Haberler

Batı Avrupa Yerel Medya Çalıştayı

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya'nın konuşması Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül'ün konuşması TRT Genel Müdürü Şenol Göka'nın konuşması atı Avrupa Yerel Medya Çalıştayı YTB Başkanı Doç. Dr. Bülbül: "Medya bir dilin, kültürün ve medeniyetin taşıyıcısıdır" Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Özkaya: "Türk Dünyası Haber Paketi Projesi Türk dünyasına yönelik bir misyon projesidir" Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, medyanın bir dilin, kültürün ve medeniyetin taşıyıcısı olduğunu belirterek, "Bu anlamda bir dilin kaybolması demek bir medeniyetin gitmesi demektir.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya'nın konuşması

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül'ün konuşması

TRT Genel Müdürü Şenol Göka'nın konuşması atı Avrupa Yerel Medya Çalıştayı

YTB Başkanı Doç. Dr. Bülbül:

"Medya bir dilin, kültürün ve medeniyetin taşıyıcısıdır"

Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Özkaya:

"Türk Dünyası Haber Paketi Projesi Türk dünyasına yönelik bir misyon projesidir"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, medyanın bir dilin, kültürün ve medeniyetin taşıyıcısı olduğunu belirterek, "Bu anlamda bir dilin kaybolması demek bir medeniyetin gitmesi demektir." ifadesini kullandı.

Bülbül, YTB tarafından Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen "Batı Avrupa Yerel Medya Çalıştayı"nda konuştu. Son 50-60 yıla bakıldığında Avrupa'da yaşayan Türklerin çok önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Bülbül, ancak daha yapılması gereken çalışmalar olduğunu söyledi.

Medyanın bir dilin, kültürün ve medeniyetin taşıyıcısı olduğunu belirten Bülbül, "Bu anlamda bir dilin kaybolması demek bir medeniyetin gitmesi demektir. Türkçe'nin gitmesi demek sadece ebeveynlerle bir önceki kuşakla ilişkinin kesilmesi değil, bir medeniyetin kararması demektir. Kaldı ki o medeniyet Türkçe gibi gerek geçmişinde gerek bugün ve gerekse geleceğinde her anlamda büyük fırsatlar, imkanlar sunabilecek bir medeniyetse böyle bir dilin kaybolmaması gerçekten son derece önemlidir." dedi.

Yurt dışındanki Türk medyasının kendini konumlandırma biçiminin ve söylemlerinin son derece önemli olduğunu anlatan Bülbül, "Sizi okuyanlar doğal olarak ya bir öz güven içinde yürüyüşlerini sürdürecekler ya bir teslimiyetçi bakış açısıyla bulundukları üklelerde kaybolacaklar ya da reddiyeci bir bakış açısıyla bulundukları toplumdan kopup savrulacaklar." şeklinde konuştu.

Bülbül, Türkiye'ye ve medeniyetine yönelik çok ciddi ön yargılar ve yanlış değerlendirmeler bulunduğuna dikkati çekti. Avrupa'nın son zamanlarda daha çok içine kapandığını ve daha çok korkularına teslim olduğunu aktaran Bülbül, şunları kaydetti:

"Biz bu korkularımızı 1990'larla birlikte büyük oranda aştık. Kendi tarihinden, kültüründen, medeniyetinden korkan bir Türkiye'den bütün bunlarla birlikte yaşayan, bütün bunlarla barışan bir Türkiye'ye evrildik. Evrildikçe normalleştik, normalleştikçe rahatladık ve rahatladıkça çok farklı toplum kesimleriyle iletişim kurabilen bir Türkiye'ye geldik."

Avrupa'nın ve dünyanın geleceğine yönelik riskler olduğunu belirten Bülbül, Avrupa'nın içe kapanmasının ve korkularına teslim olmasının sadece bu kıtayı değil tüm dünyayı etkileyen bir gelişme olacağını ve bunun önleminin hep birlikte alınması gerektiğini ifade etti.

