinikler de açtık. Bu bahsettiğimiz sosyal mesafe kuralını uygulayabilmemiz için bize yeni fiziki alanlar gerekiyordu. Bundan dolayı daha geniş bir alanda orada da aynı sosyal mesafe kuralları uygulanarak hizmet vermeye devam edeceğiz. Kovid-19 hastaları dışında da hizmet veriyoruz." dedi.

"Pandemi bitmiş değil, kontrol altına alındı"

Ankara'da hasta sayılarının ve yoğun bakım oranlarının düşmeye devam ettiğinin altını çizen Gülm, "Türkiye ortalamasına benzer bin yoğunlukta devam ediyor. Çoğu gün iyileşen hasta oranlarımız, hasta olanlardan daha fazla. Bu anlamda bir artı durumu var. Bu pandeminin kontrol altına alındığının bir işareti aslında. Eğri aşağı doğru inmeye başladı. Bu kontrol aşamasındayız. Henüz pandemi olayı bitmiş değil. Yine bu virüs azalmakla birlikte hastalık yapma akciğerde tutma oranları önceki aylara göre azalmakla birlikte yine hasta ediyor. Yine yoğun bakım ihtiyacı hissettiriyor ve yine hayatını kaybeden insanlarımız var." değerlendirmesini yaptı.

Salgın süreci başladığında Sağlık Bakanlığının yayımladığı genelgeyle il içerisinde bulunan üniversite ve özel hastanelerinin de il sağlık müdürlüğünün kontrolüne verildiğini anlatan Gülüm, şöyle devam etti:

"Biz de bu genelge sonrasında şehrimizin güzide üniversitelerinin üst düzey yöneticileri ile bir araya geldik. Pandemi eylem planımızı onlar ile paylaştık. 8 tane nitelikli olmazsa olmaz kesilmeyecek sağlık hizmeti var. Organ nakilleri, kemik iliği transplantasyonu, inme, travmalar, acil cerrahiler, kardiyoloji işlemleri. Bunlar şehirde kesinlikle durmayacak yerlerdi. Üniversitelerimiz ile bu hizmetleri paylaştık. Diyelim ki transplantasyonu Başkent Üniversitesi üstlendi. Biz oraya Kovid-19 hastası göndermedik. Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanelerini temiz tuttuk. Bu hastanelerde Kovid-19 hastası tutmadık. Bu şekilde oradaki sağlık hizmetlerinin devam etmesini sağladık."

Sağlık çalışanlarının ekipman anlamında hiçbir sorun yaşamadıklarının altını çizen Gülüm, bu kapsamda 15 milyon eldiven, 10 milyon maske, 669 bin N95 maske bunlar temin edildiğini, 39 bin cerrahi önlük, 36 bin koruyucu gözlük 35 bin litrede dezenfektan bütün sağlık kuruluşlarına kamu, özel, üniversite ayırımı yapılmadan bütün hastanelere ulaştırıldığını aktardı.

"Ankara'da nüfusun 2 katından fazla test yaptık"

Ankara'daki filyasyon çalışmalarından da bahseden Gülüm, il genelindeki 400 ekiple birlikte 40 bine yakın filyasyon taraması yapıldığını bildirdi.

Filasyonda yüzde 94 seviyesinde bir başarı elde edildiğini ifade eden Gülüm, Ankara'nın diğer illerden farkını şöyle söyleyebiliriz. Ankara'nın nüfusu Türkiye nüfusunun yüzde 6,7'sidir. Bizim öyle gün oldu ki yaptığımız test sayısı Türkiye'nin test sayısının yüzde 18'ine ulaştı. Nüfusumuzun iki buçuk katı daha fazla test yaptık. Bu hem semptomu olanlar hem temasların ötesinde de tarama amaçlı organize yerlerde huzurevlerini 4 defa taradık. Önümüzdeki günlende 5'nci taramayı da tekrar yapacağız.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Gülüm Koronavirüs Ankara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title