Avrupa'da göçmen krizi sırasında içe kapanmanın ne kadar büyük bir sıkıntı olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını aktaran Bülbül, "Göçmenler ve mülteciler konusunda insanlığın bir anlamda vicdanı olmuş bir ülkenin vatandaşı olmaktan dolayı son derece gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.

AA'nın Türk Dünyası ve İslam Dünyası haber paketleri

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya ise Türklerin dünyadaki nüfuz alanının giderek genişlediğine işaret ederek, 7'si bağımsız 14'ü özerk toplam 21 Türk devletinde yaşayan Türklerin yanı sıra Türkiye'den Batı'ya göç eden Türkler de hesaba katıldığında bugün dünyadaki Türk nüfusunun 270 milyon civarında olduğu ifade etti.

Özellikle Avrupa ve Amerika'daki Türk diasporasının dinamizminin 270 milyon Türk'ün birlikte hareket edebilme refleksinin lokomotif gücü olduğunu belirten Özkaya, "Toplumsal, kültürel ve siyasi dinamikler bakımından Türk diasporasının Avrupa ve Amerika'daki gücünü belirleyecek ana unsurlardan biri, bugün tüm dünyada gücün ana merkezi olarak gösterilen medya sektöründeki etkinliğidir." dedi.

Mustafa Özkaya, Anadolu Ajansı'nın aylardır uzman bir kadro ile üzerinde çalıştığı ve dünyanın dört bir tarafındaki Türk soydaşlarının medya faaliyetlerine büyük bir detsek sağlayacak "Türk Dünyası" haber paketinin haziran ayında kullanıma sunulmak üzere hazırlandığını ifade etti.

Türk Dünyası haber paketinin Anadolu Ajansı'nın tamamen özgün bir projesi olduğunu dile getiren Özkaya, "Şu hususun özellikle bilinmesi gerekir ki Türk Dünyası haber paketi projesi Türk dünyasına yönelik bir misyon projesidir. AA'nın bu hizmeti YTB ile Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca da desteklenmektedir." diye konuştu.

Özkaya, ayrıca "Türk Dünyası" haber paketi projesinin yanı sıra "İslam Dünyası" haber paketine ilişkin de çalışmaların sürdüğü söyledi.

"Avrupa'daki Türk medyasının öz güveni arttı"

TRT Genel Müdürü Şenol Göka da bu tür toplantılarda bir araya gelmenin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Avrupa'daki Türk medya mensuplarının aynı zamanda kültürel açıdan önemli bir misyon üstlendiğine dikkati çeken Göka, "Siz burada medya mensubu olarak bulunurken, aynı zamanda kültür taşıyıcıları ve kültür yöneticileri gibi özel bir konumu özel bir ortamda oluşturmuş ve paylaşmış oluyorusunuz." ifadelerini kullandı.

Göka, Avrupa'da yaşayan Türk toplumundaki özgüvenin artık medyaya da yansıdığını aktararak şunları kaydetti:

"15-20 yıl öncesine göre kıyaslarsak geldiğimizde burası bize hayal gibi gelirdi. Çok büyük bir hayranlık ve şaşkınlıkla buralarda dolaşırdık. O zamanlardan buraya gelmek, 'bizde çok daha iyisi var' duygusuyla arkadaşlarla sohbet halinde olabilmek gerçekten beni çok öz güvenli kılıyor."

Çalıştaya Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik ve Avrupa ülkelerinden yazılı ve görsel medya temsilcileri katıldı.

İki gün sürecek çalıştayın ilk gününde "Diaspora Medyasının Gerekliliği" ve "Avrupa'daki Türk Medyası ile İşbirliğinde Kamu Kurumları" konulu paneller düzenledi. Çalıştayın ikinci gününde ise "Avrupa'da Türkçe Yayın Yapan Medya Organları ve Sorunları" adlı atölye çalışması gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Mustafa Özkaya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title